Gözden kaçırmayın
Yüceer: Cumhuriyet kadın devrimidirTekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (TESKİ) 2024 Kasım Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün saat 09.00’da Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer başkanlığında yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından 2023 yılı Sayıştay denetim raporu hakkında genel kurula bilgi verildi. Toplantı, TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar’ın sunumu ile devam etti.
“SAHADA KARŞILIĞINI GÖREMEDİK”
Genel kurulda söz alan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Başkanım, göreve yeni geldiniz. Seçim zamanı söylediklerinizin ne kadar hayal ürünü olduğunu göreve geldikten sonra görmüş olmanız gerekiyor. Suya yüzde 50 indirim vaadiniz vardı. 10 yıllık bir TESKİ’de, genel müdürümüzü 5’inci genel müdür oldu. Neredeyse 2-2 buçuk yılda bir genel müdürü değiştirir hale geldik. Bir şey değişti mi? Hiçbir şey değişmedi. Maalesef 2025 yılına gelirken, hayatın en önemli kriteri olan suyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Geçmiş dönemlerde 5 yıl meclis üyesi olarak, 5 yıl da belediye başkanı olarak 10 yıl buradaydım. Her genel kurul toplantısında genel müdürlerimiz çok güzel sunumlar yaptılar. Ama sahada karşılığını göremedik. Bizler yerel siyasetçiyiz. Yaşadığımız ilçelerde sadece ben değil 11 ilçe belediye başkanı da aynı şeyleri yaşıyor. Vatandaş bizi gördüğü her yerde hakaret ediyor” dedi.
“BEN SİYASET YAPMIYORUM, BİR ÇÖZÜM İSTİYORUM”
Kapaklı Yıldızkent’te bir vatandaş tarafından alınan su numunesini de genel kurul üyelerine gösteren Mustafa Çetin, “Bu suyu içemiyoruz, duş alamıyoruz, mutfakta kullanamıyoruz. Çok özür dilerim taharette de kullanamıyoruz. Bunlar hastalık ve biz bunlara para ödüyoruz. Vatandaş bu su iyileşir umuduyla çeşmeyi açık bırakıyor bu kez faturalar artıyor. Genel Müdürümüz 11 ilçe belediye başkanını topladı, durumu arz etti. Biz bu durumu zaten biliyoruz. Çözüm arıyoruz. Ben siyaset yapmıyorum, bir çözüm istiyorum. TESKİ’nin ilçemde böyle bir su vermesinin izahını yapamıyorum. Anlatamıyorum ve vatandaş büyük bir tepki veriyor bize. Genel müdürümüz ilçeler bazında yapmayı düşündükleri projeleri ve totaldeki maliyetleri öngörmüş. Bunu yaklaşık 9-9 buçuk milyar liralık bir meblağsını İller Bankası’ndan kredi almak istediklerini ifade etti. Kredi alabilmek için kredi limiti bitmiş, zaten 3 buçuk milyar lira borcu var. Genel müdürümüz ifade etti, 3 milyar lira yatırım yaptık dedi. 10 yılda TESKİ 3 milyar lira yatırım yapmış, borcu da 3 buçuk milyar lira. Yani borçlanarak yatırım yapıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Gelir gider dengesine bir bakmak lazım. Verimliliği öncelemek gerekiyor. Biz sadece kredi alarak hizmet yapıyorsak orada tedavi edilmesi gereken bir konu var” dedi.
“GEÇEN DÖNEM SİYASETE ALET EDİLDİ”
Çetin, “9 buçuk milyar liralık yatırımları bizim İller Bankası’ndan kredi alarak hayata geçirmemiz bugünün şartlarında mümkün değil. Geçmiş dönemde Kadir Albayrak başkanımız benden rica etti, çözüm bulalım dedik. Ben suyu alıp bakanlıklara götürdüm. İller Bankası’ndan o dönem 75 milyon liralık bir kredi onaylandı. Ama geçen dönem siyasete alet edildi. ‘Niye Kapaklı’ya kredi onaylandı Çerkezköy’e onaylanmadı’ denilerek ve meydanlarda konuşularak sürekli genel siyaset yapıldı. Ve Kapaklı’daki vatandaş bu suya maruz kalıyor. Benim naçizane önerim, Büyükşehir’in TESKİ’ye aktarabileceği maksimum bütçeyi aktaralım, gerçekten önemli olan konuları çözüme kavuşturalım. Bize şu anda yapılacak olan en önemli yatırımlar TESKİ’nin yapacağı yatırımlar. Diğer projeleri gerekirse 2 yıl sonraya erteleyelim ama TESKİ’nin kanayan yarası olan, içemediğimiz kullanamadığımız bu suyu içilebilir hale getirelim” diye konuştu.
“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAMIZ GEREKİYOR”
Kömürköy-Kızılağaç-Balaban üçgeninde yapılacak olan barajla ilgili defalarca DSİ’ye baskı yaptığını ifade eden Mustafa Çetin, “3 yıldır bu konuyla ilgileniyorum. Belli bir aşamaya geldim. Gerekirse 11 ilçe belediye başkanı ve sizinle beraber DSİ’ye gitmeye hazırız. Bu konuda siyaseti bir kenara bırakalım Tekirdağ’ın içilebilir, kullanılabilir bir suya erişmesi için de hep beraber elimizi taşın altına koymamız ve çözüm üretmemiz gerekiyor” dedi.
“BUGÜNE KADAR DA TUTAMAYACAĞIM HİÇBİR SÖZÜ VERMEDİM”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer de “Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak siyasete başlamadım. Yaklaşık 16-17 yıldır aktif olarak siyasetin içindeyim. Bugüne kadar da tutamayacağım hiçbir sözü vermedim. Verdiğim her sözün de gücüm elverdiğince takipçisi oldum. Seçimlerde AK Parti adayımızın yüzde 50 indirim sözü vardı. Biz de her gittiğimiz yerde ‘Kayıp kaçakla mücadele edersek, yüzey suyuna geçebilirsek, enerji maliyetimizi azaltabilirsek, yapısal sorunları çözersek’ dedik. Zaten işin asıl sihri maliyette. Biz ‘suyu pahalı verelim, kara geçelim, paramız olsun köşemizde kalsın’ gibi bir mantıkla değil. Biz yerel yöneticileriz. Bizler hizmet sayımızı, çeşidimizi, kalitemizi artırmak için mücadele ediyoruz. Maalesef Tekirdağ’ın bir gerçeği var. Tekirdağ’ın bu sorunların dünden bugüne oluşmuş değil. Ya da TESKİ’nin yapamamazlığıyla oluşmuş sorunlar değil, yapısal sorunlar. Gölgemizin göç gerçeği, tarım gerçeği, çarpık kentleşme gereceği, su fakiri bir il olması gerçeği. Biz ‘böyle gelmiş böyle gitsin’ demediğimiz için yapısal olarak risk alarak, belki bedel ödeyerek bazı girişimlerde bulunuyoruz” diye konuştu.
“ALARM VERİYORUZ”
İller Bankası’na 2017’denberi başvurunun olduğunu söyleyen Yüceer, “Vergi tahsilatında 8’incisırada olan bir iliz. Çalışan, üreten, vergisini ödeyen bir iliz. Ama karşılığını kamu yatırımı olarak alamıyoruz. Biz alarm veriyoruz, ‘su kaynaklarımız tükendi’ diyoruz. ‘Deniz seviyesine indik’ diyoruz. Yüzey suyuna geçmediğimiz sürece, baraj yapılmadığı sürece, bu ile kredi verilmediği sürece nasıl yapacağız bu işi?” dedi. Bunun üzerine Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de “Hep birlikte DSİ’ye gidelim ve daha fazla baraj yapılması için mücadele edelim” önerisinde bulundu. MHP’li Meclis Üyesi Hakan Değirmenci de “Tekirdağ’ın en önemli sorunu su. Ama hala doğru bakış açısına gelemedik. Bu konuya topyekun bakabilmemiz lazım” diye konuştu.
“SİYASETİ YAPAN SİZSİNİZ, MAALESEF BU NOKTAYA GETİRENDE SİZSİNİZ”
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise “Temel hedefimiz burada siyaset yapmak değil. Temel hedefimiz Tekirdağ’ın suya dair temel sorunlarını çözmek, buna dair sorumluluk sahibi olan kurumların, kimin elinden ne geliyorsa bunu yapmak olmalı. Mustafa başkanım ‘İller Bankası’ndan kredi almak mümkün değil’ dedi. Hemen ardından ‘Kapaklı’nın geçmiş dönem içme suyu kredisi onaylandı ancak siyaset yapıldığı için Kapaklı’nın onaylanan kredisinin gereği yerine getirilmedi’ dedi. ‘Çerkezköy ile ilgili İller Bankası krediyi onaylamadı diye Kapaklı’nın da onaylanmış kredisinin işi yapılmadı’ dendi. Siyaseti yapan kim acaba? Siz kendi partinizin belediyesi olduğunuz için size dair krediyi onaylayan İller Bankası, muhalefet tarafın kredisini onaylamadı. Daha ağır şartlarda, içme suyuna dair sorunları daha ağır şartta olan Çerkezköy’ü sadece muhalefet partisi ilçesi diye bu krediyi onaylamadınız. Dolayısıyla burada dönüp de ‘siyaset yapıldığı’ ifadesini kullanamazsınız, siyaseti yapan sizsiniz, maalesef bu noktaya getirende sizsiniz. Geçmiş yıllarda bugüne kadar gelen bir Devlet Su İşleri hikayemiz var. DSİ’ye tefeci diyen benim. TESKİ’nin DSİ’ye borcu 1 milyar 554 milyon lira. Yatırım yaptığınızda 50 milyon, 60 milyon 100 milyonlarla yapılması gereken yatırımı su bedeline bağlamışsınız ve su bedeli katlanarak önümüze çıkıyor. Dönüyoruz dolaşıyoruz baraj yapmayan, gerekli yatırımı yapmayan Devlet Su İşleri. Bugün TESKİ’yi su maliyetleri konusunda Türkiye’nin en ağır bedel ödeyen kurumu haline getirmişsiniz, Tekirdağ’a bakış açınızı bir kenara koymuşsunuz, siyaset yapmışsınız, bugün rakamlarınızı da katlayarak Tekirdağ’dan almaya çalışıyorsunuz. Burada savunmanız gereken kayıkçı kavgasıyla siyaset yapmak mı yoksa Tekirdağ’ın hakkını, hukukunu korumak mı? Tabi ki bu rakamlar buraya geldiği zaman itiraz edeceğiz. Siz burada yaşayan 1 milyon 300 bin vatandaşın vergileri ile topladığınız bedelleri Devlet Su İşleri’ne aktaracaksınız, Devlet Su İşleri bu yatırımı Tekirdağ’a geri yapmayacak. Yaşadığımız tam da budur. Sorumluluk sahasındaki dereleri ıslah etmeyen bir DSİ ile karşı karşıyayız. Yatırım yapmadığı için, suyu getiremediği için su maliyetlerinin katlanmasına gerekçe olan bir kurumla karşı karşıyayız ve bunu bedel olarak almaya çalışan bir kurumla karşı karşıyayız” dedi.
“SORUNUN ÇÖZÜMÜ SİYASET YAPMAK DEĞİL”
Akay, “Bugün geldiğimiz noktada İller Bankası tarafından yok sayılan, görmezden gelinen, yatırım yapması gereken kurumların da siyaset yaptığı bir noktadayız. Bugün konuşacağımız tek şey var, Tekirdağ adına siyaset yapmadan yol yürümek zorundayız. Siyaset yapan kurumlarında siyaset yapmasına engel olmalıyız. Biz buna engel olamazsak, vazifelerimizi yapmış sayılmayız. Sorunun çözümü siyaset yapmak değil. Beklentimiz Tekirdağ Büyükşehir, TESKİ ve ilçe belediyeler dışındaki Tekirdağ’a yatırım yapması gereken kurumların Tekirdağ’a olan bakış açılarını değiştirmek zorundayız. Tekirdağ’ın içme suyunun yüzde 88’i yeraltı sularına mahkum. Yıllardan beri oradan su gelecek, buradan su gelecek söylemlerinden öteye gidilemedi” dedi.
SUYA YÜZDE 50 ZAM YAPILDI
Konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşülerek komisyonlara havale edildi. Verilen yarım saatlik aranın ardından toplantının ikinci oturumunda komisyon raporları görüşüldü. Su ve atık su bedellerine yüzde 50 zam yapılması talebi, oy çokluğu ile kabul edildi.
Haber / Gülveren ALTUNOĞLU
Yorumlar
Yorum Yap