Malkara’da Hasat Bayramı coşkuyla kutlandı

Malkara’nın Çavuşköy Mahallesi’nde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Hasat Bayramı düzenlendi.

GÜNDEM 28.06.2024 12:09:00 0
Malkara’da Hasat Bayramı coşkuyla kutlandı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Malkara’nın Çavuşköy Mahallesi’nde 8. Hasat Bayramı düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Hasat Bayramı; Çavuşköy Mahalle Muhtarı Erdal Esen, Malkara Ziraat Odası Başkanı Ender Çeşme ve CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un konuşmalarıyla devam etti. 

 

 

 

 

HAYATA GEÇİRİLECEK HİZMETLERİ PAYLAŞTI 

 

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ulaş Ay, geçmişten bugüne dek Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin üretimi ve üreticiyi desteklemeye yönelik projelerini anlattı ve önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek hizmetler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

 

“LÜTFEN ANIZ YAKMAYALIM”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer de kırsal kalkınmanın önemine dikkat çekerek, “Üretimin, tarımın ve hayvancılığın nasıl geriye doğru gittiğini, nasıl küçüldüğünü, nasıl yok olmaya doğru adım adım gittiğini görmekten büyük bir üzüntü duyuyorum. O yüzden tarım ve hayvancılığı desteklemek, bizim boynumuzun borcudur. Evet, tarım sadece gıda değil, aynı zamanda sanayinin ham maddesi. Bir ülkeyi ayakta tutan, geleceğe umutla baktıran en önemli üründür tarım. Bu yıl rekoltemiz iyi, Türkiye genelinin yaklaşık 2 katı üzerinde. Bu bizim yüzümüzü güldürüyor. Ama maalesef anız yangınları geçmiş yıllara göre çok fazla oluyor. Bugün de bir anız yangını oldu. Bu durum, bizi üzüyor. O açıdan ben bir kez daha anız yakılması konusuna dikkat çekmek istiyorum. Lütfen anız yakmayalım. İtfaiyemiz insanüstü bir çabayla bu yangınlara müdahale ediyor. Ama sonuç olarak ürünümüz toprakta kalıyor, yerde kalıyor. Bu bizim için büyük bir üzüntü. Bir diğer hadise ise dolu. Dolu ile beraber gerçekten ciddi bir kayıp yaşadı üreticilerimiz. Onlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

“EKMEK BÜYÜRSE BİZLER MUTLU VE HUZURLU OLURUZ” 

 

Başkan Dr. Yüceer, “Çiftçimizin atlatamadığı, günden güne de ağırlaşan bir kriz var. Geçtiğimiz yıl ne kadardı mazot? 22 lira civarındaydı. Şimdi 44 lira. Diğer girdi maliyetleri de maalesef en az yüzde 100’ün üzerinde zamlandı. Ama bütün bunlar olurken, buğday alımında taban fiyat yüzde 12 oldu. Her şey yüzde yüz artmış. Nasıl olacak bu iş? Nasıl o toprağa döktüğümüz alın terinin karşılığını alacağız? Bu emekçilerin ölüm fermanıdır. Geçtiğimiz hafta Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel buradaydı. Hayrabolu’da miting yaparak üreticinin sesi olduk. Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa ne tepki gösterilmesi gerekiyorsa bizler gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Bu bağlamda her daim üreticinin, çiftçinin, emekçinin yanında saf tutacağımızın bilinmesini isterim. Çünkü üretici kazanırsa soframızdaki ekmek büyür. Ekmek büyürse bizler mutlu ve huzurlu oluruz. Çiftçi kazanırsa halk kazanır. Halkın kazandığı yerde de ülkemiz kazanır. Biz bugüne kadar elimizden gelen gayreti gösterdik, bugünden sonra da artırarak devam edeceğiz” dedi. 

 

 

 

 

“MESELELERİ MUHATAPLARIYLA KONUŞMANIN SÖZÜNÜ VERDİK”

 

Çiftçilere yönelik destekleri artırarak devam ettireceklerini kaydeden Yüceer, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, mera iyileştirme ve yönetimi, baklagil yem bitkilerinin ekiliş alanlarının geliştirilmesi, karma yem ve mandacılığın geliştirilmesi, koyunculuğu geliştirme projesi, yumurta tavukçuluğunun yaygınlaştırılması, geçtiğimiz günlerde de gerçekleştirdiğimiz fide fidan desteği, arıcılığın geliştirilmesi, bağcılığın geliştirilmesi, meyveciliğin, sebzeciliğin geliştirilmesi ve kırsal kalkınma alanlarında birçok proje geçirdik hayata, siz emekçi üreticilerimizle birlikte. Ancak başarı çıtasını yükseltebilmemiz için verimliliği daha da artırmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bütün meseleleri muhataplarıyla konuşmanın sözünü verdik. Biz göreve gelir gelmez biliyorsunuz ki ulaşım konusu da bekleyen büyük bir sorunumuzdu. Ulaşım çalıştayımızla başladık. Çalıştayımızda sektördeki muhataplarımızın sıkıntılarını dinledik” dedi. 

 

 

 

 

“HİZMET VERİMLİLİĞİMİZİ EN ÜSTE ÇIKARACAĞIZ”

 

En kısa üreticilerle bir araya gelerek, kapsamlı bir tarım çalıştayı düzenleyeceklerini kaydeden Yüceer, “Burada yapacağımız hizmetleri, vereceğimiz destekleri konunun birincil muhataplarıyla konuşacağız. İnşallah hizmet verimliliğimizi de en üste çıkaracağız. Şu anda gerçekleştirdiğimiz Hasat Bayramı’mız kapsamında da üreticilerimize toplamda 10 bin kilogram süt, besi ve kuzu yemi desteğinde bulunacağız. Bu hizmetlerimiz, yatırımlarımız öncelikle bütün üreticilerimiz için hayırlı uğurlu olsun. Elbette hayat kurtarmayacağız ama bir nebze de olsa size destek olacaksa, can suyu olacaksa biz bundan gurur ve mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

“TARIM VE HAYVANCILIĞI DESTEKLEMEK ZORUNDAYIZ”

 

Üretimi artırmak, girdi maliyeti konusunu göz önünde bulundurarak üreticiye her anlamda destek olmak, halk ekmek projesiyle, lisanslı depo projesiyle, tohum destekleriyle ve ihtiyaç duyulan her alanda üreticinin, çiftçinin ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların yanında olmaya devam edeceklerini kaydeden Yüceer, “Bağcılık ve gastronomi rotasıyla ilgili asma bahçeleri parkı oluşturacağız. Bunun sözünü vermiştik. Bu konu ile ilgili olarak çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki hafta bununla ilgili girişimlerimize devam edeceğiz. Bölgemiz tarımsal üretim açısından elbette çok elverişli bir alana sahip. Ama tarım alanları, giderek amacı dışında kullanılmakta ve maalesef tarım ve hayvancılık artık bitme noktasına gelmek üzere. İşte biz bu durumu değiştirip tarım ve hayvancılığı desteklemek zorundayız. Hayvancılığın geliştirilmesi noktasında atılacak adımlar çok önemli. Bu konuda da sizlerin talepleri, önerileri ve beklentileriyle yüksek verimliliği sağlayacağız inşallah. Sizlerin sözlerini çok önemsiyor ve benimsiyorum. Çünkü biz bu yollarda beraber yürüyeceğimizin sözünü verdik. Sizi asla yalnız bırakmamakta kararlıyız. Asla yalnız kalmayacaksınız. İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi yanınızda olacak, arkanızda olacak. Yeter ki siz üretin. Biz, sizin alın terinizi, inşallah emeğinizin hak ettiği değerle buluşturacağız. Ben bu vesileyle başta alın teriyle, emeğiyle soframıza o ekmeği getiren sevgili üreticilerimizi, muhtarlarımızı, oda başkanlarımızı, çok kıymetli bürokratlarımızı, sevgili belediye başkanlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Hasadımızın tüm hanelere bolluk, bereket ve mutluluk getirmesini diliyorum. Önümüzdeki yıl gerçekleştireceğimiz hasat bayramında yüzlerin daha da gülmesi, üreticinin daha da mutlu olması temennisiyle sağ olun, var olun diyorum. İyi ki varsınız diyorum. Hepinize güzel eğlenceler diliyorum. Hepinize Allah’a emanet ediyorum” dedi. 

 

KENT ORKESTRASI DA SAHNE ALDI

 

Konuşmaların ardından üreticiler için özel olarak hazırlanan hediye çekilişi etkinliği düzenlendi. Şanslı çiftçiler, kuzu, buzağı, yem, gübre, çeşitli tarım araçları ve ekipmanları gibi sürpriz hediyelerle ödüllendirildi. Daha sonra protokol üyelerinin katılımıyla temsili hasat uygulaması yapıldı. Vatandaşlar Hasat Bayramı kapsamında kurulan stantlara ilgi gösterdi. Malkara Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösteri sunduğu programda, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası da sahne aldı. 

 

Haber / Baştuğ Alperen KARDEŞ