Ekmeğin azami satış fiyatı 10 TL olarak belirlendi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Nisan Ayı Olağan Toplantısı’nı bugün saat 16.00’da Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan başkanlığında yaptı.

TEKİRDAĞ 30.04.2024 17:46:00 0
Ekmeğin azami satış fiyatı 10 TL olarak belirlendi

Saygı duruşundan bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantının ikinci gündem maddesinde 2024 yılı Mart ayı gelir, gider, izleme raporu ve mizanı görüşüldü. Mart ayı gelirinin 1 milyon 852 bin 502,96 TL, Mart ayı giderinin 2 milyon 262 bin 688,04 TL, kasa mevcudunun 2 bin 349,05 TL, banka mevcudunun 12 milyon 790 bin 851,80 TL, mizan borç bakiyesinin 50 milyon 873 bin 407,09 TL, mizan alacak bakiyesinin 50 milyon 873 bin 407,09 TL olduğu belirtildi. İlgili gündem maddesinin oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından ekmek azami fiyat talebinin görüşülmesine geçildi. 

 

“BU İŞE ÖN AYAK OLMAMIZ GEREKİYOR”

 

Mecliste 200 gram ekmeğin azami fiyatının 10 TL olması talebi görüşülürken, 1. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Sait Erdem ise 210 gram ekmeğin azami satış fiyatının 10 TL olarak belirlenmesini önerdi. Gündem maddesiyle ilgili söz alan Meclis Üyesi Gökay Keleşoğlu, “Tahsis un kaldırılmıştı. Bununla ilgili fırıncıların, odaların bir girişimi var mı? Asgari ücrete senede bir kere zam geliyor ama bir neredeyse iki ayda bir ekmek fiyatını konuşuyoruz. Bir şekilde bu rakamlar bir türlü oturmuyor. Bu ülkede ekmek  en önemli besin kaynağı. Ekmeğin girmediği ev yok. Fakirinden zenginize kadar her eve ekmek giriyor. Unun geldiği fiyat belli. Enflasyon ve döviz yüzünden belli noktalara geldi. Ben bu zamana kadar toplantıların tamamında ekmek fiyatına itiraz ettim ama artık ekmek fiyatına itiraz etme yüzüm de kalmadı fırıncı esnafına karşı. Ama bizim artık başka bir şeye dokunmamız lazım. Fiyatlara dokunamıyorsak tahsis un için oda başkanımız, meclis başkanımız, Ticaret Bakanlığı ile devreye girecek. 100 kilogram unda devlet 10 kilogram destek yapsın. Yapacak bir şey yok. Nasıl ki fiyat almak adına odaları arıyorsak, tahsis unu geri getirme noktasında da diğer odalarla bir araya gelip bu işi meclis gündemine taşıması gerekiyorsa meclis gündemine taşıyarak bu işe ön ayak olmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

 

“FİYAT ALMAK İÇİN 4-5 AYDIR BİR MÜCADELE İÇERİSİNDEYİZ”

 

Maliyetlerde yüzde 100 artış olduğunu belirten Mehmet Sait Erdem de “Bize yapılan yaptırımların aynısını gıda sektörüne yapsa ortada ekonomi diye bir şey kalmaz. Biz fiyat almak için 4-5 aydır bir mücadele içerisindeyiz. Kaldı ki girdilerimize hiçbir şekilde müdahale edilmiyor. Fevkalade de zamlar geliyor. Biz bu ekmek fiyatını talep ettiğimiz zaman bir çuval un 580 liraydı, şu anda 730 lira. Birkaç ay sonra belki 800-900 lira olacak. Biz 10 liranın esprisini kaybettik. 10 lira olsa bile kafa kafaya gideceğiz” diye konuştu. 

 

210 GRAM EKMEK 10 TL, 90 GRAM POĞAÇA, SİMİT VE AÇMA 12.50 TL

 

Konuşmaların ardından 210 gram ekmek azami satış fiyatının 10 TL olarak belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi. Toplantının 4’üncü gündem maddesinde de simit, poğaça, açma azami fiyat tarifesi ile ilgili talep görüşüldü. Yapılan görüşmenin ardından 90 gram simit, 90 gram açma ve 90 gram poğaçanın azami fiyatının 12.50 TL olarak belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi. 

 

ODA FAALİYETLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

 

İlgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından Oda Genel Sekreteri Seçkin Bayraktar tarafından oda faaliyetleri hakkında bilgi verildi. 

 

“ÇOK GERİDE KALMIŞIZ”

 

Almanya’da 21-25 Nisan tarihlerinde düzenlenen Hannover Messe Fuarı’na katıldıklarını belirten Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Fuara katılan firmalarımıza teşekkür ediyorum. Hannover’de yapılan fuarın gerçekten büyüleyici yanı, yapay zekanın çok fazla kullanıldığı ve insansız fabrikaların yaygınlaştığı görülmektedir. Biz çok geride kalmışız. Biz halen 4.0’ı tamamlamadık. Çok gerideyiz. Çok çalışmalı, işimize yatırım yapmalıyız. Bütün fuarlara katılmanızı da tavsiye ederim” dedi. 

 

BASINA KAPALI DEVAM ETTİ 

 

Yapılan bilgilendirmenin ardından toplantının dilek ve temenniler bölümü basına kapalı devam etti. Dilek ve temennilerde söz alan Meclis Üyesi Gazeteci Şaban Kardeş, gazetecileri temsilen bu mecliste yer aldığını belirtti. Kardeş, “Burası Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, MogadişhuMeclisi değil. Geçen ayki tutumunuzdan dolayı tüm meclis üyelerinden özür dileyerek, bundan sonra toplantılarda dilek ve temennilerde olmayacağım” sözleriyle kararı protesto edip, toplantıyı terk etti. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU