'Türk Telekom' iddialarına Milletvekili Yel'den cevap

AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve MKYK Mustafa Yel, Türk Telekom'un özelleştirilmesi sürecine ilişkin, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun'un iddialarına cevap verdi.

SİYASET 20.09.2018 17:43:00 0

Bu konuda doğru bilgileri aktarmak adına bu açıklamayı yapma gereği duyduğunu söyleyen Yel, Türk Telekom’un hisselerinin, bankaların ortak olduğu özel amaçlı şirkete (SPV) devredildiğini belirtti. Türk Telekom’un 21 yıllığına kiralanmasının da söz konusu olmadığını kaydeden Yel, OTAŞ’ın, Türk Telekom’un özelleştirilmesini müteakip Türk Telekom hisselerinin yüzde 55’inin maliki olduğunu ve bu satıştan kaynaklanan borcunu Hazine’ye ödediğini belirterek “Bu işlem bir kira değil, satış ve mülkiyetin devri işlemidir” dedi.

 

“DEVLETİN ZARARI SÖZ KONUSU DEĞİL”

 

Türk Telekom’un özelleştirmeden bu yana 30 Haziran 2018 itibariyle gerçekleştirdiği yatırım miktarının 15.3 milyar dolar olduğunu söyleyen Yel, “OTAŞ, özelleştirme kapsamında Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine karşılık Hazine’ye olan 6.55 milyar dolar olan borcunun tamamını faiziyle birlikte 7.2 milyar dolar olarak ödemiştir” dedi. Mustafa Yel “2006-2018 Haziran ayı sonuna kadar geçen sürede, Türk Telekom Grubu’nun toplam net kârı 18,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde toplam ödenen brüt temettü tutarı 21,4 milyar TL’dir. Bu 21,4 milyar TL’nin 10,6 milyar TL’si, Türk Telekom’un yüzde 55 hissedarı olan OTAŞ’a ödendi. 9,0 milyar TL’si, yüzde 31,68 hissesi bulunan devlete düşen paydı. Yüzde 15’i halka açık olan Türk Telekom’un geri kalan 1,8 milyar TL’lik kâr payı ise küçük yatırımcıya düşen kısımdır. Devletin, Türk Telekom’un özelleştirilmesi konusunda zararı söz konusu olmadığı gibi milyarlarca dolarlık kazancı olmuştur” dedi.

 

47,8 MİLYAR DOLAR FAYDA SAĞLADI

 

6.55 Milyar dolar karşılığında yüzde 55’i özelleştirilen Türk Telekom’un, özelleştirme sonrası 2005 yılı sonundan Haziran 2018’e kadar geçen sürede; Kamu maliyesine toplam 47,8 milyar dolar karşılığı nakdi fayda sağladığını söyleyen Yel,  İlhami Özcan Aygun’ın Türk Telekom ile ilgili hiçbir iddiasının doğru olmadığını savundu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU