“Türkiye, 24 yıl sonra yeniden şeker ithalatçısı oldu”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Şekere son 1 yılda yüzde 340 zam geldi. Denetim yetersizliği ve üretimi planlayamamanın sonuçları Türkiye'yi 24 yıl aradan sonra yeniden şeker ithalatçısı yaptı” dedi.

26.05.2022 19:10:00 0
“Türkiye, 24 yıl sonra yeniden şeker ithalatçısı oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, şekere yapılan zamlara tepki gösterdi.

 

“ÇÖZÜMÜ ŞEKER İTHALATINDA BULDULAR!”

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, yaptığı açıklama ile şeker ithalatını resmen duyurduğunu kaydeden Milletvekili Gaytancıoğlu, “Türkiye, 1994'ten beri şeker ithalatı yapmıyordu. Bu ithalat kararı ile Vahit Kirişçi, AKP hükümetleri döneminde şeker ithal eden ilk Tarım Bakanı olarak tarihe geçti. Şekerpancarında önce kota, ardından NBŞ lobisi, sonra şeker fabrikalarının satışı, sürekli düşük açıklanan şekerpancarı fiyatları, artan sulama ve gübreleme giderleri, üreticiye verilmeyen destekler, denetim yetersizliği ve üretimi planlayamamanın sonuçları Türkiye'yi 24 yıl aradan sonra yeniden şeker ithalatçısı yaptı” dedi.

 

“ÇİFTÇİ BORÇ İÇİNDE”

 

Gaytancıoğlu, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Ey AKP eserinle övünmelisin. Türk çiftçisi borç içinde inim inim inlerken başka ülkelerin çiftçileri bize tarım ürünleri satıp para kazanıyor. Pekiyi şeker ithalatının gerekçesi ne? Şekere 1 yılda yüzde 340 zam gelmesi. Almanya'da ne oldu acaba? Geçen yıl kilosu 0,75 € olan şekere 1 yılda yüzde 5,3 zam geldi ve kilosu 0,79 € oldu. Yani bizim paramızla 14 lira, pekiyi bizde 1 kilogram şeker ne kadar? Tam 31 TL. Yani bizi kıskanan Almanya'nın 2 katı”

 

Haber / İrem BANÇO