Şaban KARDEŞ


Boynuz Kulağı,  Evlat Babasını Geçmeli

"Eğer ben babamı geçmezsem, oğlum da beni geçmezse ortada bir sorun var demektir."


Zamanında bir düşünür bu manaya gelen bir tespitini paylaşmış ve doğru bir tespit bulunmuş. Nesiller sürdükçe bir deyimle boynuz kulağı aşmalı bir deyimle her evlat babasını aşmalı.

 

Bu temel doğru zemininde Marmara Haber, Çerkezköy Haber’in bir oğludur ve babasını aşmalıdır. Alp Ajans bünyesinde 16 Temmuz 2001’de Çerkezköy’ün ilk günlük yerel gazetesi olarak yayın hayatına başlayan Çerkezköy Haber, 26 Kasım 2012’den itibaren yine günlük yayınlanan Marmara Haber’i doğurmuştur.

 

Ulusal basında bir sermaye grubu veya holdingin birden fazla yayın sahibine sahip olması, “Tekelleşme” diye de adlandırılır. Hatta bir zamanlar Aydın Doğan’ın Radikal ya da farklı bir holding bünyesinde olan Sabah Grubu bünyesinde yayınlanan Yeni Yüzyıl patron ağzıyla, “Bu memleketin sağcısını da, solcusuna da gazeteyi ben çıkartırım” yakıştırmalarına etken olmuştu.

 

TARAFSIZ GAZETE DÜNYADA YOK

Sağcı solcu tanımından esasla şunu da belirtmekte fayda var. Toplumun genel kısmının doğru bildiği bir yanlış var. Halkın büyük kısmının gazetelere veya gazeteciye bakış açısı, “Tarafsız olması” gerektiği yönündedir. Hâlbuki değil ülkemizde, dünyamızda tarafsız gazete yayınlanmamış veya yayınlanamayacaktır. “Ben tarafsızım” diyen sözüm ona tarafsız yayın kuruluşları bile öncelikle tarafsızlıktan yana taraftır. Ve illaki taraftır. Bir gazetenin neyden yana taraf olduğuna dair en önemli ipuçları gazetenin tüm sayfalarında manşete aldığı konular, başlığa çektiği ayrıntılarda kendisini ifade eder. Gazeteler, siyasi partilerden daha çok siyaset yapılan yerlerdir. Önemli olan aleni şekilde taraf olunduğunda neyden yana taraf olduğunu açık yüreklilikle ortaya koymaktır. Önemli olan objektiflik ve adalettir. Marmara Haber taraf olduğu konuların sıkı bir savunucusu, tarafıdır ama asla uçlarda değildir. Bu taraflığı veya taraftarlığı tabiri caizse holiganlık boyutunda değildir. Yerel ve kitlesel, hiçbir ayırım gözetmeksizin toplumun bütün kesimlerine hitap eden bir yayın olmanın getirdiği sorumlulukla hareket eder. Örneğin 16 Nisan referandumu için bizim gazeteye bir sandık koyacak olsanız o sandıkta oy kullanan seçmenlerden esasla o veya bu sayıda farkla, “Hayır” çıkacaktır. Ancak bu duruş radikal, holigan boyutlu bir duruş değildir. “Evet” savunucuları da gazetemizde her şekilde kendisini ifade edebilmekte, ilk sayfanın manşeti dâhilyer alabilmektedir. İşte bu, olması gereken bir objektifliktir.

 

OKUR HABERİ YORUMLAYABİLİR

Bu gazete mesele insan, çevre, doğa, kentse tavrını çok daha keskin bir duruşla ifade eder. Çerkezköy ile Silivri arasında kurulacak kömürlü termik santrale net bir duruşla karşıdır. Çerkezköy merkezli bir gazete olmamız, o veya bu gerekçeyle toplumun konuya kayıtsızlığından esasla gereken sıklıkta gündemde tutmakta ister istemez yetersiziz. Kim ne konuştu, kim ne yaptı etti de yazmadık?Ancak bu keskin tavrımız dahi termik santrale yönelik açıklamasında “Havet” anlamına gelen demeçlerde bulunan AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin konuya dair açıklamasını haberleştirmemizin önüne geçmedi. Ve o açıklamayı hiçbir şekilde çarptırmadan verdik. Çünkü istisnai durumlar hariç habere yorum katmama tarafıyız. Biz bu gazetede habere yorum veya eleştirel yaklaşımı kişilerin, kurumların söylemlerinden değil kent veya kentli çıkarları üzerinden yaparız. Kişilerin beğenmediğimiz veya benimsemediğimiz açıklamaları olursa yalın veririz. Okuru yönlendirmeyiz. Okur öyle bir haberi okuduğunda yorumda bulunacak yetkinliğe sahiptir. Varsa herhangi bir kişinin herhangi bir söylem veya eylemine eleştiri, eleştirilme yeri köşe yazılarıdır. Kişilerin söylemleri üzerinden meseleyi çarpıtmak, bir kişi veya kişileri bir başka yerlere adeta hedef göstermek mesleğin temel ahlak ve kurallarına uymaz. Bu gazeteye yakışmaz.

 

DÜŞÜNMEK VE FİKİR

ÜRETMEK GÜZELDİR

Son zamanlarda Marmara Haber’in yayıncılığında dikkatli okurlarımızın gözünden kaçmayan bir tarza yöneldik. Kimse, “Ayranım ekşi” demez ama ben önceki cuma günü gazetemizi elime aldığımda çok keyiflendim. İki, üç, dört, beş ve altıncı sayfalarında köşe yazıları vardı.Gazeteler sadece olan biteni haberleştirip bilgi sahibi eden yayınlar değiller. Bu gibi yazılar, yazanın görüşüne katılırsınız katılmazsınız ayrı mesele toplumun aydınlanmasında, daha detaylı bilgi sahibi olmasında, herhangi bir konuda fikir yürütmesinde etkilidir. Yeni hamlemiz öncesi de hiç köşe yazısız bir gazete değildik ama artması gerektiğini düşünüyordum. Arttırdık.

 

Bir diğer eksiklik, olmazsa olmazlardan röportajlardı. Yerel bir gazete için yereldeki kişilerle yapılan röportajlar da, bölge dışından ama bilinen tanınan kişilerle yapılan röportajlar da önemlidir. Röportajlarımıza dışarıdan konuklarla ama Çerkezköy ve Trakya’yı da ilgilendiren seçme konularla başladık. Geçen hafta sayfalarımızda Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar’ı ağırladık. Daha öncesinde Çerkezköylüler’in de çok yakından tanıdığı Hayır Partisi’nde Genel Başkan Tuna Bekleviç’indanışmanı Emre Kocaoğlu’nu ve çok kısa bir süre sonraProf.Dr. Melih Bulut’uağırladık. Adalar Adalılar isimli kitabın yazarı, 12 Eylül döneminde Necdet Adalı’yı idama hazırlayan, dönemin devrimcisi günümüzün AK Partilisi Mahmut Esat Güven röportajları bize özel çalışmalardı. “Yapacağız, edeceğiz” demekten çok, “Yaptık ettik” diye konuşmak daha keyifli. Ama röportajların yerel konu ve konuklu olanlarını da, gelişi güzelden düzenli hale getirmeyi de kısa zamanda hayata geçirme amacındayız.

 

GÜNDEMİ BELİRLEYEN GAZETECİLİK

Zaten hayata geçirdiğimiz, üstelik sadece Marmara Haber’de değil Çerkezköy Haber’de de yeterli veya yetersiz olduğumuz önemli ayrıntı, gündemin peşinden sürüklenip koşan değil gündemi belirleyen habercilik anlayışıdır. Örneğin Çerkezköy Haber’de hafta içinde ilçedeki hırsızlık vakalarından esasla polis eksikliğine dair yaptığımız haberde başlıktaki anlatım dilimizle Çerkezköy’de günün gündemini belirleyen gazete olduk. Gördüğüyle yetinmeyip bakmayı bilen, sorgulayan habercilik anlayışımız sizden aldığımız destekle de devam edecektir.

 

Yerel basına yönelik hamlelerimiz yazıyı basın ile sınırlı kalmadı. 1994’ten bu yana yayında olan, sosyal medya üzerinden de yayın yapan106.9 Radyo Haber’de 15 Temmuz gecesi sergilediğimiz tavır ve duruş bir süre önce devletin en yüksek makamları tarafından onura edildi. Radyomuzda spor dalında önemli bir boşluğu doldurduk ve Bölgesel Amatör Lig yolunda emin adımlar ile ilerleyen Çerkezköy 1911 Spor’un maçlarını canlı yayınlamaya başladık. Yine 2014’te T Haber Televizyon kanalında başlattığımız altyapı çalışmalarında artık sona gelindi. Facebook sayfasından 24 saat canlı yayın yapacak bir televizyon kanalı ile de yerel basın kuruluşu olarak bölgemize hizmetimiz devam edecek.

 

Yerelde gazetecilik yapmanın ulusal gazeteciliğe kıyasla zor yönü kolay ulaşılabilir olmaktır. Gerek teşekkür ve övgü, gerek tepki ve sövgü için çok kolay ulaşılabilir konumdayız. Kimseye yaranmak gibi bir derdimiz olmadığından esasla gördüğünü yazan ve yorumlayan gazete ve gazeteciler olarak her türlü baskıya göz yumduğumuzun da bilinilmesini isterim. Bizi övmek bize düşmez. Takdir okur başta olmak üzere kamuoyunundur ama beklentimiz, bu yapımızla kabullenilmektir.

 

BOYNUZ KULAĞI…

Her zaman çıtayı yüksek tutmayı hedefleyen Marmara Haber’de yenilikler hiçbir zaman dur durak bilmeyecektir. Kısa vadede hayata geçecek diğer yeniliklerimizi buradan yazmayacağım. Yaptığımızda göreceksiniz.

Çerkezköy’de Çerkezköy Haber’in rakibi Çerkezköy Haber’di. Rakipsiz kalmaktansa Marmara Haber de Çerkezköy Haber’in rakibi olarak, oğlu olarak yayın hayatına 4.5 yıl önce girdi. Emekleme dönemi bitti. Artık kendi ayakları üzerinde yürüyor. Ve boynuz kulağı, evlatlar babalarını geçmeli. Öyle de olacak.

Bu pazartesiden itibaren her pazartesi bu köşeden, geride kalan haftayı değerlendiren, her tür yorum ve katkınıza açık yorumlarım daha doğrusu bizden size mektuplarımla sizlerle birlikte olmayı sürdüreceğim.

Haftanız mutlu, umutlu, sağlıklı geçsin…