Bakan Kacır: Tekirdağ’ın başarılı kalkınma yolculuğunu hep birlikte izleyeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika açılışlarına katıldı.

TEKİRDAĞ 4.05.2024 16:49:00 0
Bakan Kacır: Tekirdağ’ın başarılı kalkınma yolculuğunu hep birlikte izleyeceğiz

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Pelsan-Telasis fabrikasının açılışı cumartesi günü saat 11.00’de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan, Gökhan Diktaş, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, sanayiciler, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ali Gümüş, iş insanlarının katılımıyla yapıldı. Açılışta konuşan Pelsan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şişman, fabrika hakkında bilgi verdi. ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de ÇOSB olarak farklı sektörlerden 295 firmanın ve 81 bin çalışanın, ulusal ve uluslararası pek çok yatırımcının tercihine şayan olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. 

 

“3 BİN 140 TANE SANAYİ TESCİLLİ İŞLETMEMİZ VAR”

 

Açılışta Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de konuşma yaptı. Tekirdağ’ın turizm, tarım ve sanayi şehri olduğunu, ekonomisinin yarıdan fazlasının sanayiye dayalı olduğunu belirten Soytürk, “Bölgemizde 14 OSB’miz var. 3 tane endüstri bölgemiz var. 3 bin 140 tane sanayi tescilli işletmemiz var. Sanayicilerimiz çalışıyorlar. Hepsinden Allah razı olsun” dedi. Fabrikaların bir yandan istihdam sağladığını, diğer taraftan ihracat yapıp ülkemize döviz kazandırdığını söyleyen Soytürk, yeni fabrikanın bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni etti. 

 

“DÜNYA LİDERİYİZ”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da açılışta yaptığı konuşmada, bugün açılışını gerçekleştirdikleri toplam yatırım büyüklüğü 90 milyon dolara ulaşan Pelsan-Telasis Tekstil Fabrikalarının tam kapasiteyle üretime geçtiğinde 900 kişiye istihdam sunacağını belirterek, Üretiminin yarısından fazlasını ihraç ederek cari açığımıza azaltmaya katkı sağlayacak” dedi. 

 

“TEKİRDAĞ İÇİN NE YAPSAK AZDIR

 

Avrupa sınır kapılarına yakınlığı, Marmara Denizi ile birlikte Ege’ye ve Karadeniz’e ulaşım kolaylığı, İstanbul'a komşuluğu, cazip yatırım ortamı ve sanayi altyapısı ile Tekirdağ’ın son 22 yılda önemli bir üretim üssüne dönüştüğünü söyleyen Kacır, “Son 22 yılda şehrimizdeki yeni ya da ilave yatırımlar için 2 bin 920 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 407 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 104 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık.Şehrimizde sanayinin çarklarının daha hızlı dönmesi adına 10 yeni organize sanayi bölgesi ve 2 endüstri bölgesi kurduk. Şehrimiz katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını geliştirmek için 1 teknopark, 54 Ar-Ge merkezi ve 13 tasarım merkezini kazandırdık. Firmalarımızın Ar-Ge ve teknoloji odaklı projelerine 12 milyar liralık destek sunduk. Teknoloji seviyesi yüksek katma değerli ürünlerin üretimini Ar-Ge’den seri üretime destekleyen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında; Tekirdağ’da toplam yatırım büyüklüğü 5,6 milyar liraya ulaşan 9 projeyi destekliyoruz. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı doğrultusunda sanayimizin Trakya bölgemizde çevreye etkilerini en aza indirmek üzere;ıslah OSB’lerin kurulması, müşterek ileri atıksu arıtma tesislerinin ve Marmara Derin Deşarj Sisteminin yapılması çalışmalarımıza devam ediyoruz. Toplam 16 milyar lira finansman desteği sağladığımız proje kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Atıksu Arıtma Tesislerinden 5’ini devreye aldık. Bölgede arıtılarak temiz hale gelen suların, denize deşarj edilmesi için yürütülen Derin Deşarj Projesini de tamamladık. Bu yıl da Ergene havzasında bulunan 2 OSB’nin atıksu arıtma tesisi inşaatı ve Bölgede yer alan 4 OSB’nin atıksularının müşterek arıtma tesisine iletilmesi amacıyla yürütülen kollektör hattı inşaatını tamamlamayı hedefliyoruz. Trakya bölgemizde çevreye duyarlı sanayileşmenin öncüsü ve destekçisi olmaya devam edeceğiz. Tekirdağ için ne yapsak azdır. Yatırımlarımızı ve desteklerimizi Tekirdağ’ın sürdürülebilir büyüme yolunda sunmaya devam edeceğiz.Önümüzdeki süreçte Tekirdağ’ın başarılı kalkınma yolculuğunu hep birlikte izleyeceğiz” dedi. Pelsan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şişman tarafından günün anısına Bakan Kacır’a hediye takdiminde bulunulmasının ardından kurdele kesilerek fabrikanın açılışı yapıldı. 

 

RHOFA ENERJİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş’NİN AÇILIŞINA DA KATILDI

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, saat 12.30’da da Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette bulunan Rhofa Enerji Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin açılış törenine katıldı. Açılışta konuşan Rhofa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hazreti Akdemir, 100’den fazla ülkede Türkiye’yi temsil ettiklerini ifade etti. 

 

“İLK 300 FİRMASI İÇERİSİNDE OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

 

Rhofa Enerji’nin orta ve uzun vadede yatırım planlarına sadık kalarak başta yenilenebilir enerji olmak üzere enerjinin her alanında yatırımlarına devam ettiğini söyleyen Akdemir, “Rhofa Enerji aynı zamanda mühendislik hizmetleriyle yurtiçi ve yurtdışında proje geliştirmek, uygulama ve yatırımcı olma hedefleri doğrultusunda ilerlemektedir. Sayın bakanım Akkim olarak yapı kimyasalları sektöründe hakimiz, Akdemir teknik makine olarak 25 yıldır devam ediyoruz. Ülkemizi 100’den fazla ülkede gururla temsil etmekteyiz. Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde olmanın ve en çok ihracat gerçekleştiren ilk 300 firması içerisinde olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. 

 

“TEKİRDAĞ BİR SANAYİ KENTİ”

 

Tekirdağ’ın bir sanayi kenti olduğunu ifade eden Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de “Tekirdağ’ın nüfusu 1 milyon 167 bin 59. Bu Türkiye nüfus oranına göre 18’inci sıra anlamına geliyor. Ama sanayi bakımından ele aldığımızda yerimiz 4’üncü ve 10’uncu sıralara yükseliyor. Örneğin sanayide doğalgaz kullanımında dördüncü, elektrik kullanımında beşinci sıradayız. Ya da şehrin nüfusunun sanayi alanına oranı bakımından Türkiye’de ilk ikideyiz. Yani, şehrimiz aslında bir sanayi kenti. Sanayicilerimiz çalışıyorlar, üretiyorlar, istihdam yaratıyorlar, Allah razı olsun. Cari açığı kapatıyorlar, müteşekkiriz” dedi. 

 

KRİTİK TEKNOLOJİLERİ ÜRETEN VE GELİŞTİREN TÜRKİYE’Yİ İNŞA EDİYORUZ

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacırda, yeni dönüşümün ve enerji bağımsızlığın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, “Aynı zamanda karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel hedeflerin olduğu bir süreci yaşıyoruz. Ülkemizin yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim ve ihracat yetkinliklerine güç katan bu tesisin ülkemize, milletimize ve enerji sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarı, iddiası ve güçlü liderliğiyle, ekonomik ve siyasi bağımsızlığımızın teknolojik bağımsızlığımızdan geçtiği anlayışıyla kritik teknolojileri üreten ve geliştiren Türkiye’yi inşa ediyoruz” diye konuştu. 

 

“YERLİLİK ORANIMIZI YÜZDE 80’LERE ÇIKARDIK”

 

Millî Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda; savunma sanayinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık ettiklerini dile getiren Kacır, “Geçmişin acı tecrübeleri bize gösterdi ki; ateş çemberi içerisinde güvenli bir liman olan Türkiye’nin bekası ancak ve ancak savunma sanayisinde millî ve özgün teknolojiler geliştirerek mümkündür.İşte bu anlayışla yürüttüğümüz çalışmalarla; 22 yılda önemli atılımlar gerçekleştirdik. Yerlilik oranımızı yüzde 80’lere çıkardığımız, ihracatımızı 5,5 milyar dolara yükselttiğimiz savunma sanayimizde;100 yıllık projeleri 22 yıla sığdırdık. Tüm dünyanın dile getirdiği gibi artık Türkiye’nin millî ve özgün savunma sanayi ürünleri, dünyada jeopolitik dengeleri ve savaş paradigmalarını alt üst etti, stratejileri değiştirdi. Mühendislerimizle, bilim insanlarımızla, teknisyenlerimizle, girişimcilerimizle Cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı yapma adına, “tam bağımsızlık” anlayışıyla yürüyüşümüze devam ediyoruz” dedi. Türkiye’nin 60 yıl öncesinin Devrim otomobili hayalini devrin otomobili TOGG’u üreterek gerçeğe dönüştürdüğünü dile getiren Bakan Kacır, “Mobilite ekosisteminde yükselen yıldız olma iddiamızı kuvvetlendiren Togg’la yeni bir yolculuğa yelken açtık. Millî gurur projemiz TOGG’la, “Millî Teknoloji Hamlesi” vizyonumuzun somut bir örneğini ortaya koyduk. Milletimiz için mutluluk ve gurur kaynağı insanlı ilk uzay bilim misyonumuzu başarıyla gerçekleştirdik.  Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna 85 milyon vatandaşımızla birlikte tanıklık ettik” diye konuştu. 

 

TÜM SEKTÖRLERDE KABİLİYETLERİ GÜÇLENDİRECEK ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Önümüzdeki dönemde Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda ülkemizin teknolojik bağımsızlığını tahkim ederken kritik ve stratejik tüm sektörlerde kabiliyetlerigüçlendirecek adımlar atmaya devam edeceklerini dile getiren Kacır, “Son yıllardaki küresel gelişmeler, enerjide dışa bağımlı olan ülkelerin vatandaşlarına müreffeh, barış ve huzur dolu bir gelecek inşa etmekte zorlandıklarını tekrar gösterdi. Diğer yandan da fosil yakıtların neden olduğu karbon salınımı da yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi hızlandırdı. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılmasını öncelikli hâle getirdi. İhracatının yüzde 40’tan fazlasını Avrupa Birliği’ne (AB) gerçekleştiren Türkiye için Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uyumlu bir yeşil dönüşüm alt yapısını ivedilikle tesis etmek, sürdürülebilir kalkınma için bir tercihten öte zorunluluktur. Bu nedenle Türkiye Yüzyılı’nda müreffeh bir ülke inşa etmenin anahtarı olarak; başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere, alternatif enerji kaynaklarının kullanımını ülkemizde sağlamayı, bu alanlarda üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyetlerimizi güçlendirmeyi görüyoruz. Ortaya koyduğumuz planlı, kararlı politikalarımız ve desteklerimizle elektrik üretiminde toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 55’e çıkardık.  Ayrıca yenilenebilir enerji alanında ekipman ve teknolojilerin yurt içinde imal edilmesine yönelik millî teknolojimizi geliştirerek üretim hacmimizi de artırdık” dedi. 

 

RÜZGÂR TÜRBİNİ ÜRETİMİNDE İDDİA SAHİBİYİZ”

 

Bakan Kacır, “Rüzgâr türbini üretiminde iddia sahibiyiz. Kule, kanat ve jeneratör üretiminde elde ettiğimiz kabiliyetler, bizi Avrupa’da rüzgâr türbini bileşen üretiminde ilk 5 ülkeden biri kılıyor. Aynı zamanda rüzgâr enerjisinde olduğu gibi geleceğin önemli bir enerji kaynağı olarak görülen güneş enerjisinde girişimcilerimizi, araştırmacılarımızı, yatırımcılarımızı, sanayicilerimizi çeşitli mekanizmalarla destekliyoruz” dedi.

 

300’DEN FAZLA AR-GE PROJESİNE YAKLAŞIK 4 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK”

 

Dünya Bankası iş birliğinde, yeşil dönüşümdeki en kapsamlı ve en büyük bütçeye sahip çalışmaları olan “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”yle de KOBİ’lerin kendi bünyelerinde güneş enerji sistemleri kurmaları için 14 milyon liraya kadar destek sağladıklarını dile getiren Kacır, “Güneş paneli imalatı için 2012 yılından bu yana toplam yatırım tutarı 33,1 milyar liraya ulaşan 43 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. İnovasyon ekosistemimizin kurumsal altyapıları olan teknoparklarımızda yer alan 167 yenilikçi girişim, ve 13 Ar-Ge ve tasarım merkezinin güneş enerjisi alanında 300’den fazla Ar-Ge projesine yaklaşık 4 milyar lira destek sağladık. 2002’den günümüze kadar TÜBİTAK’ın burs ve destek programları kapsamında güneş enerjisi alanında bin 500’den fazla proje ve binden fazla bilim insanına 2,6 milyar lira destek sunduk. Özellikle ülkemizin Ar-Ge altyapısını güçlendirmek amacıyla kurulan ODTÜ GÜNAM Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni, ulusal araştırma merkezlerimiz arasına dâhil ettik. Merkezimiz bünyesinde fotovaltaik teknolojileri, modül teknolojileri, güç elektroniği, şebeke ve sistem entegrasyonu başta olmak üzere güneşten enerji üretimi ile Ar-Ge başlıklarında yürütülen projeleri destekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

“AVRUPA’DA BİRİNCİ, DÜNYADA DÖRDÜNCÜ KONUMDAYIZ”

 

Ülkemiz sanayinin bu alanda kritik önemi haiz bilimsel ve teknolojik deneyime erişimine imkân tanıdıklarını dile getiren Bakan Kacır,“Bu alandaki yatırımı özendiren politikalarımız sayesinde; güneş paneli üretiminin tedarik zincirindeki tüm aşamalarında uzmanlaştık ve Avrupa lideri olduk. Güneş paneli üretiminde; ingottan panele kadar değer zincirinin tüm halkalarında üretim yetkinliği kazandık.   Dünyanın da sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri Konya-Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni ülkemize kazandırdık. Yeşil kalkınma yolculuğunda önemli bir yatırımı hayata geçirdik. 16 bin metrekare alanda yıllık 500 bin panel üretim kapasitesine sahip bu tesisle ülkemizin güneş panellerinde mevcut üretim kabiliyetlerini bir adım öteye taşıyoruz. Ülkemiz halihazırda güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü konumdadır. Fakat hedefimiz ülkemizin üretim kabiliyetlerine her geçen gün yenisini ekleyerek daha üst sıralarda yer almak” dedi. 

 

“BÖLGEDE, TALEBİ KARŞILAYABİLECEK TEK ÜLKE TÜRKİYE”

 

Avrupa’da 2030 yılına dek oluşacak 400 GW güneş paneli talebini karşılayabilecek bölgedeki tek ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Kacır, “2035 yılına dek, ülkemizde 53 GW kapasiteye çıkarmayı hedeflediğimiz güneş santrallerinde yerli üretim güneş panellerimizin kullanılmasını sağlayacağız.

Bu doğrultuda, ülkemizde güneş enerjisi teknolojilerinde Ar-Ge ve üretim kabiliyetlerini güçlendirecek her adımın destekçisi olmaya devam edeceğiz” diyerek fabrikanın hayırlı olmasını temenni etti. Rhofa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hazreti Akdemir tarafından Bakan Kacır’a günün anısına hediye takdiminde bulunulmasının ardından fabrikanın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri fabrikayı gezdi. 

 

SANAYİCİLERLE İSTİŞARE TOPLANTISINDA BİR ARAYA GELDİ

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, açılışların ardından Çerkezköy OSB’de basına kapalı yapılan istişare toplantısında sanayicilerle bir araya geldi. 

 

Haber / İrem BANÇO