Bir yılda 22 kişi organlarını bağışladı

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü’nde organ ve doku bağışı ile ilgili açıklama yapıldı.

YAŞAM SAĞLIK 8.01.2013 20:06:00 0
Bir yılda 22 kişi organlarını bağışladı
 Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü’nde organ ve doku bağışı ile ilgili açıklama yapıldı.
 
BAĞIŞ KARTINI ÜZERLERİNDE TAŞIMALILAR
 
Organ bağışının “Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi” olduğunu ifade eden yetkililer “Organ bağışı, yaşarken yapılan bir işlemin ölümden sonraki uygulamasını yansıtmaktadır. Organ bağışında bulunan kişinin 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesinin yerinde olması şarttır. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler İl Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler, Organ nakli yapan merkezlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir” dedi.
 
HER ÖLÜMDEN SONRA ORGAN BAĞIŞI MÜMKÜN DEĞİL
 
Böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, incebağırsak gibi organlar ile kan, kemik, kemik iliği, kornea, kalp kapağı gibi dokuların naklinin yapılabileceğini ifade eden yetkililer “Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde ya da yolda vefat eden bir kimsenin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz.
 
Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Yani sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.
 
DOKU UYUMU ÇOK ÖNEMLİ
 
Bir organın hiçbir özellik aranmadan herhangi birine nakledilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan yetkililer “Organ naklinde alıcı/verici olacak kişilerin doku uyumları önem arz etmektedir. Alıcı ve vericinin doku uyumları testlerle belirlenir en yüksek doku uyumunda cerrahi işlem gerçekleştirilir. Ayrıca doku uyumunun yanı sıra nakille verilen bağışıklık önleyici ilaçlarla ameliyat başarısı yükselir.Tıpta en temel ilke her bireyin kendi yaşam hakkı olduğu ve trilyonda bir yaşama dönüş şansı bile olsa bu şansın sonuna kadar kullanılması gerektiğidir. Hiç kimse için nasıl olsa ölecek tabiri kullanılamaz” dedi.
 
ÖLÜM KARARI VERİLMEDEN GÜNDEME GELMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
 
Hastane yoğun bakım ortamında doktorlardan oluşan bir ekip tarafından tıbbi ölüm kararı verilmeden organ nakli düşüncesinin asla gündeme gelemeyeceğini ifade eden yetkililer, “Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. 18 yaş üzeri, akli dengesi yerinde olan, sarılık (Hepatit A-B-C), ağır iltihabi hastalıklar, şeker hastalığı ve kanser hastası olmayan kişiler organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir. Organ bağışı kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı yırtarak, fikrinizden vazgeçebilirsiniz” ifadesini kullandı.
 
ORGAN BAĞIŞI BİR NEVİ MİRASTIR
 
Kişilerin bir bedel karşılığı organlarını vermelerinin 2238 sayılı yasaya göre yasak olduğunu vurgulayan yetkililer “Bağışlanan organlar, bu konuyla ilgilenen Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından tıbben acilliği ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya nakil edilir. Bu belirlemede zengin, fakir, ırk, cinsiyet gibi ayrımlar kesinlikle yapılmaz. Hiçbir zaman bağış kartı tek başına yeterli değildir. Ailenizin ya da yakınlarınızın rızası olmadan organlarınız alınamaz. Bu sebeple bağış yaptığınız andan itibaren bu kararınızı ailenizle paylaşmanız gerekmektedir, organ bağışı bir nevi mirastır” dedi. Yetkililer Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre, 2012 yılında 9 kadın ve 13 erkek olmak üzere toplam 22 kişinin organ bağışında bulunduğunu ifade etti.
 
Marmara Haber Merkezi