Çerkezköy’de IPARD III Hibe Destek Programının ayrıntıları anlatıldı

Kapaklı ve Çerkezköy’deki çiftçilere yönelik, IPARD III Hibe Destek Programı hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi.

TEKİRDAĞ 30.04.2024 17:21:00 0
Çerkezköy’de IPARD III Hibe Destek Programının ayrıntıları anlatıldı

Süt ve besi hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, yumurta tavukçuluğu, su ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri işlenmesi, meyve sebze depolama, arıcılık ve bal paketleme, makine parkları ve yenilenebilir enerji sektörlerinin desteklenmesi konularında katılımcılara bilgi aktaran TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, TKDK hakkında da paylaşımda bulundu. 

 

“KAPASİTEMİZ SINIRLI”

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak 2024 yılı çağrı planlamalarını açıkladıklarını kaydeden İskender,“3 tabloda destek veriyoruz. Hayvancılık, işleme ve pazarlama ile arıcılık, bitkisel üretim gibi çiftçilik faaliyetlerinin geliştirilmesi programımız var. Mesela vatandaşımız geliyor, ‘meyve bahçemiz var, destek veriyor musunuz?’ Hayır bizim destek programlarımız bunlar. Bunların dışında bir desteğimiz yok. Boş bir arsanız var, hayvan çiftliği yapacaksınız diyelim. Harcamaların yüzde 50, yüzde 75’ine kadar destek veriyoruz. Ve bu destekler KDV muafiyeti var. Hayvan çiftliğiniz için mimar mühendis tuttunuz diyelim. Projeniz onaylanırsa onları da biz karşılıyoruz. Biz tarımsal alanda faaliyet gösteriyoruz ama büyük çiftlikleri çok destekleyemiyoruz. Kapasitemiz sınırlı. Uygun harcama sınırımız minimum 5 bin avro, maksimum da 500 bin avro.Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak Tarım Bakanlığı’na bağlıyız. 42 ilde faaliyet gösteriyoruz. Tekirdağ’da da irtibat ofisi kurduk. Bizlerde bir eksiklik göstermeden inşallah sizlere TKDK’nin projelerini tanıtıp sizleri de bu projeye almayı hedefliyoruz” dedi. 

 

“81 İLİMİZDE DE UYGULAMAYI HEDEFLİYORUZ”

 

Avrupa Birliği fonlarını kullandıklarını da belirten İskender, “Bu programı 81 ilimizde de uygulamayı hedefliyoruz. Türkiye genelinde 42 ilde 25 bin proje uyguladık. 5 milyar TL’ye yakın destek verdik. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlaması, kanatlı et ve yumurta ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile yumurtanın işlenmesi ve pazarlanması konusunda destek veriyoruz” dedi. 

 

“İŞLETME 5 YIL BOYUNCA İZLENİYOR”

 

“Verilen destekler geri ödemesiz” diyen TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, “Projelerin hazırlanmasının ardından TKDK’ya başvuru yapılması ve belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Proje onaylanmasının ardından sözleşme imzalanır. Ekipman ve makine alımının tamamlanmasının ardından ödemeye esas evraklar il koordinatörüne teslim edilir. Sonrasında hak edilen hibe tutarı yatırımcının hesabına yatırılacak. İşletme 5 yıl boyunca izlenecek” dedi. İskender, kırsal kalkınma destekleri hakkında bilgi vermesinin ardından katılımcıların sorularını cevapladı. Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çerkezköy İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Öner, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu ile çiftçiler katıldı.

 

Haber / İrem BANÇO