“Tarihi, kültürel ve doğal miraslarımızı koruyup geleceğe taşımak gerekiyor”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

GÜNDEM 9.08.2022 10:43:00 0
“Tarihi, kültürel ve doğal miraslarımızı koruyup geleceğe taşımak gerekiyor”

Ziyaretlerle ilgili değerlendirme yapan Kırbıyık, “Gerek tarihi gerek kültürel ve gerekse doğal miraslarımızı itina korumak ve geleceğe taşımak gerektiğine inanıyorum. Özellikle Edirne Sarayı, Kıyık Tabya ve Şükrüpaşa Anıtı, Makedon Kulesi gibi eserlerin çalışmalarının hızlı bir tamamlanması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı hızlandırıp, sonuçlandırmak için imkân ve kabiliyetimizi Edirne’miz için sarf edeceğiz” dedi.


Vali Kırbıyık, ilk olarak Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Vali Kırbıyık başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısında, ilimizdeki tescilli sivil mimari eserleri, Turizm master planı çalışmaları, Edirne’nin kültür ve turizm verileri, Edirne Sarayı ve Kıyık Tabya ile ilgili çalışmalar masaya yatırıldı.


 SUNUM YAPARAK BİLGİ VERDİ


Edirne Sarayı kazıları çalışmaları, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların durumları ile ilgili çalışmalar, Kıyık Tabya vaziyet planı çıkartılması ve Şükrüpaşa Anıtı ile ilgili projelendirme ve ihale edilme süreciyle ilgili sunum yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne’deki turizm tesisleri, yatak ve oda kapasiteleri, sağlık turizmi verileri gibi konularda da bilgilendirmelerde bulundu.


“İMKÂN VE KABİLİYETİMİZİ EDİRNE’MİZ İÇİN SARF EDECEĞİZ”


Toplantıda bir değerlendirme yapan Vali Kırbıyık; “Osmanlı’ya yaklaşık bir asır başkentlik yapan Edirne’mizin her köşesinde bir tarihi eser bulunmakta. Edirne; mimarisinde doruğa ulaşılmış Muhteşem Selimiye Camisi, yüzyıllar boyunca bir imparatorluğun karar merkezi olmuş Edirne Sarayı, Camileri, Çarşıları ve Hanlarıyla inanç ve kültür turizmi adına nadide birçok eseri içerisinde barındırıyor. Bunların yanında doğa ve deniz turizmi anlamında bakıldığında, kendi kendini temizleme özelliğine sahip pırıl pırıl Saros körfezi ve sahil bandına sahip olması oldukça kıymetli. Ayrıca gastronomisi ve kültürel zenginlikleri de düşünüldüğünde turizm anlamında oldukça büyük potansiyeli olan bir şehre sahip olduğumuz görülmekte. Tüm bu zenginlikler, bizlere beraberinde büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Gerek tarihi gerek kültürel ve gerekse doğal miraslarımızı itina korumak ve geleceğe taşımak gerektiğine inanıyorum. Özellikle Edirne Sarayı, Kıyık Tabya ve Şükrüpaşa Anıtı, Makedon Kulesi gibi eserlerin çalışmalarının hızlı bir tamamlanması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı hızlandırıp, sonuçlandırmak için imkân ve kabiliyetimizi Edirne’miz için sarf edeceğiz” dedi

 


 ATÖLYELERİ ZİYARET ETTİLER


Toplantıda Vali H. Kürşat Kırbıyık’a Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu eşlik ederken, Vali Yardımcısı Ali Uysal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yusuf Şamiloğlu, Edirne Rölöve Ve Anıtlar Müdür V. Tahir Yalçın ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü müdür yardımcıları ve şube müdürleri de hazır bulundu. Toplantının ardından Vali Kırbıyık ve beraberindekiler Edirne'ye özgü geleneksel el sanatlarının yaşatıldığı ve üretildiği atölyeleri gezdi.


ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ DE ZİYARET ETTİ


Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nü de ziyaret ederek yürütülen çalışmalar, faaliyetler ve yatırımlar ile ilgili bilgiler aldı. İl Müdürlüğü binasında görevi başındaki personeller ile görüşerek yürüttüğü görevleri ile bilgi alan Vali Kırbıyık, daha sonra değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıda sunum yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk; kurumun yürüttüğü yapı denetim çalışmaları, personel durumu, devam eden yapım işleri, kıyı kenar çalışmaları, katı atık birlikleri işlemleri ve tescilli yapıların kamulaştırılması ve restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.

 


“BU ESERLERİN YENİDEN AYAĞA KALDIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ”


Toplantı sonrası değerlendirme yapan Vali Kırbıyık, “Hiçbir şehre nasip olmayacak sayıda ve nitelikte tarihi eserlere ve sivil mimarlık örneği eserlere sahibiz. Bu eserlerin yeniden ayağa kaldırılmasını, ihya edilmesini son derece önemli olarak görüyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalarımızı paydaşlar ile bir araya gelip hızlıca oluşturmamız, hayata geçirmek için adımlar atmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Ayrıca her alandaki denetimlerin; yapı denetiminden çevre denetimine kadar sıkça ve düzenli olarak yapılması gerekiyor” dedi. 


“ŞU ANA KADAR YAPILAN ÇALIŞMALAR ÇOK DEĞERLİ”


Şu ana kadar yapılan çalışmaların çok değerli olduğunu söyleyen Kırbıyık, “Gayretleriniz için teşekkür ediyorum. Ancak bu çalışmalarda devamlılık sağlanması, sürdürülebilir olması esastır. Bu bakımdan yapılan işlerin özümsemesi çok önemli, kişilerden ari olarak yürütülmesi önemlidir. Çalışmalarından dolayı her bir arkadaşımıza teşekkür ediyor, bundan sonra da aynı gayret ve özveri ile görevlerinizi yürüteceğinize yürekten inanıyorum” diye konuştu. 


Haber / Menşure KARDEŞ