CHP Milletvekili Aygun’dan ayçiçek için taban fiyat çağrısı

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, ayçiçeğinin dünya genelinde stratejik bir ürün haline geldiğini belirtti.

GÜNDEM 8.08.2022 13:46:00 0
CHP Milletvekili Aygun’dan ayçiçek için taban fiyat çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Ayçiçek için taban fiyat çağrısında bulundu. 40 yağlı ayçiçek ürününde taban fiyatının kilogram başına 16 liraya çıkarılmasını isteyen Aygun, “Yıllardır arttırmadığınız prim desteğini kilogram başına 50 kuruştan 4 liraya çıkarın. Ayrıca yağlık ayçiçeği tohumu ile ham ayçiçeği yağında sıfırladığınız vergi oranlarını, Mart 2023 sonuna kadar yüzde 27’ye çıkarın ve yeril üreticiyi destekleyin” dedi. 


TABAN FİYATLARININ AÇIKLANMASINI İSTEDİ


Tekirdağ’daki ayçiçek tarlalarından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a seslenen Aygun, “Çareyi Venezuela, Sudan, Nijerya, Rusya ya da Ukrayna’da değil, kendi topraklarınızda yerli üreticimizde arayın” diyerek ayçiçek taban fiyatlarının bir an önce açıklanmasını istedi.


“ÇİFTÇİYİ RAHATLATIN”


Türkiye genelinde ayçiçeği üretiminde bu yıl rekor oranda üretim yapılırken, ‘çayır tırtılı istilası’ nedeniyle sıkıntı yaşandığını ifade eden Aygun, “Çiftçiyi rahatlatın, zararını giderin” dedi. 40 yağlı ayçiçek ürününde taban fiyatının kilogram başına 16 liraya çıkarılmasını isteyen Aygun, “Yıllardır arttırmadığınız prim desteğini kilogram başına 50 kuruştan 4 liraya çıkarın. Ayrıca yağlık ayçiçeği tohumu ile ham ayçiçeği yağında sıfırladığınız vergi oranlarını, Mart 2023 sonuna kadar yüzde 27’ye çıkarın ve yerli üreticiyi destekleyin” çağrısında bulundu. 


Haber / Menşure KARDEŞ