Unutmadık, Unutmayacağız

Unutmadık, Unutmayacağız

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Tekirdağ'da da anma töreni düzenlendi. Varoluş destanımızın mimarı, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayr

Kurtuluş Savaşı’nın baş kahramanı, başkomutanımız Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 83’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında Tekirdağ Valiliği önünde çelenk töreni yapıldı. Törene; Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Ejder Görceğiz, Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, il protokolü, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

RESİM SERGİSİ GEZİLDİ

 

Tarihi Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’nın okundu. Daha sonra saat 09.05’te Ata’mızın manevi huzurunda 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programına geçildi. Anma Programı öncesinde Tekirdağ Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Atatürk konulu resim sergisi gezildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Ejder Görceğiz, Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, il protokolü, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

“MİLLETİMİZİN ÖNÜNE YEPYENİ UFUKLAR AÇTI”

 

Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un mesajı okundu. TBMM Başkanı Şentop, mesajında şu ifadelere yer verdi: “İstiklal mücadelemize önderlik eden Türkiye Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 83'üncü yıldönümünde rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. İnançlı, azimli ve kararlı bir şekilde sorumluklarını üstlenip ömrünü ülkemize ve milletimize vakfeden Gazı Mustafa Kemal Atatürk, işgalci ve istilacı emperyalist devletlere karşı kazandığı büyük zaferle Batı karşısındaki izmihlalimizi sona erdirip yokluk, yoksulluk, imkânsızlık mazeretine sığınmadan milletimizin önüne yepyeni ufuklar açtı. İstiklâl Savaşı zaferle neticelendiğinde “Başardınız Paşam!” diyenlere “Asıl mücadele şimdi başlıyor” diyerek milletimize erişilmesi gereken yeni hedefler gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti onun attığı temeller üzerinde yükseldi ve bugünlere erişti. Devlet ve millet olarak kurucu liderimizin gösterdiği hedeflere, koyduğu ilkelere sahip çıkmak; ülkemizin müreffeh ve huzur içinde olması kadar, dünyada ve bölgemizde seçkin bir yere sahip ve kendi gündemini tayin etme kudretini haiz Türkiye olmasıyla mümkündür. Bu gaye ile, devletimizi geliştirip, milletimizi barış, huzur, güven ve refah içinde yaşatmak için büyük bir inanç ve gayretle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz”

 

“YİĞİT, VAKUR, DİMDİK BİR ADAMDI”

 

Daha sonra Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Demirhan günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Öğretim Üyesi Demirhan, “1933-1939 yılları arasında ülkemizde İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmış olan Sir Percy Loraine'nin Atatürk ile ilgili değerlendirmelerini anlatmak istiyorum: Yiğit, vakur, dimdik bir adamdı; kusursuz giyinirdi. Biçimli bir yüzü, duru mavi gözleri, çalı çalı kaşları vardı. Yer yer sert çizgili olan bu yüz hemen her zaman ağırbaşlı ve ciddiydi. Bakışlarında, her hareketinde, hatta hareketsiz duruşunda büyük bir canlılık göze çarpardı. Zihni de vücudu da kurulu bir yay gibi her an harekete hazırdı. Cumhurbaşkanı olduktan sonra askeri üniformasını çıkarmış, bu şerefli üniformayı bir daha tören ve geçitlerde bile giymemiştir. Bu gibi durumlarda her zaman sade bir gece giysisi, silindir şapka giyer ve nişan olarak yalnız Kurtuluş Savaşı'nın altın madalyasını takardı” dedi. 

 

“SORUMLULUKTAN KORKMAZ, KAÇINMAYA ÇALIŞMAZDI”

 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün seçkin bir adam, eşine kolay rastlanmayan bir lider olduğunu kaydeden Demirhan, “Tehlikeden korkmaz, güçlüklerden yılmak nedir bilmezdi. İçgüdü gibi bir şeyin yardımıyla bir meselede neyin önemli, nelerin önemsiz olduğunu çarçabuk ve kolayca kestirirdi. Sorumlulukları ağırdı; ancak O bunların hepsini kabul eder, başkalarının sırtına yüklemeye bakmazdı. Sorumluluktan korkmaz, kaçınmaya çalışmazdı. Onun saygısını kazanabilmek için sizin de yüksek bir sorumluluk duygunuzun olması gerekirdi. Tartışmayı çok sever ve bunu insanları zihin ve karakter bakımından ölçüp tartmakta bir yol olarak kullanırdı. Yumuşaklık etmez, yargılarında kolay kolay yanılmazdı. Dürüstlükten yana kusursuzdu; apaçık görüşlerinin, çevresindekiler üzerinde elektrikleyici bir etkisi vardı. Doğa ona büyük bir irade gücü vermiştir; ama öyle sanıyorum ki, O bu gücü hep bilinçli bir disiplinle kullanıyordu. Hayatın uzun, bitmez tükenmez bir sınav olduğunu pekiyi biliyordu. Atatürk bu sınavda verilecek cevapları öğrenmeyi bir an olsun elden bırakmamıştır” ifadelerini kullandı.

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLERİNİ ALDI

 

Ardından Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. yılı dolayısıyla düzenlenen Atatürk temalı, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından verildi. Tekirdağ Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan müzikalin sahnelenmesinin ardından anma programı sona erdi. Anma Programının ardından Vali Yıldırım ve protokol üyeleri Atatürk konulu fotoğraf sergisini gezdi.

 

Haber / Buse SERİN