Ahmet Kardeş


Adalet Terazisi

Ya biz sanattan anlamıyoruz, ya da büyük bir ayrımcılığın kurbanı oluyoruz…


Bu cümleyi neden kurduğumu merak ediyorsunuzdur. Dilim döndüğünce, elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.

İki yılı aşkın bir süredir Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi görev başında. Tüm ilçeler haklı olarak en fazla yatırımın kendilerine yapılmasını bekliyor. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise ellerinden geldiğince adil davranmaya, 11 ilçeye de hak ettiği hizmeti götürmeye gayret ettiklerini söylüyor. Bir ilçe Büyükşehir Belediyesi’nden Kültür Sarayı isterken, bir başka ilçe spor salonu, bir başka ilçe de alt yapı ve yol yatırımı bekliyor. Yani kısacası herkes Büyükşehir Belediyesi’nden kendi dertlerine derman olmasını bekliyor.

Tüm bunlar yaşanırken, kamuoyunda Büyükşehir Belediyesi yatırımlarının ilçelere adil bir şekilde yapılmadığı yönünde düşünceler peydah oldu. Şimdi burada Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı ve üstyapı yatırımlarının ilçelere ne kadar adil bir şekilde getirildiğini tartışmayacağız. Biz konumuza gelelim.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde bir kitapçık bastırdı. Bu kitapçıkta Nisan ayın içinde Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 ilçede yapılması planlanan kültürel ve sanatsal aktivitelerin takvimleri yer alıyor. Görünen o ki bu takvim de yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyecek.

Takvime göre Saray’da 1, Şarköy’de 5, Muratlı’da 1, Malkara’da 3, Hayrabolu’da 3, Ergene’de 3, Marmara Ereğlisi’nde 2, Çorlu’da 5, Çerkezköy’de 2 ve Kapaklı’da da 2 aktivite gerçekleştirilecek. Yani 10 ilçede toplam 27 kültürel ve sanatsal etkinlik yapılacak. Peki ya Süleymanpaşa’da kaç etkinlik yapılacak dersiniz? Tam 20 etkinlik… Takvimde, Süleymanpaşa’ya 8 ilçenin toplamından daha fazla yer ayrılmış olması biraz enteresan değil mi?

Şimdi birileri çıkıp, Süleymanpaşa’nın nüfusu ile diğer ilçelerin nüfusunu kıyaslayabilirler. Saygı duyarım. İsterseniz gelin birlikte kıyaslayalım. Nisan ayında 20 aktivitenin gerçekleştirileceği Süleymanpaşa’da nüfus 187 bin 727 iken, 5 aktivitenin yapılacağı Çorlu’nun nüfusu ise 245 bin 588… Biraz önce belirttiğim 8 ilçenin nüfusları toplamı 473 bin 613. Yani Süleymanpaşa’nın nüfusunun 2 katından fazla olmasına rağmen Nisan ayında 8 ilçede toplam 17 etkinlik düzenlenecek.

Bir de Süleymanpaşa ile Çerkezköy’ü kıyaslayalım. Çerkezköy’ün nüfusu 133 bin 626. Yani Süleymanpaşa’nın nüfusu, Çerkezköy’ün nüfusundan 1,4 kat fazla. Peki Nisan ayındaki etkinliklerde oran nasıl? Çerkezköy’de Nisan ayında sadece 2 etkinlik yapılacak. Yani Süleymanpaşa’da yapılacak etkinliklerin tam 10’da 1’i kadar. Demek ki nüfusa göre de bir paylama yapılmamış. Peki Süleymanpaşa’nın özelliği ne ki, her şeyin fazlası oraya layık görülüyor? Yoksa bu dağılım yapılırken, bizim bilmediğimiz ya da anlayamadığımız başka kriterler mi göz önünde bulunduruluyor?

Ben şahsen bu tabloya bakınca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın pek adil davrandığını söyleyemeyeceğim. Acaba biz mi sanattan anlamıyoruz ki bize Nisan ayında sadece 2 etkinlik reva görülmüş, yoksa ortada büyük bir hakkaniyetsizlik mi var? Bunun değerlendirmesini de sizlere bırakıyorum…

Vesselam…