Tekirdağ’da ormanlara girişler yasaklandı

Tekirdağ İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu’nun kararları doğrultusunda ilave tedbirler alınırken, 14 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında Tekirdağ’daki ormanlara girişler yasaklandı.

14.06.2024 17:47:00 0
Tekirdağ’da ormanlara girişler yasaklandı

Ormanlık alanlara girişlerin 14 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında yasaklanması kararı alınırken, Süleymanpaşa’da Atatürk Kent Ormanı, Kartaltepe Tabiat Parkı, Kınıklar Çeşmesi Orman Parkı, Kumbağ Orman Parkı, Çerkezköy’de Kızılpınar - Kocameşe Orman Parkı, Kartaltepe Orman Parkı, Kapaklı’da Kazakgölü Orman Parkı, Çorlu’da Esetçe Orman Parkı, Saray’da Bahçeköy Orman Parkı, Yumurtadere Orman Parkı, Safaalan Orman Parkı, Laladere Orman Parkı, Çamlıkoy Tabiat Parkı, Hayrabolu’da Örey Korusu Orman Parkı dışında, ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk de yasak. Bu konuda alınması gereken tedbirler mesire yerleri işletmecileri tarafından alınacak ve mesire alanının içerisi sürekli kontrol ve denetim altında tutulacak. 

 

YOLLAR KONTROL ALTINDA TUTULACAK

 

Ormanlara dört kilometre mesafede veya bu kanunun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren mahalleler (orman içi ve orman bitişiği köyler) hudutları içinde anız yakmak veya bağ-bahçe tarla temizliği nedeniyle ağaç, dal artığı ve her türlü bitki örtüsü yakılması yasak. Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün, kutlama ve benzeri organizasyonlarda, orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddelerin kullanılması da yasak. Orman yangınlarının daha çok meskun mahal yakınlarında ve hafta sonları yoğunlaştığı göz önünde bulundurularak, Jandarma ekipleri ve Orman İşletme Müdürlüğü koruma ekiplerince özellikle çam ormanlarının bulunduğu yangına hassas bölgelerde devriyeler gerçekleştirilecek, ormanlık bölgelere gidiş-geliş yolları kontrol altında bulundurulacak, şahıs/araç sorgulamaları arttırılacak.

 

 KONTROL VE DENETİMLER SÜRDÜRÜLECEK

 

Mahalle muhtarları, bekçileri vasıtasıyla ormanlara giriş ve çıkışları gözetleyerek şüpheli şahısları 112 Acil numarası ile Jandarma / Orman İşletme Müdürlüğü’ne bildirecek. Kaymakamlıklar, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Tekirdağ Şube Müdürlüğü ile sorumluluğu bulunan diğer kurum ve kuruluşlar tarafından, belirtilen yasaklama kararlarının uygulanması konusunda gerekli tedbirler en üst seviyede alınacak, kontrol ve denetimler sürdürülecek. Yasaklara uymayanlar hakkında suçun konusuna göre 6831 sayılı Orman Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu gereğince idari ve adli işlemler yapılacak. Tekirdağ Valiliği’nce alınan bu kararların, 15.10.2024 tarihine kadar İlçe Belediyeleri hoparlörlerinden belirli aralıklarla anons edilmesi, orman içi ve bitişiği mahallelerdeki camilerden anons yapılması, kamu kurumları ilan panolarında asılmak suretiyle halka duyurulması sağlanacak. 

 

Haber / Buse AKIN