Kozuva: Başkanlık bir bayrak yarışı olmalıdır 

Bugün saat 15.00’da odada basın toplantısı yapan Süleyman Kozuva, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu üç günlük Trakya programında odamıza ziyarette bulundu.

GÜNDEM 15.08.2022 18:54:00 0
Kozuva: Başkanlık bir bayrak yarışı olmalıdır 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir dönem meclis başkan yardımcılığı yapan, 2 dönemdir de Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Süleyman Kozuva, dün yaptığı basın toplantısında önümüzdeki seçimde aday olmadığını açıklayarak, “Başkanlık bir bayrak yarışı olmalıdır. Ben yeni dönemde aday olmayacağım. Ama benim bir vefa borcum var. Yönetimimizin içinden bir aday varsa sonuna kadar arkadaşımın yanında olacağım. Arzum içimizden bir arkadaşımızı çıkması veya gençlerin desteklenmesi. Hepimizin bu makamların gelip geçici olduğunu bilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Dün saat 15.00’da odada basın toplantısı yapan Süleyman Kozuva, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu üç günlük Trakya programında odamıza ziyarette bulundu. Bu ziyaret bizleri çok memnun etti. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Meclis Başkanımız Sayın Hacı Mehmet Erdoğan’ın bu ziyaretin ardından yaptığı basın açıklaması ise, siz değerli basın mensupları için sürpriz, benim açımdan duygusal anlar yaşamamıza sebep oldu. Bu sürpriz açıklama, basında manşetleri değiştirdi. Bu vesileyle yeni bir basın toplantısı ile duygularımı ve düşüncelerimi açıklama gereği doğdu” dedi. 


“BU BAŞARILAR, KOLTUK VE MAKAM MERAKI İLE OLMADI”


Kozuva, “Hem TOBB Başkanımız, değerli büyüğüm Rifat Hisarcıklıoğlu’na, hem onun bu isteğini, samimiyetimize güvenerek basın açıklamasında dile getiren can dostum, vefakâr arkadaşım Meclis Başkanımız Sayın Hacı Mehmet Erdoğan’a inanın çok teşekkür ediyorum.  Israrla istenmek, beğenilmek, takdir görmek bir insan için çok güzel bir duygu. Bu makamlara bizleri tekrar layık gören, hizmetimizin devam etmesini arzulayan değerli başkanlarımızın, dost ve arkadaşlarımızın olması bize onur veriyor. Bu sevinci ve bu gururu bana yaşattıkları için kendilerine minnettarım” dedi. Bu makama gelirken amacının Çerkezköy, Kapaklı ve Saray’a hizmet etmek olduğunu söyleyen Kozuva, “Bölgemize ve ülkemize hizmet etmekti. Rabbime şükürler olsun, arkadaşlarımızla birlikte her gün daha güzel çalışmalara imza attık. Oda olarak değerli üyelerimize hep ilkleri yaşattık. Odamızı sadece Türkiye’de değil dünyada da tanınan bilinen kabul gören marka haline getirdik. İnanın ki bu başarılar, koltuk ve makam merakı ile olmadı, olmazdı da. Bunun için gönülde insan sevgisi, yürekte memleket sevgisi, zihinde ise sorumluluk duygusu gerekir” diye konuştu. 


“GENÇLERİMİZE FIRSAT VERİLMELİDİR”


Her platformda ‘Bu makamlar hizmet için vardır ve öyle olmalıdır’, ‘Bayrağı daha yükseklere taşımak isteyenin talip olması gereken makamlar olmalıdır’, ‘Makamdan güç almak isteyenlerin değil makama güç katmak isteyenlerin yeri olmalıdır’ ifadelerini kullandığını söyleyen Kozuva, “İşte bunun için Başkanlık bir bayrak yarışı olmalıdır. Bu düşüncemi dört seneden beri her zaman dile getirdim. Bu makamlara gençlerin gelmesi gerektiğini söyledim. Beni bu makamda yeniden görmek isteyen TOBB Başkanımıza, yeniden aday olmamı arzulayan değerli Meclis Başkanımıza, değerli yönetimine, duygusal anlamda yürekler dolusu teşekkür ediyor ve bu bayrak yarışını gençlere bırakma düşüncemi yeniden dile getirmek istiyorum. Tekrar aday olmak yerine, gençlerimizin aday olması ve bizim de onları desteklememiz gerektiğini vurguluyorum. Ne varsa gençlerde var. Şunu özellikle ve aynı samimiyetle belirteyim ki aday olmama düşüncem, asla şahsımın özel işleri sebebiyle alınmış bir karar değildir. Biz, bu zamana kadar her ikisini de kendi mecralarında çok şükür alnımızın akıyla ve başarıyla yürüttüğümüz gibi bundan sonra da çok rahat yürütürüz. Başarılarımız, başaracaklarımızın teminatıdır, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ama bu makama olan saygım, gençlere olan güvenim, bu bayrak yarışını zamanı geldiğinde gençlere bırakmayı gerektirecek kadar kutsaldır. Gençlerimize fırsat verilmelidir. Gençlerimiz bu konuda desteklenmelidir. Nihai kararım da bu şekildedir. Bu basın toplantısıyla hem bana gösterilen teveccühe teşekkür etmek, hem de yeniden aday olmama kararımı değerli üyelerimize ve kamuoyuna tekrar arz ediyorum” dedi. 


“İÇİMİZDEN BİR ADAY VARSA SONUNA KADAR YANINDA OLACAĞIM”


Kendisi için tüm adayların bir olduğunu söyleyen Kozuva, “Hepsi saydığımız, sevdiğimiz arkadaşlarımızdır. Ama benim bir vefa borcum var. Yönetimimizin içinden bir aday varsa sonuna kadar arkadaşımın yanında olacağım. Arzum içimizden bir arkadaşımızı çıkması veya gençlerin desteklenmesi. Hepimizin bu makamların gelip geçici olduğunu bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir dönem meclis başkan yardımcılığı yaptım, 2 dönem de iyi bir şekilde, iyi bir yönetim sergiledik. Kararlarımızı hep oy birliğiyle aldık. Bu sadece benim sayemde de olmadı, arkadaşlarımız, yönetimimiz ve meclisimiz sayesinde oldu. İnşallah bundan sonra seçilecek arkadaşımız kim ise biz her zaman onun yanında da duracağız. Bilgi birikimimden faydalanmalarını da istiyorum. Bu konuda da çok mütevazi olmayacağım. Bu odanın nereden nereye geldiğini bilen arkadaşlarımız var” ifadelerini kullandı. 14. Grupla ilgili de konuşan Kozuva, “Basınımız 14.grupta yer alıyor. Ben çıkacak olan arkadaşlara söylüyorum. 14. gruptan kimse aday çıkartmasın, 14. grup basın olarak kendisi çıksın. Odamız gerçekten basını içine alsın. İçeride basınımız olsun isterim” dedi. 


“İNŞALLAH GİRDİĞİ BU SON OLSUN”


Bu koltukların gelip geçici olduğunu anlatırken mavi listenin başkan adayı Rahmi Yılmaz’ı örnek veren Kozuva, “Rahmi Yılmaz gibi olmamamız lazım. Yenilen pehlivan güreşe doymaz misali. Seçimlerde geliyor gidiyor, hep başkanlar kötü, hep başkanlar hatalı. İnşallah Rahmi Yılmaz da artık bırakmayı düşünür” dedi. ‘Rahmi Yılmaz aday olmazsa ben de olmam’ sözünün hatırlatılması üzerine de konuşan Kozuva, “Ben birilerinin gazına gelerek bugüne kadar hiçbir hareket yapmadım. Rahmi beyin kendine göre düşünceleri çok farklıdır. O, bu oda kurulduğundan beri odada fakat maalesef bir yere gelemedi. Ben hep söylemiştim. 23 Nisan önümüzde olsaydı ona bu koltuğu verecektim, bir günlük en azından başkanlık yapsın, mutlu olsun. Bundan sonra da bu koltuğa oturacağını çok fazla düşünmüyorum. Ama kısmet işi bu. Bu koltuğa oturursa da, gerçekten bizden bir şeyler isterse, bilgi birikim paylaşımı isterse ona da yardımcı oluruz. Ama Rahmi beyin şapkayı çıkartıp masanın üstüne koyup düşünmesi lazım. Bir başkanla yola çıkıyor, 1 sene ya da 1 buçuk sene sonra kavga ediyor. Hep girerken bu son diyor ama bu son bitmedi nedense. İnşallah girdiği bu son olsun. Onun adına da dua ediyorum” ifadelerini kullandı. 


“BANA İHTİYAÇ VARSA HER ZAMAN GÖREVE HAZIRIM”


“Sizin bu makamı bırakmadaki en büyük neden nedir? Siyasi hedefiniz mi var?” sorusuna da cevap veren Süleyman Kozuva, “Samimi söylemek istiyorum. Buraya iddia ile girmiştim. Üç dönem önce ilk meclise girerken bir akşam otururken ‘girersin giremezsin’ derken girdik ve ondan sonra ‘Maksimum iki yada üç dönem yaparım’ dedim. Bir dönem meclis başkanlığı, iki dönem de yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Bu koltuk çok güzel ama bu koltuğa ihtiyacı olanların değil, koltuğun ihtiyacı olan insanların bu koltuğa oturması gerekiyor. Bu oda bana çok şey verdi, bütün üyelerden Allah razı olsun. Gerçekten bir yerde bırakmasını bilmek gerekiyor. Burası benim özel şirketim değil, yeri geldiği zaman ben özel şirketimi bile müdürlere, profesyonellere teslim ediyorum. Burada da pırıl pırıl gençler var. İnşallah bundan sonra 365 tane oda borsa da bunu yapar. Siyaset istenmez, verilirse ‘evet’ denir. Dört yıl önce belediye başkan adaylığım oldu. Orada bana görev tebliğ edildi en iyisini yaptığımı düşünüyorum. Sözümü tuttum. Bundan sonra da bunu tutacağım. Görev gelirse talip olurum. Devletin, milletin bana ihtiyacı varsa, benim onlara ihtiyacım varsa ben her zaman göreve hazırım” dedi. Seçimin odada mı yoksa bir okulda mı yapılacağı sorusuna da cevap veren oda başkanı Süleyman Kozuva, “Bunu daha düşünmedik. Nerede olursa olsun seçimlere hile katılacak diye bir şey yoktur. Hile katılmış olsaydı, biz çok meraklısı olsaydık şu anda burada bu göreve devam ederdim. Seçimi de yüzde 90 kazanırdık. Böyle amacımız yok. Burada olması gerekiyorsa burada olacak. Burada olmayacaksa okulda olacak. Rahmi Yılmaz’ın geçen sefer bunu dillendirmesinin sebebi çok büyük hezimete uğradı” diye konuştu. 


“BURAYI KİMSE KENDİ ŞİRKETİ OLARAK GÖRMESİN”


Görevde oldukları sürede Çerkezköy’e 3 okul kazandırdıklarını söyleyen Kozuva, “Sadece okul değil, birçok hizmet de yaptık. Lütfen burayı kimse kendi şirketi olarak görmesin. Bundan sonra gelecek arkadaşlarımızın da bu koltuğa ihtiyacı olduğu için değil, ‘bu koltuğa neler verebilirim’ düşüncesiyle gelmesi gerekiyor” dedi. Kozuva, odanın ihtiyacı olduğu müddetçe her zaman odanın yanında olacağını da belirtti. 


Haber / Gülveren ALTUNOĞLU