Lodoslu havalarda soba yakmayın

Lodoslu havalarda soba yakmayın

Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr.Nurcihan Başkent karbonmonoksit zehirlenmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 “TEHLİKELİ BOYUTLARA ULAŞIYOR”
Güney batıdan esen bir rüzgar olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiğini belirten Başkent “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmeleri özellikle kış aylarında ve alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Karbonmonoksit kokusuz, renksiz, tatsız, tahriş edici olmayan yanıcı bir gaz olup ortamda bulunduğunda duyu organları ile fark edilemez” diye konuştu.
 
“GECE YATARKEN MUTLAKA SÖNDÜRÜLMELİDİR”
Aşırı doldurulan sobanın duman yolunun daralacağını, sobanın içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle baca çekişinin zayıflayacağını ifade eden Başkent “Soba yakılırken aşırı doldurulmasına dikkat edilmelidir. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken, yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse, bu havalarda sobalar yakılmamalıdır. Yakılması zorunlu değilse gece yatarken mutlaka söndürülmelidir. Soba borularının birbiri ile birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalıdır. Düzenli olarak temizletilmelidir. Baca temizliği yerel itfaiye teşkilatı tarafından yapılır. Ancak, bu konuda itfaiye teşkilatından aldığı izinle ve belediye encümenin belirlediği fiyat tarifesi üzerinden faaliyet gösteren özel firmalar varsa temizlik onlara da yaptırılabilir” dedi.
 
“BACA BAĞLANTISI OLMAYAN ŞOFBEN ÇALIŞTIRMAMALIDIR”
Şofben kullanımında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili de açıklama yapan Başkent,  “Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmelidir. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalıdır. Baca bağlantısı olmayan şofben asla çalıştırılmamalıdır. Şofben mümkün olduğunca banyo yerine balkon yada başka havadar bir mekana takılmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi ile gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sağanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Konutlarda gaz kaçaklarına uygun yerlerde dedektör bulundurulmalıdır. Şofbenlerde gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalıdır” uyarılarında bulundu.
 
Marmara Haber Merkezi