Çevreciler Tedirgin

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem, kimyasal olduğunu öne sürdüğü plastik atıkların çevreye büyük zarar verdiğini ifade ederek, 'Kimyasal atıkların kimler tarafın

GÜNDEM 26.07.2013 10:38:00 0
 Çevreciler Tedirgin
Kırklareli Pınarhisar Derinalçak Kokarpınar mevkiine bırakılan atıklar çevrecileri tedirgin ediyor. 
ŞİKAYETTE BULUNDUK
Pınarhisar ile Kaynarca Beldesi arasındaki Derinalçak Kokarpınar mevkiindeki eski dere yatağında atık bulunması çevrecileri tedirgin etti. Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli temsilcisi Göksal Çidem, görenlerin şikâyeti üzerine geldikleri alanda yoğun atık gördüklerini ifade etti. Bunun tedirgin edici bir durum olduğunu belirten Çidem, atıkların kimler tarafından bırakıldığının bulunması için kaymakamlık ve jandarma ekiplerine şikayette bulunduklarını söyledi.
PLASTİK ATIKLAR DOĞADA 4-5 YÜZYIL ÇÖZÜLMEYECEK
Çidem, "Eski bir taş ocağının bulunduğu yerde madencilik faaliyetleri yürütülmüş. Taş ocaklarından çıkarılan malzemeler sonrası yerde derin çukurlar var. Islah edilmeden bırakılan bu maden ocağı şimdi kimyasal atıklarla doldurmaya başlandı. Yer altı suları ve yer üstü suları tehdit altında. Bulunduğumuz alan eski bir dere yatağı, karşıdan derenin akış istikameti belli oluyor. Derenin ağzı ve dere boyunca kimyasal atıklarla doldurulmuş durumda. Bu maden ocaklarına bugüne kadar ruhsat verenler, yeniden ıslah edilmeden doğaya kazandırılmadan buraları bırakıp gidenler, bunun bir şekilde bedelini ödemeleri gerekiyor. Bu plastik atıklar doğada belki 4-5 yüzyıl çözülmeyecekler. Doğayı, sadece taşı almakla değil, taşı aldıktan sonra burayı doğaya kazandırmadığımız için tekrar yok etmiş oluyoruz" diye konuştu.
KİMYASAL ATIKLARI KİMİN GETİRDİĞİ ARAŞTIRILIYOR
Vakıf olarak atıkların tespiti ve kaldırılması için kaymakamlık ve jandarma ekiplerine şikayette bulunduklarını kaydeden Çidem şunları kaydetti: "Doğal Yaşamı Koruma Vakfı olarak dün yetkililere haber verildi. Çevreye duyarlı çok geniş bir çevre gönüllüsü ağımız var. Yaklaşık bine yakın çevre gönüllüsünün yaptıkları ihbarlar neticesinde biz burayı bulduk. Burayı bulduktan sonrada yetkililere konu ile ilgili bilgi verdik. Gerekli müracaatlarımızı da yaptık. Buraya bu kimyasal atıkları kimin nereden getirdiği yetkililer tarafından araştırılıyor."
ATIKLAR ARICILARA ZARAR VERİYOR
Pınarhisar Bal Arısı Üreticileri Birlik Başkanı Ali Osman Çalık ise çevreye gelişigüzel bırakılan atıkları kendilerine ve çevreye büyük zararlar verdiğini ifade ederek, "Doğayı sevenler arıcılar olarak bu atıklar bizlere çok büyük zarar vermektedir. Bu doğada hep birlikte yaşadığımız için çevremizdeki duyarlı çevre gönüllüleri ve DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı) duyarlılık göstermektedirler. Pınarhisar İlçesi'nde bizlerin dahi haberi olmadığı bu dere yatağına atılan kimyasal atıklardan tüm halkımız zarar görecektir. Genellikle bu tür kimyasal atıkları gömmek veya imha etmek için para ödemeyen sanayi kuruluşlarının korsan taşıyıcılarla bu gibi yerlere atıkları attıkları görülmektedir. Zararı gören yine bu çevrede yaşayan insanlar ve hayvanlardır. Burada imha edilmiş bir yaşam oluşmaktadır" diye konuştu. Şikayetler üzerine Pınarhisar Kaymakamlığı'nın konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi.
 
Haber / Gökhan TEKER