Plastik İhtisas OSB'ye karşı tek yürek oldular

Tekirdağ'daki 12 belediye başkanı ve sivil toplum kuruluşları, Ergene Karamehmet Mahallesi Marmaracık Mevkii'nde bulunan 2 milyon 800 bin metrekare alanda kurulmak istenen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesiâ€?

GÜNDEM 25.01.2022 16:52:00 0
Plastik İhtisas OSB

Bugün saat 14.00’da Karamehmet Mahallesi Avrupa Serbest Bölgesi yanında düzenlenen açıklamada, 12 belediye başkanı adına ortak basın açıklamasını okuyan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Biz il genelindeki 12 belediye başkanı olarak sanayicimizin, yatırımcımızın, havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkmak kaydıyla her türlü yatırımın ve yatırımcının yanındayız. Bunun böyle bilinmesini istiyoruz. Bugün buraya gelmemizin asli sebebi olan, 14 Nisan 2021’de büyükşehir belediye meclisimizin tüm meclis üyelerinin oy birliğiyle aldığı ve Ergene Havza Koruma Eylem Planı’nın ana kararlarıyla örtüşen eldeki verilere göre Ergenemizde yeni organize sanayi bölgesi ihtiyacının olmadığı hususunu hiçbir siyasi reflekse girmeden dillendirmek için buradayız” dedi. 

 

“DOLULUK ORANI YÜZDE 50”

 

Ergene’de mevcutta 4 tane Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunduğunu ifade eden Yüksel, “OSB’lerimizin doluluk oranı ortalama yüzde 50’dir. Mevcut kurulmak istenen OSB’deki yatırımcılarımızın yüzde 50 doluluk oranı olan herhangi bir OSB’mizde yukarıda belirttiğimiz gibi havamızı, suyumuzu, toprağımızı koruyacak, ilçemizin kalkınmasına katkı sağlayacak her türlü yatırımı yapabilir. Biz 12 belediye başkanı olarak bu yatırımları, yatırımcıyı destekleriz. Sonuç olarak halihazırda devam eden mahkeme süreçlerinin hep birlikte takipçisi olacağız. Bu konuda belediye başkanları olarak hemşehrilerimize, doğamıza yönelik üzerimizdeki sorumluluğun bilinciyle hareket etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

 

 

“BU BİRLİKTELİK ÇOK ÖNEMLİ”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da 12 belediye başkanının Tekirdağ’ın sorunlarına karşı ortak paydada buluşuyor olabilmesinin, bu birlikteliğin çok güzel ve çok anlamlı olduğunu söyledi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün burada buluşma amacımız şudur. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 14 Nisan 2021 tarihinde bir karar aldık. Ne dedik meclis kararında. Tekirdağ sınırlarında 13 OSB, Ergene sınırları içinde de 4 OSB var. Doluluk oranları yüzde 50 civarında. Dolayısıyla doluluk oranı yüzde 50’lerdeyken, sizin bugün 2 milyon 800 bin metrekarelik bir tarım alanında Plastik OSB kurmanızı istemiyoruz dedik. Biz bu toprakları korumakla yükümlüyüz dedik” ifadelerini kullandı. 

 

 

“MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Tekirdağ’ın bir sanayi, bir tarım kenti olduğunu ifade eden Akay, “Sanayi kenti ve tarım kenti olan Tekirdağ’da sanayinin yapılabilme alanlarını 1/25.000’lik planlar belirlemiş. OSB alanları sanayinin yapılabilme alanlarıdır. Biz yatırımcının bu alanlarda yatırımlar yapmasını desteklediğimizi ifade ediyoruz. Ancak OSB dışındaki sanayi parsellerinde, bugün Ergene sınırlarında 250’ye yakın sanayi kuruluşunun, plastik sanayisinin tarım toprakları üzerine inşa edilmesini istemediğimizi ifade etmek için buradayız. Bu süreçlerin hukuki mücadelesi devam ediyor. Biz kurumsal olarak Ergene Belediyesi ve tüm belediyeler bu konuda bir refleks ortaya koyduk. Biz bugün siyasetin tüm reflekslerini bir kenara koyarak çok anlamlı ve çok kıymetli bir fotoğraf verdik. Tekirdağ’ın 12 Belediye Başkanı aynı şeyi düşündüğünü bir metin ile ifade etti. Biz bu anlamdaki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu. 

 

“SADECE TRAKYA’NIN DEĞİL, TÜRKİYE’NİN EN VERİMLİ TOPRAKLARI”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de “12 belediye başkanının bir araya gelmesi çok anlamlı. Ama daha anlamlı olan tüm Tekirdağ’ın bu vicdansızlığa dur demesi. Niye böyle diyoruz? Çünkü bu yapmak istedikleri, Organize Plastik Sanayi kurmak istedikleri bu topraklar sadece Trakya’mızın değil, Türkiye’nin en verimli toprakları. Buradaki topraklar Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım arazileri. Bir diğeri Çevre Düzeni Planları. Bölgemizde 1/25.000 ölçekli ve 1/100.000 ölçekli planlarda diyor ki ‘çevre tahribatına sebep olabilecek, çevresel kirliliği yüksek olan sanayi türleri burada yer alamaz.’ Bir diğer husus, en önemli hususlardan biri bölgemizde mevcut planlı alanlarda sanayi kuruluşları için doluluk oranı yüzde 75’i aşmadıkça yeni sanayi alanı açılamaz, ruhsat düzenlenemez, yağı düzenlemesi yapılamaz deniliyor. Trakya’mıza baktığımızda doluluk oranı yüzde 42’lerde. Yani yarısı bile dolu değil. 90 bin dekar alanımız var. Bunun yarısı bile dolu değil. 8 tane OSB’miz var. Bu OSB’lerin doluluk oranı yüzde 40-45” dedi. 

 

“BİRİNCİ SINIF KORUNMASI GEREKEN TARIM ARAZİLERİ”

 

Toprağın artık çok kıymetli olduğunu söyleyen Yüceer, “Gıda fiyatları almış gitmiş. Neredeyse bütün gıda ürünlerini ithal ediyoruz. Hal böyleyken bizim bu verimli topraklara, tarıma, üreticiye daha çok sahip çıkmamız, gözümüz gibi bakmamız gerekirken bu hukuksuzluk, bu ısrar niye. Bunu sebebini açıklayacak ne vicdan var, ne izah edebilecek bir akıl var. Bu süreç devam ediyor. Buna rağmen 2 defa yargı yürütmeyi durdurma kararı aldı burayla ilgili. Bu devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gitti bu topraklar tarım dışıdır diye ÇED olumlu raporu verdi. Herhalde Ankara’dan öyle görünüyor. Buradan öyle görünmüyor, biz burada yaşıyoruz.  Burası tarım alanı, birinci sınıf tarım arazisi, korunması gereken araziler” dedi. 

 

“BU TALANA İZİN VERMEYECEĞİZ”

 

ÇED’in iptali için belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşların dava açtığını, süreç devam ederken, bakanlığın çevre düzeni planlarının değişikliğini askıya çıkardığını ifade eden Milletvekili Yüceer, “Bu işte adalet var mı, bu işte hukuk var mı, bu işte vicdan var mı? Bir tek gerekçe yok. Yalnız şunu söylemek isterim. Trakya’da daha başka sorunlar da var. Trakya’nın çevre kirliliği sorunu var, Trakya’nın su sorunu var, Trakya’da mavi yaka sorunu var, Trakya’nın altyapı sorunu var. Bu sorunları çözmeden burada, hele plastik sanayi gibi çevreyi kirleticiliği, tahribatı yüksek sanayi kurulmak istenmesi tek kelimeyle buraları ranta kurban etmektir, vicdansızlıktır, akılsızlıktır. Ama biz buna geçit vermeyeceğiz, bu talana izin vermeyeceğiz. Çünkü bizim çocuklarımıza borcumuz var. Ben bu bölgede yaşıyorum. Benim çocuklarım bu coğrafyada doğdu. Her evde kanser vakaları var” diye konuştu. 

 

“MÜCADELEYSE MÜCADELE EDECEĞİZ”

 

Sanayiye karşı olmadıklarını söyleyen Milletvekili Yüceer, “Tekirdağ olarak Türkiye’de sanayide ilk 3 sıradayız. Bununla gurur duyuyoruz. Ama çevrenin ve insan sağlığının tolere edebileceği kirliliğin üzerine çıkmaya itiraz ediyoruz. Mücadeleyse mücadele edeceğiz. İnatsa inatlaşacağız. Halep oradaysa arşın burada, bizler buradayız. Ankara’dan kağıt üzerinde buraları birilerinin rantına kurban etmek kolay olabilir ama biz Trakyalılar buna izin vermeyeceğiz. Bunun siyaseti olmaz. Ben bu coğrafyada yaşıyorum, çocuklarım bu coğrafyada yaşayacak. Biz sağlığımızla, onurumuzla yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

“SONUNA KADAR TAKİPÇİCİ OLACAĞIZ”

 

Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci de sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade ederek “28’inde de kesifler var. Onlara da gözlemci olarak katılacağız” dedi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU

 

VİDEOLU HABER İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ