Gözden kaçırmayın
Feci kaza: Yük treni, servis minibüsüne çarptıBelediye yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, her yıl soğuk havalarda artış gösteren karbonmonoksit zehirlenmelerinin genellikle yanlış kurulum ve kullanım hatalarından kaynaklandığı belirtildi. Özellikle lodoslu günlerde, rüzgârın ters akım oluşturarak bacalardan sızan zehirli gazların iç ortama dolmasına neden olduğu hatırlatıldı. Bu nedenle vatandaşların, soba, şofben ve benzeri ısıtıcıları kullanırken azami özeni göstermeleri, bacalarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri ve standartlara uygun ekipman kullanmaları büyük önem taşıyor.
“DÜZENLİ OLARAK TEMİZLENMELİ”
Kırklareli Belediyesi yetkilileri, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı temel hususları da sıraladı: “TSE belgeli soba kullanımı çok önemli. Isıtma cihazlarının Türk Standartları Enstitüsü (TSE) onaylı olması, kullanım güvenliğini artırıyor. Bu belge, cihazın belirli standartlara uygunluğunu ve güvenilirliğini garanti ediyor. Baca ve duvar mesafesi, önemli bir diğer husus. Sobanın, duvarlardan veya bacadan en az 1 metre ile en fazla 1,5 metre mesafede konumlandırılması gerekiyor. Bu sayede ısı dağılımı daha güvenli hale gelirken, tıkanma veya geri tepme riskleri de azalıyor. Kömürün sobaya önce konulması, ardından odun, tahta veya benzeri tutuşturucu malzemelerin kömürün üstüne yerleştirilmesi öneriliyor. Bu yöntem, yanma verimliliğini artırarak duman ve gaz birikimini önlüyor. Baca bağlantılarına da dikkat edilmeli. Soba borusunun doğrudan baca içine sokulmaması, bunun yerine uygun bir bağlantı ile güvence altına alınması gerekiyor. Ayrıca contalı ve kapaklı, sızdırmaz soba sistemleri tercih edilerek zehirli gazların sızma ihtimali en aza indirilebiliyor. Soba kurulumunda mümkün olduğunca az sayıda dirsek kullanılması, duman akışını iyileştirerek tıkanma riskini azaltıyor. Sobaya ait bacanın, çatının üst seviyesinden en az bir metre yükseklikte olması da tavsiye ediliyor. Bununla birlikte baca ve soba borularının düzenli olarak temizlenmesi, tıkanıklık veya arızaların zamanında tespit edilmesine olanak sağlıyor. Aşırı veya kalitesiz yakıt kullanımının önüne geçilmesi de zehirli gaz oluşumunu sınırlıyor” dedi.
“LODOSLU HAVALARDA SOBAYI YAKMAYIN”
Yetkililerin sobaya fazla kömür atılmaması gerektiğini de vurgulayarak, “Odun ve kömür dışındaki naylon, plastik, paçavra gibi yanıcılar kesinlikle yakılmamalı. Özellikle lodoslu gecelerde yatmadan önce sobanın mutlaka söndürülmesi, olası karbonmonoksit sızıntılarına karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri” dedi. Kırklareli Belediyesi’nin yaptığı bu bilgilendirme, önümüzdeki kış aylarında artabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekerek, farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
Haber / Abdullah GÜMÜŞ
Yorumlar
Yorum Yap