Gözden kaçırmayın

Programa Vali Recep Soytürk’ün yanı sıra CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Şenol, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, Sahil Güvenlik Karakol Komutanı SG Yüzbaşı Can Çakıcı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, AFAD İl Müdürü Taha Yasin Çekiç ve kurum personelleri katıldı.
“MİLYONLARCA İNSANIN YÜREĞİNDE DERİN BİR İZ KALDI”
Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından 6 Şubat konulu kısa film gösterisinin izlenmesiyle başladı. AFAD İl Müdürü Taha Yasin Çekiç’in ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, “6 Şubat’ta yaşanan felaketin acısını hala en derinde hissediyoruz. Bugün burada, yüreklerimizde derin bir acıyla hafızalarımızdan asla silinmeyecek izler bırakan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini hatırlamak, unutmamak ve yitirdiğimiz canları anmak için bir aradayız. Aslında dünyada eşi benzeri görülmemiş hatta literatüre asrın felaketi olarak geçen bu depremler gerçekten hepimizin öncelikle yüreğinde, hafızalarında onarılması imkânsız bir yıkıma sebep oldu. 11 ilimiz bu depremlerden etkilendi. Binlerce bina yıkıldı. 50 binin üzerinde insanımız hayatını kaybetti. Binlerce insan yaralandı. Ama milyonlarca insanın yüreğinde derin bir iz kaldı” dedi.
“BÖLGEYE DESTEK İÇİN SEFERBER OLDUK”
6 Şubat’ta insanlığın en büyük acısıyla karşılaştığımızı kaydeden Başkan Yüceer, “Ben de depremin ikinci günü deprem bölgesindeydim ve Allah'ım dedim. Hani ben bu kadar büyük bir acı bugüne kadar görmedim. Yaşamadım, bilmiyorum. Allah daha büyüğünü yaşatmasın. Allah bir daha asla bu acılarla bizi karşılaştırmasın. Ama o gün aynı zamanda şunu da gördük. Bir milletin acıda ortak bir şekilde sımsıkı kenetlendiğini ve dayanışmanın en büyüğünü sergilediği gündü. Enkaz altında kalan bir can için verilen mücadeleyi gördük. Ne mutlu ki biz de Tekirdağ olarak tüm kurumlarımızla, kuruluşlarımızla tüm hemşerilerimizle beraber bölgeye destek için seferber olduk. İtfaiyemiz, arama kurtarma ekiplerimiz, sağlık çalışanlarımız, mühendislerimiz, gönüllülerimizle birlikte bu acıya derman olmak için yola çıktık. Yardım tırlarımız, iş makinelerimiz, insani yardım malzemelerimiz, barınma desteğimiz, deprem bölgesine ulaştı” ifadelerini kullandı.
“BÜYÜK BİR MİLLET OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR”
Ardından konuşan Vali Soytürk, “Meslek hayatımın son 10 yılını Hatay’da ve Kilis’te geçirdim. Bundan 1,5 yıl önce 5 yıl Kilis’teydim. Kilis’ten önce de İskenderun ve Dörtyol’da kaymakamlık yaptım. Dolayısıyla deprem olan her bir ili gezme, görme, dostlar edinme fırsatı buldum. Orada yaşadım ama şunu gördüm. Hakikaten devletimiz büyük bir devlet. Bütün devlet büyüklerimiz, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bölgeye defaatle geldi. Bütün Bakanlarımız defaatle geldi. Bütün Genel Müdürlerimiz geldi. Dokunabilecekleri her yere dokundular Allah razı olsun. Kamu görevlileri zaten işinin başında çalışıyordu ama başka şehirlerden de kamu görevlileri geldi. Bunların bir kısmı görevli olarak geldi ama bir kısmı gönüllü geldi. Bunun dışında birçok sivil toplum örgütü gördüm. Bunun dışında hiçbir sivil toplum örgütüne bağlı olmadan sadece Allah rızası için arabasına binmiş, eşya koymuş gelmiş ve orada çırpınanları gördüm. Tekirdağ’dan, Sakarya’dan, Yalova’dan ve daha pek çok ilden gelen vatandaşlarımız depremin ardından yaşanan yüzlerce artçı depremi yaşamalarına rağmen gelen yine de yardım etmeye devam ettiler. Elindekileri bitirip de geri dönmediler. Tekrar telefon ettiler, eşini, dostlarını çağırdılar. Bu bizim büyük bir millet olduğumuzu gösteriyor. Çok üzüldük çok yorulduk ama aynı zamanda milletimizle, devletimizle de gurur duyduk” dedi.
“O GÜN OLAĞANÜSTÜ BİR GÜNDÜ”
Tekirdağ’da depremden önce yapılması gerekenler olduğunu kaydeden Vali Soytürk, “Onları yapmamız lazım. Bunlardan 1’si kentsel dönüşüm. Deprem yönetmeliğinden önce Sayın Başkanımızın söylediğine göre binaları yüzde 50’si deprem yönetmeliğinden önce yapıldıysa çok önemli bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bunu tespit etmek çok önemli. Bildiğim kadarıyla Çorlu Belediyesinin de bir üniversiteyle böyle bir çalışması var. Kendi sınırları içerisindeki bütün konutları hızlı bir taramadan geçirerek hangisinde risk olup olmadığı konusunda çalışma yapılmış. Bu çok kıymetli bir şey ama bu daha işin başlangıç kısmı. Bunu projelendirmek ve bunu takip etmek, vatandaşları ikna etmek önemli. Biz çalışmamızı yaptık vatandaş razı olmuyor demek bence yetmez. Vali, Kaymakamlar, Belediye Başkanları olarak hep beraber vatandaşları ikna etmemiz gerekir çünkü depremden sonraki maliyet en az 10 katı. Dolayısıyla bu konuda da tüm belediye başkanlarımızın hem kentsel dönüşüm yapılacak riskli binaların tespiti hem vatandaşların ikna edilmesi, bunların projelendirilmesi akabinde de bütün siyasi kurumlarımız, bütün vekillerimizle beraber bunları takip etmemiz gerekir bu en önemli konularımızdan bir tanesi. İkinci bir konu 6 Şubat depreminde gördük. Arama-kurtarma ekibi sayısı çok önemli ama bir matematiksel hesapla dünyadaki bütün arama-kurtarma ekiplerini o gün o bölgeye yığsaydık, öyle bir gücümüz olsaydı gene yetmeyecekti. O gün olağanüstü bir gündü. Alan o kadar büyük ki bir Avrupa’daki orta büyüklükteki bir devlet alanında bahsediyoruz. O yüzden kendi ilimizde arama-kurtarma ekibini oluşturmak, sayısını artırmak çok önemli. AFAD Müdürlüğümüz bu konuda yoğun çalışıyor. Büyükşehrimizde, belediyelerimizde ekiplerimiz var. Onların sayısını artırmaya çalışıyoruz. Mesela Müftülüğümüz de bir çalışma yapıyor, imam arkadaşlardan bir arama-kurtarma ekibi oluşturmaya çalışıyor. Çerkezköy OSB’de böyle bir arama-kurtarma ekibi var. Bu çok kıymetli bir şey. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Bütün OSB’lerde arama-kurtarma ekiplerimiz olsun çünkü orada bir insan faktörümüz var, fabrikada çalışan insanlarımız var. Onlardan ekipler oluşturalım ve hızlı müdahaleler edelim” dedi.
ARMALARI TAKDİM EDİLDİ
Vali Soytürk, “Ben başta deprem bölgesinde vefat eden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Depremde uzuvlarını kaybeden, yaralanan vatandaşlarımıza sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum. Depremin ardından deprem bölgesine gelerek çalışmalara katılan askerimize, polisimize ve memurlarımıza, gönüllü giden arkadaşlarımıza başarı ve teşekkür belgesi vereceğiz. Bir kere daha teşekkür ediyorum. Arma takacağız, arma almaya haz kazanan arkadaşlarımıza da gönülden teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi. Protokol konuşmalarının ardından Tekirdağ’da hafif seviye arama kurtarma alanında akredite olan 8 ekipten oluşan 217 kişiye, Vali Soytürk ve protokol üyeleri armalarını takdim etti.
ÇOSB EKİBİNİN SERTİFİKASINI BÖLGE MÜDÜRÜ BAYKAL ALDI
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Arama Kurtarma Ekibi adına da ÇOSB Bölge Müdürü F. Çiğdem Baykal, AFAD Akreditasyon Sertifikası’nı Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ten aldı. Ardından vatandaşların ve öğrencilerin afetler konusunda bilgilenmesi ve farkındalık kazanması için eğitimler vermek üzere akredite olan kişilere ve Hafif Düzey Arama Kurtarma Eğitmen Eğitimi Akreditasyon Ekibine armaları teslim edildi.
Haber / Buse AKIN
Yorumlar
Yorum Yap