Aşı Haftası’nda masal anlatma etkinliği düzenlendi

Kırklareli’nde Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında Şaban Öğünç İlkokulu ve 8 Kasım Anaokulu öğrencilerine Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan eğitim hemşiresi Seyhan Kahya tarafından aşı ile ilgili masal anlatıldı.

KIRKLARELİ 2.05.2024 16:51:00 0
Aşı Haftası’nda masal anlatma etkinliği düzenlendi

Her yıl 24-30 Nisan tarihlerinde kutlanan Aşı Haftası kapsamında Kırklareli’nde masal anlatma etkinliği düzenlendi. 

 

ÇOCUKLARA MASAL ANLATTI 

 

Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan eğitim hemşiresi Seyhan Kahya, Şaban Öğünç İlkokulu ve 8 Kasım Anaokulu öğrencilerine aşı ile ilgili masal anlattı. 

 

“AŞI OLMAMIŞ KİŞİLERİN DE KORUNMASINI SAĞLAR”

 

Aşılamanın her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisi olduğunu kaydeden yetkililer, “Aşılar, uygulanan bireyleri korumasının yanı sıra, bağışıklanmış kişilerin hastalığın toplumda dolaşımını engeller, aşı olmamış kişilerin de korunmasını sağlar. Bağışıklama sağlıkla ilgili kazanımların yanı sıra, ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağlar.Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Aşı Haftası’nın amacı, aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı arttırmak ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sekellerin ve ölümlerin önlenmesini sağlamaktır.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu senenin teması ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programının (GBP) 50. Yıldönümü’ olarak belirlenmiştir. Aşı Haftası, programın başarılarını kutlamak, kurtarılan hayatlar üzerindeki etkisini vurgulamak ve rutin aşılama çalışmalarını güçlendirmeye yönelik çabaları desteklenmek için önemli bir fırsat sağlamaktadır” dedi. 

 

“OLDUKÇA GELİŞTİ” 

 

Yetkililer, “Dünya Sağlık Örgütü'nün 1974 yılında başlattığı bir girişim olan ve ülkemizde de 1981 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programının (GBP), coğrafi konumu veya sosyoekonomik durumu ne olursa olsun her çocuğun, hayat kurtaran aşılara eşit erişimini sağlamaya yönelik küresel bir çabadır. GBP, sistematik aşılama programları aracılığıyla çeşitli bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmeyi ve önlemeyi amaçlamaktadır. Bu program kapsamında ülkemizde çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit-B, Hepatit A Suçiçeği, Haemophilusİnfluenzae Tip B ve Pnömokoka Bağlı Hastalıklar) aşı uygulanmaktadır.Geçtiğimiz elli yılda GBP oldukça gelişmiş ve küresel sağlık durumunu yeniden şekillendiren önemli başarılara ulaşmıştır. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşılama sayesinde görülmemektedir. 1977 yılında çiçek hastalığının ortadan kaldırılması bu başarıların en önemlilerinden biridir.Dünya, çiçek hastalığının ortadan kaldırılmasının ardından tarihte ikinci kez, insandaki bir patojeni küresel olarak yok etmenin eşiğinde bulunmaktadır.  Önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yapılan yaygın aşılama çalışmaları sayesinde hastalık yok edilme aşamasına gelmiştir. Ülkemizde son polio vakası 1998 yılında görülmüş, daha sonraki yıllarda poliomiyelit vakası tespit edilmemiştir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 21 Haziran 2002’de ‘Poliodan Arındırılmış Bölge’ Sertifikası almıştır” ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Mehmet Burak TEKEŞ