"En kısa zamanda tekrar ibadete açılacak"

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İstasyon Mahallesi’ndeki Celal Bey Mescidi’nde devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi.

GÜNDEM 25.05.2022 17:28:00 0

1914 yılında Çerkezköy İstasyon Mahallesi’nde yapılan ve bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen tarihi Celal Bey Mescidi’nde, Çerkezköy Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

ÇERKEZKÖY’ÜN EN ESKİ YAPILARINDAN BİRİ

Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından tarihi Celal Bey Mescidi’nin yeniden ibadete açılabilmesi için başlatılan restorasyon çalışmalarını inceleyen Belediye Başkanı Vahap Akay, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Akay, “Burası Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir alan. Celal Bey Mescidi’nin restorasyonu için yer talebinde bulunduk. Akabinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’yle restorasyon çalışması yapmak üzere protokol yaptık. İhale ve yer tesliminin ardından çalışmalara başladık. Celal Bey Mescidi, Çerkezköy’ün en eski yapılarından biri. 1914 yılından bu yana mescit olarak kullanılan, fakat zamanla harabeye dönen 60 metrekare alana sahip Celal Bey Mescidi’ni restore ederek yeniden ibadete açacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Mescidimizin restorasyonu, Belediyemiz bütçesinden karşılanmaktadır” dedi.

İÇ İNCE SIVA İŞLEMİ DEVAM EDİYOR

“Restorasyon çalışmalarına ilk olarak yangından zarar gören çatı ve diğer kısımların sökümü ile başlanıldı” diyen Akay, “Bütün sıva raspaları yapıldı ve kalem işi tezyinatı ortaya çıkarıldı. Çevre betonarme kaldırımları söküldü. Yanık hasarlı olan ön cephe onarıldı. Drenaj ve üst çatı yenilemesi ile yağmur olukları montajı tamamlandı. Ahşap tavan ve saçak altı imalatı ve elektrik tesisat hatları yapıldı. Şu an iç ince sıva işlemi devam ediyor. Bundan sonraki süreçte zemin tesviye şapı atılacak ve ahşap döşeme yapılacak. Çatı arası izolasyon, ön cephe yalı baskı, duvarların boyanması, kalem işlerinin yeniden yapılması, minare imalatı ve montajı ile hazır olan doğramaların montaj işlemleriyle restorasyon çalışmaları tamamlanacak” şeklinde konuştu.

PEYZAJ ÇALIŞMASI YAPILACAK

Celal Bey Mescidi restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından bahçesinde peyzaj çalışmaları yapılacağını da kaydeden Başkan Akay, “Tarihi Celal Bey Mescidimiz, aslına uygun şekilde restore edilerek en kısa zamanda tekrar ibadete açılacak” dedi.

Haber / Buse SERİN