Abdal MALUMKİŞİ


Bonny Tekstil Çerkezköy'e AVM Kursa da Gezsek

Sendikal örgütlülük sonrası çalışanların işten çıkartılma vakası çalışma hayatında yakıcı bir memleket meselesi.


Anayasal bir hak olmasına rağmen yasaların getirdiği boşluğun yanı sıra toplumsal duyarlılığın yerleşik olmamasından esasla yaşanan emek hakkı ihlallerinin, hak yemenin sınırı yok.

Henüz kentleşmesini tamamlamamış, sivil toplum örgütü yapılaşmasında hemşeri dernekçiliğini aşamamış, şubeleriyle var olan sendikaların özellikle bu tür konularda varlığının yokluğunun bir olduğu ortamda Bonny Tekstil işçilerinin hak mücadelesi sürüyor.

Meselenin bir de siyasi boyutu var tabi ki. Bana hiç denk gelmedi ama emek yanlısı bir görünüm çizen CHP’nin Çerkezköy İlçe Örgütü ile bağlı olduğu CHP Tekirdağ İl Örgütü bu grevle acaba ne kadar ilgili.

Çerkezköy Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Vahap Akay bu süreçte bir defa olsun Bonny Tekstil’in sendikal örgütlülük sonrası işten çıkartılan işçilerini ziyaret etmiş mi?

Ramazan ayı içindeyiz. Toplumun her kesimine yönelik iftarlar ile mahallelere yayılan iftarlar sürüyor. Sürsün. Bir iftarın da Bonny Tekstil’in direnen işçileri ile Çerkezköy’de sendikal örgütlülüğün olduğu fabrikaların çalışanlarına yönelik verilmesi düşünülmüş mü? O gerekçeyle işçiler bir araya getirilebilmiş mi. Kendi aralarında bir dayanışma yürütmelerinin önü açılmış mı?

CHP Genel Merkezi’nde Malatya Milletvekili Veli Ağbaba başkanlığında Emek Bürosu kuruldu. Büronun yönetim kadrosunda Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet de var.  Bir süre önce Meclis’te yerel basının sorunlarını ve özellikle FETÖ’den kapatılan gazetelerin hala sorunları çözülmeyen çalışanlarını gündeme getirdi. Her iş kolundan olmak üzere emeğin sorunlarına duyarlı bir pratik sergiliyor.

 

Şöyle bir tespitte de bulunmak mümkün. Bonny Tekstil işçilerinin mücadelesini yerel gündeme yine getiren ve hatırlatan yine bir kadın milletvekili, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer oldu. Yüceer konuyu Meclis’e taşıyacağını da söyledi. Yüceer bunu yapıyor da CHP Çerkezköy ve Tekirdağ’da Kadın Kolları ne yapıyor. Yüceer’in Bonny Tekstil işçilerini ziyareti basına Yüceer’in basın danışmanı aracılığıyla servis edildi. Fotoğraf karesinde de ya da haber metni içinde de, Yüceer’e eşlik eden herhangi bir CHP’li başkan veya yöneticinin varlığı görülmüyor, varlıklardından söz edilmiyordu.

Bu arada başta AKP olmak üzere diğer birçok partiyi bu süreçte eleştirmek maksadı ile buraya almak dahi abesle iştigal olur. Yani yorumun siyasi ayağında eşitsizlik olduğunu düşünenler için gelsin bu ayrıntı.

Bu tür emek hareketi ihlallerinde örgütlü güçler ile duyarlı toplumlar üretim yanı sıra tüketimden gelen gücünü de kullanır. Örneğin Bonny marka çorapların tüketilmeyeceğine dair başlatılan ve firmanın ihracat yaptığı ülkelere de yayılan bir eylem, işverene geri adım attırabilecek bir hamledir. Bu aşamada risk firmanın tamamen kapanması ve çalışmayı sürdürenlerin de işsiz kalması olasılığıdır. Böyle bir vaka yaşanırsa bu da onlara bir ders olur. O veya bu gerekçeyle belki de, “Ben bulaşmayım sendika işlerine, işten atılırım” kaygısıyla hareket etmiş olmaları halinde korkunun ecele faydası olmadığını acı bir tecrübe edinerek yaşamış olurlar.

Meseleyi, yorumu artık bağlamak gerekirse sendikal örgütlenme sonrası Anayasa çiğnenerek işçiler işsizliğe itilip açlıkla, korkuyla terbiye edilmeye çalışılıyorsa yerleşik sistemin siyasi edebiyattaki adı vahşi eklemesi ile birlikte kapitalizm, neo eklemesi ile birlikte liberalizmdir.

Fotoğrafta görüldüğü gibi tezatlıkta sınır tanımaz. Taşeron işçiliğin yasaklanmasına ilişkin bir afişi, “Çevre kirliliği” yarattığı gerekçesiyle belediye, çalıştırdığı taşeron işçiye temizletir. Vahşi kapitalizmin neden olduğu hiçbir kirlilik için ise kimsenin bir gamı, tasası yoktur.

“Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” rahatlık ve mutluluğu içinde, “Ne gam” diyerek yaşamı sürdürenlere atfen bağlayalım yorumu.

“Abdal’a malum olur” misali 30 Mart tarihli yorumumda Bonny’nin kimlerin başına çorap öreceğini farklı bir konu üzerinden kaleme almışım:

http://www.marmarahaber.com.tr/yazar/366/bony-cerkezkoyde-corabi-sadece-ayaklara-orseydi.html

Bonny o çorabı şimdilik sendikal örgütlenen işçilerinin başına ördü. Onları işsizliğe mahkûm ederek, açlıkla terbiye ettiğini sanarak ve diğer çalışanlarına, “Hak ararsanız akıbetiniz böyle olur” diye gözdağıyla verdi.

Şimdi sorsanız Anayasa’yı çiğnemelerine rağmen onlardan milliyetçileri, birkaç yoksula birkaç koli Ramazan erzakı gönderdilerse onlardan iyilikseveri, muhafazakârı falan yoktur.

Bir de “kamusal rüşvet” diye tanımlanır şekilde herhangi bir okulun sınıfını iki projektör cihazı ya da sağlık ocağına bir fotokopi makinesi falan bağışlayıp kamu marifetiyle de imajlarını korudular mı, tamamdır.

Bize düşen nedir.

Çerkezköy’e AVM yapıp çağdaşlaştırıyor adamlar. Üstelik istihdama katkısı falan da olacak. Hatta yer seçmede önceliği Çerkezköy esnafına verecekleri dahi varsayılabilir.

Gidelim. Çılgınlar gibi tüketelim.

Bir gün tüketirken tükenen olduğumuzu fark ettiğimizde ise galiba hayli geç olacak.