Kimyasal barındırmayan sabun üretti

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülşah Gedik, Osmanlı mirası hediyelik meyve sabunlarından ilham alarak kimyasal barındırmayan sabun üretti.

EKONOMİ 31.01.2024 10:48:00 0
Kimyasal barındırmayan sabun üretti

Laboratuvar çalışmaları tamamlandıktan sonra ürünler “Trakya Sabunu” adıyla satışa sunulacak.

 

Edirne'de “mis meyve sabunları” olarak adlandırılan hediyelik sabunları günlük kullanılabilir halde üretmek için bir proje hazırlayan Doç. Dr. Gülşah Gedik, mis meyve sabunlarının Osmanlı'dan günümüze gelen, meyve ve sebze şeklinde hazırlanan, güzel kokulu, süs olarak kullanılan sabunlar olduğunu belirtti. 

 

 

 

 

“KÖPÜRTÜCÜ BİR MADDE DE KULLANMIYORUZ”

 

Bu sabunlardan ilham alarak kendisinin de gerçek sebze ve meyveleri kullanarak bir sabun hazırlamayı düşündüğünü ifade eden Gedik, bir sebze veya meyveyi küçük bir sabunun içerisine özel bir yöntemle sığdırdıklarını, sebze veya meyveyi ekstre ettikten sonra kabuğuyla beraber, püskürtmeli kurutucu cihazın içine koyup suyundan arındırdıklarını ifade etti. Ayrıca sabunda ham madde olarak zeytinyağı kullandıklarını belirten Gedik, “Bu işlem, kullandığımız olgun meyve veya sebzenin kokusunu, rengini ve dokusunu uzun süre saklanabilir, tekrar suyla bir araya geldiğinde de aynı özelliklerini mümkün olduğunca değişmeden gösterebilir bir hale getiriyor. Yapay koku veren ürünlerin evde bulunması iyi değildir. Böylece bunu ortadan kaldırmış oluyoruz. Yapay bir renk maddesi de yok, Köpürtücü bir madde de kullanmıyoruz. Çok köpürmeyen ama el temizliğini ve cilt bakımını tam yapan bir ürün ortaya koyduk” dedi.

 

EDİRNE KIRMIZISI KÖK BİTKİSİNİ DE KULLANDIK”

 

Sabunları hazırlarken üniversitenin bahçesinden topladıkları incir, havuç, salatalık, portakal, armut, limon, mandalina, domates, kavun ve karpuz kullandıklarını aynı zamanda akademisyenlerin isteği üzerine çilek ve kirazı da kullanacaklarını ifade eden Gedik, “Eskilerden gelen ve mantığı çok doğru olan bir formülasyonu günümüzde sürdürülebilir bir hale taşımaya çalıştık. Bu çalışmaları yaparken antimikrobiyal özelliğini bildiğimiz Edirne kırmızısı kök bitkisini de kullandık. Bu tür konularda çalışmalar yaparken bize inanan ve destek sağlayan başta Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere Rektör Yardımcıları ve Bilimsel Araştırma Komisyonundaki öğretim üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. 

 

Haber / Menşure KARDEŞ