Ahmet Kardeş


Adalet Terazisi

Bu yazıyı yazıp yazmamak arasında uzun süre gittim geldim. Fakat insanların kafalarındaki soru işaretlerini gidermek adına yazmam gerektiğine karar verdim. Bundan yaklaşık iki yıl önceydi. Diğer basın mensubu arkadaşlarımızla birlikte Çerkezköy Kaymakamımız Metin Kubilay ile görüştük. Bu görüşmede Kaymakamımıza gerek ilçede birlik beraberliğe katkı sağlamak, gerekse kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıp spor yapmaya imkan bulamayanların spor yapmalarına vesile olmak amacıyla bir futbol turnuvası organizasyonu yapılması yönünde tavsiyede bulunduk.


Çerkezköy Kaymakamımız Metin Kubilay da bu düşüncemizden dolayı bizlere teşekkür ederek, turnuvanın düzenlenmesi amacıyla gerekli talimatları verdi. Fakat burada bir cümlenin altını çizmek istiyorum. Turnuvada “İlçedeki kamu kurumlarında çalışıp spor yapmaya imkan bulamayanlar oynayacak” dedik. Kaymakamımız da sağolsun bizimle aynı duygu ve düşüncelere sahip olduğunu ifade etti. Akabinde 2014 yılında ilk Kaymakamlık Kupası Halısaha Futbol Turnuvası gerçekleştirildi. Çok da güzel oldu. Elbette ufak tefek eksiklikler yaşanmadı değil. Lakin biz amacımıza ulaştık. Her ne kadar o turnuvada sadece bir maç oynabilmiş olsak da. Ama bunun bir önemi yoktu. İnsanlar geldiler, organizasyona katıldılar ve sporlarını da en güzel şekilde yaptılar. Bu arada bu vesile ile turnuvanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese başta Çerkezköy Kaymakamımız Metin Kubilay olmak üzere bir kez daha tüm meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum.

Gelelim bu yazıyı yazma nedenime… Kaymakamımız bu turnuvayı geleneksel hale getirmek istedi. Fakat yaşanan bazı üzücü olaylar nedeniyle 2015 yılında bu turnuva yapılamadı. Neyseki bu yıl yapılıyor. Kaymakamımız bu yıl ikinci yapılacak turnuvanın daha güzel olması için bu kez düğmeye erken bası ve günler öncesinden çalışmalara başlandı. Bunun neticesinde bir tertip komitesi oluşturuldu. Turnuvaya 25 takım müracaat etti. Sonrasında katılım şartları ve kurallar açıklandı. Fakat gördük ki ortada bir adaletsizlik var. 25 takımdan neredeyse 20'si takım çıkarmakta dahi güçlük çekerken; birileri takımlarında lisanslı futbolcu oynatmanın derdine düşmüş. Biz de doğal olarak duruma itiraza ettik. Çünkü insanlar oraya stres atmaya, spor yapmaya gelecek. Birilerinin egolarını tatmin etmeye değil…

İtirazımız sonucu Kaymakamımız Metin Kubilay da bizimle aynı fikirde olduğunu ifade ederek, yanlışlığın düzeltilmesi için gerekli talimatları verdi ve “turnuvada aktif lisanslı futbolcu oynatılamaz” maddesini katılım şartlarına ekletti. Birileri bu konudan baya rahatsız oldu. Çünkü onların derdi spor yapmak değildi. Gözlerini nasıl bir kazanma hırsı bürümüşse artık, başka zaman el üstünden tuttukları basın mensuplarını suçlamaya başladılar.

Bu turnuva, özel firmaların da katıldığı ve sonunda ödül olan bir turnuva olsaydı bu aşırı kazanma hırsını anlayışla karşılayabilirdim. Fakat bu turnuva ilçedeki kamu kurum kuruluşlarında çalışıp spor yapamayanlar için organize edildi. Alınan karara itiraz eden arkadaş…  Sen lisanslı futbolcu olarak zaten 7/24 sporla iç içesin. Bizim sinin başarılı bir sporcu olduğuna dair bir şüphemiz de yok. Kime neyi ispatlama derdindesin. Bu turnuvadandan da eksik kal bir zahmet. Bırak da insanlar oraya seni eğlendirmeye değil spor yapamaya gelsinler. Senin yerine, başka zaman spor yapamayan insanlar turnuvaya katılsınlar. Ne olduysa bundan sonra oldu. Birileri arkamızdan çıkıp, "Madem öyle tertip komitesi neden kuruldu. Kaymakamla gazeteciler organize etseymiş" gibisinden cümleler kurmuşlar.

Buradan kendilerine sesleniyorum. Takımların yüzde 95’inin kadro kurmakta zorlandığı bir turnuvada, aktif lisanslı bir futbolcu olarak senin oynaman ne kadar adil? Sizlerin bu tür konularda daha hassas olmanız gerekmez mi? Bizim gördüğümüz bu adaletsizliği ilk önce sizin görmeniz gerekmez mi? Yoksa gelecek nesillere de bu şekilde mi örnek olmayı düşünüyorsunuz? Adaletsiz bir şekilde elde edilecek şampiyonluktansa, adil bir turnuvada ilk maçta elenmeyi yeğleriz çok şükür. Allah kimseyi Adaletin terazisinden şaşırtmasın…

Vesselam....