Yontar: Dünyada askeri sağlık sistemi olmayan tek ülke Türkiye

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, Mecliste görüşülerek kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri Kanun Teklifini eleştirdi.

SİYASET 14.06.2024 14:24:00 0
Yontar: Dünyada askeri sağlık sistemi olmayan tek ülke Türkiye

Gece gündüz farkı gözetmeden, her türlü arazi ve hava şartlarında terörle mücadele ederek büyük bir kahramanlık gösteren Türk Silahlı Kuvvetleri personellerine teşekkür eden Yontar, “Yıllardır söz verdiğiniz halde bir türlü çözmediğiniz astsubayların tazminat sorunları bu teklifte yoktur. Yine bugün aileleri ile birlikte toplam sayıları 3 bin civarında olan ve yaşları bir hayli yüksek olduğundan ek iş de yapamayacak durumdaki emekli binbaşılar çok zor durumdadır. Kıdemli binbaşı ve binbaşılar ile astsubayların aylık bağlama oranlarının da emekli diğer personelin aylık bağlama oranlarına yaklaştırılması için tasarruf tedbirleri bahane edilmemeli ve bu kangren olmuş sorun artık çözülmelidir. Yine Uzman Çavuşlarımızın kadro sorunları bulunmaktadır. Vatan savunmasında ve terörle mücadelede kadrolu personelle aynı koşullarda görev yapan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerine tecrübe aktarımı açısından faydalı olacaktır. Tüm branşlardaki uzman çavuşların kadro görevlerine atanması bir an önce yapılmalıdır” diyerek, söz konusu teklifi eleştirdi.

 

“ASKER HASTANELERİ YENİDEN AÇILMALIDIR”

 

Ordusu ve askeri olan her ülkenin askeri sağlık sistemi olduğunu belirten Yontar, “Dünyada askeri sağlık sistemi olmayan tek ülke Türkiye’dir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Asker Hastanelerimiz 15 Temmuz fetö darbe girişimi sonrasında OHAL Kararnamesi ile kapatılmışlardır. Bu teklifle Asker Hastaneleri konusunu çözüme kavuşturalım istedik ama olmadı. Asker hastaneleri, yüksek gerilimli görev şartlarını ve terörle mücadeleyi içeren barış ortamında ve savaşta muharebe stresine, fiziksel ve psikolojik travmalara maruz kalan askerlerimizin tedavisi ve rehabilitasyonu için önemli işlevlere sahiptir ve yeniden açılmalıdır” dedi.

 

“TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONELİ MAĞDUR EDİLMEMELİDİR”

 

Askeri liseler ve Askeri Lojmanlar konusuna da değinen Yontar, “15 Temmuz’un ertesinde askeri liseler bir anda kapatıldı. Askeri liseler askeri eğitim işinin temeli olup kapatılması büyük bir yanlıştır. Fetö darbe yaptı diye okul kapatıldı, hastane kapatıldı. Okullar tekrar açılmalı ancak okullar yeniden açıldığında eski hatalar tekrarlanmamalı, belli oluşumlara karşı önlem alınmalıdır. Askeri lojman konusu da önem taşımaktadır. Kiraların fahiş biçimde arttığı bu ortamda yeni lojman yapımına devam edilmeli, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli mağdur edilmemelidir” dedi.

 

“TEKİRDAĞ’IN YENİ VE BÜYÜK BİR ORDUEVİNE İHTİYACI OLDUĞU AÇIKTIR”

 

Tekirdağ’da bulunan Orduevi'ne de değinen Yontar, “Orduevinin sadece subaylara hizmet eden kısmı yıkılmış olup, kalan kısımda subaylara ve astsubaylara birlikte hizmet verilmektedir. Ancak bu alan oldukça küçük olduğundan yeterli hizmet verilememektedir. Büyükşehir olan Tekirdağ’ın yeni ve büyük bir orduevine ihtiyacı olduğu açıktır. Tasarruf tedbirleri bahane olarak gösterilmesin ve bir an önce inşaata başlansın. Tekirdağ’da bulunan Topçu Taburu uzun zamandır âtıl durumdadır. Söz konusu bu arazi ile ilgili ne gibi projeler vardır?8. Mekanize Piyade Tugayı’nın Malkara yolu üzerinde bulunan Beşiktepe'ye taşınması durumudur. Söz konusu bu durum gerçekleşecek olursa Tugay arazisi üzerinde ne gibi projeler yapılabilir buna bakılması gerekmektedir” diyerek, Tekirdağ özelinde bazı bilinmeyenleri masaya yatırdı.

 

Haber / İrem BANÇO