Gözden kaçırmayın
Malkara Belediye Meclisi toplandıProgramda konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bizim kadim medeniyetimizde; ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturu önemli bir yere sahiptir. İnsanımızı yaşatmanın en önemli unsurlarından biri de: ‘Sağlıklı nesiller’ yetiştirmektir” diyerek, uyuşturucunun dünyanın en sinsi düşmanı olduğunu belirtti.
“KIRMIZI ÇİZGİMİZ”
Uyuşturucun küresel bir felaket olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Uyuşturucuyla mücadele; Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle, ‘Bir vatan görevidir’ En başta evlatlarımızı her türlü uyarıcı ve uyuşturucu madde kullanımından uzak tutmak bizim kırmızı çizgimizdir. Tarihsel kökenleri 19. yüzyıla dayanan zehir tacirliği, çetelerin ve terör örgütlerinin başlıca finans kaynağı olmuştur. Günümüzde bu sorun; toplumları sosyal, kültürel ve psikolojik açıdan, derinden etkileyen küresel bir içerik kazanmıştır. Artık uyuşturucuyla mücadele, insanlık adına verilen bir mücadele olmuştur” dedi.
“SADECE SINIRLARIMIZ İÇİNDE MÜCADELE ETMİYORUZ”
Bakan Yerlikaya, “Biliyoruz ki, vatandaşlarımızı zehirlemeye çalışan uyuşturucu çeteleri, aslında terör örgütlerinin ve organize suç örgütlerinin taşeronluğunu yapmaktadır. Bu sinsi illetin, özellikle göz aydınlığımız evlatlarımıza nasıl yaklaştığı, onları nasıl ağına düşürdüğü ve yavrularımızı bu zehirden nasıl koruyabileceğimiz konuları, Bakanlığımızın en temel görevleri arasındadır. Bilinmelidir ki, bağımlılık kara bulutlarının, felaket doğuran etkilerinin, vatandaşlarımızın aydınlık ufukları üzerine, yıldırım gibi düşmesine, gençlerimizin umutlarını yerle bir etmesine, asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Uyuşturucunun; hem ‘arzıyla’ savaşıyoruz; hem de hayata geçirdiğimiz projeler ve verdiğimiz eğitimlerle, uyuşturucuya olan taleple” dedi.
VERİLERİ PAYLAŞTI
Uyuşturucu ile mücadele ile ilgili veriler paylaşan Ali Yerlikaya, “Zehir tacirlerine yönelik, bu kabine dönemimizde; 71 bin 708 operasyon düzenledik. Operasyonlar sonucunda, 49 bin 574 şahıs tutuklandı. 21 bin 682 şahıs hakkında adli kontrol kararı verildi. Aynı dönemde, 180 ton uyuşturucu, 132 milyon adet uyuşturucu ve uyarıcı madde, 266 milyon kenevir kökü ele geçirildi. Bugün itibarıyla; cezaevlerinde uyuşturucu suçundan yatan hükümlü ve tutukluların sayısı 80 bin 494’tür. Elbette ki; zehir tacirlerine karşı sadece sınırlarımız içinde mücadele etmiyoruz. Yine bu kabine dönemimizde; 22 uluslararası, 27’si ulusal, 28’i bölgesel, 136’sı yerel olmak üzere, uyuşturucu suçu işleyen toplam 213 organize suç örgütünü çökerttik. 47’si Kırmızı Bülten, 29’u Kırmızı Difüzyon’la aranan olmak üzere, toplam 76 uyuşturucu baronunu yakaladık. Kırmızı Bülten’le aranan 44 zehir tacirinin de ülkemize iadesini sağladık” şeklinde konuştu.
“GÖZLERİMİZİ, OKUL ÖNLERİNDEN AYIRMIYORUZ”
Güvenlik güçlerinin özverili çalışmalarıyla, mahallelerin ve sokakların temizlendiğini dile getiren Bakan Yerlikaya, “Gözlerimizi, okul önlerinden ayırmıyoruz. Köşe başlarında, karanlık sokaklarda; torbacısından baronuna kadar hepsinin ensesindeyiz” dedi.
“SADECE OPERASYONLARLA YETİNMİYORUZ”
Uyuşturucuyla mücadelede, sadece operasyonlarla yetinmediklerini ve çok sayıda projeye de imza attıklarını aktaran Bakan Yerlikaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çalışmalarımızın büyük bir kısmını arza yönelik yapıyoruz. Ancak bu mücadeleden edindiğimiz büyük tecrübeyle; çocuklarımız, gençlerimiz ve anneler başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerine yönelik; kapsamlı eğitim faaliyetleri de düzenliyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz: ‘Narko Rehber, Narko Göçmen, Narko Kaan, Narko Tır, Narko Gençlik, Narko Fotoblok, Narko Nokta ve Narko Yarışma’ projeleri kapsamında 14 milyon 739 bin kişiye eğitim verdik. ‘En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi’ kapsamında 28 bin 623 etkinlik düzenledik, 1 milyon 691 bin anne ve anne adayına ulaştık”
“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE BİR VATAN MÜDAFAASIDIR”
Uyuşturucuyla arz ve talep cephesiyle verilen mücadeleyi bir vatan müdafaası olarak gördüklerinin altını çizen Yerlikaya, “Bu kötülüğe karşı mücadeleyi, dünyada en güçlü şekilde sürdüren devletiz. 50 bin zehir tacirinin tutuklanması bunun en açık göstergesidir. 2018 yılında; ülkemizde maddeye bağlı ölüm sayısı maalesef 657’di. Bu üzücü rakam 2019’da 342’ye, 2020’de 314’e, 2021’de 270’e, 2022’de 246’ya geriledi. 2023’te ölüm sayısı 300’tü. Bu yılın ilk 10 ayında ise 158’e düştü. Ancak biz; ‘1’ rakamını dahi kabul edemeyiz, etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Trafik kazalarının en önemli sebeplerinin başında alkollü bir şekilde araç kullanmak olduğunu vurgulayan Bakan Ali Yerlikaya, bu amaçla gece ve gündüz ekip sayılarını ve denetimlerini artırdıkları belirtti. Yerlikaya, bu kabine döneminde 399 bin 834 sürücüye alkolden, 6 bin 226 sürücüye de uyuşturucudan işlem uyguladıklarını belirterek “Aynı dönemde, 367 bin 17 sürücünün alkol, 5 bin 717 sürücünün de uyuşturucu kullanımı nedeniyle ehliyetlerine el koyduk” dedi.
“VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”
Bağımlılıkla mücadelenin yalnızca alkol, uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile sınırlı olmadığının altını çizen Yerlikaya, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Kumar da bağımlılıkla mücadelenin en önemli cephelerinden birini oluşturuyor. Siber devriyelerimizce tespit edilen, suç unsurlarına yapılan operasyonlar kapsamında kabine dönemimizde, ödeme, bilişim ve yasa dışı bahis suçlarına ilişkin, 2 bin 258 operasyon gerçekleştirdik. Bu operasyonlarda 3 bin 726 kişi ise tutuklandı. Siber devriyelerimiz uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri özendirme suçlarından 3 bin 67 hesap tespit etti ve hukuk çerçevesinde gereği yapıldı. İçinde yaşadığımız dijital çağda; siber dünya dediğimiz bir gerçekle karşı karşıyayız. 5,5 milyar insan, sanal ortamda aktif olarak çevrimiçi. Çocuklarımızı dijital bağımlılıktan, siber dünyanın olumsuz etkilerinden korumak için de var gücümüzle çalışıyoruz”
Haber / Erdal AYDIN
Yorumlar
Yorum Yap