Gözden kaçırmayın
Başkan Nallar: Trafik Park, Süleymanpaşa’ya çok yakışacak“Su Varsa Hayat Var - Geleceğin İçin Suyuna Sahip Çık” temasıyla düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar yaptı.
“ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK”
Nüfus artışı ve göçten dolayı su ve altyapı hizmetlerine olan talebin her geçen gün arttığını belirten Şişmanlar, “Bu çalıştay, bölgemizin su yönetiminde karşılaştığımız zorluklara çözüm üretmek adına çok önemli bir adım olacaktır. 2014 yılında büyükşehir olan Tekirdağ’ımızın nüfusu 906 bin iken bugün 1 milyon 200 bine yaklaştı. Bu nüfus artışı ve göç hareketleri, su ve altyapı hizmetlerine olan talebi her geçen gün artırıyor. TESKİ olarak 6 bin 300 kilometrekarelik büyük bir alanda 11 ilçe, 373 mahallede kesintisiz sağlıklı içme suyu sağlamak için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
“YÜZDE 88’İ YER ALTI SUYUNDAN KARŞILANIYOR”
Tekirdağ'ın içme suyu ihtiyacının yüzde 88’inin yer altı suyundan sağlandığını söyleyen Şişmanlar, “Ancak bu kaynaklar artan talebi karşılamakta yetersiz kalıyor ve sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Bu nedenle yüzeysel su kaynaklarına geçiş kurumumuzun en öncelikli konularından biridir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz tarafından bölgemizde çalışmaları devam eden barajların ve planlanan barajların tamamlanmasıyla bölgemize kesintisiz su sağlayabileceğiz. Bu barajların tamamlandığında yer altı su kaynaklarına bağımlılığımız azalacak, su temininin sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Bu projelerin tamamlanması için ilgili kuruluşlarla yoğun bir işbirliği içinde çalışmaktayız. TESKİ'nin öncelikli olarak önem verdiği konu, su, kayıp ve kaçaklarını önlemektir. 2023 yılında yüzde 33 civarında olan kayıp kaçak oranımızı en kısa sürede gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 20'nin altına indirmek için çalışıyoruz. Bu konuda altyapımızı yeniliyoruz. Kaynaklarımızı daha etkin ve verimli bir şekilde kullanmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“GÜÇLÜ ADIMLAR ATILMASI GEREKİYOR”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer de su yönetimi konusunun ulusal ölçekte çok ciddi bir sorun olduğunu ifade ederek, “Trakya ciddi bir su kıtlığı içinde. Bu durum için güçlü adımlar atılması gerekiyor. Türkiye, su stresi altındaki 17 ülkeden biri. Su kaynaklarımız sınırlı ve hızla tükeniyor; suyumuzun sadece yüzde 1’i kullanılabilir tatlı sudan oluşuyor. Türkiye’nin kişi başı yıllık su miktarı 1.400-1.500 metreküp civarında. Trakya’da ise bu miktar yalnızca 150-200 metreküpte. Bu durum, Trakya’nın ciddi bir su kıtlığı içinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca bölgemizde tarım ve sanayinin güçlü olması bir yandan gurur verici, ancak yer altı sularının aşırı tüketimi ve kirlilik gibi sorunlarla bizleri zorlu bir sürece de sürüklüyor. Bu çalıştayla su kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
“SUYUN HER DAMLASI MİLLİ SERVETİMİZDİR”
“Suyun her damlası milli servetimizdir; boşa akan her damla, geleceğimizden kayıptır” diyen Yüceer, Tüm hemşehrilerimizi, bu sorumluluk bilinciyle su kullanımında tasarruflu olmaya davet ediyorum. “Su Varsa Hayat Var - Geleceğimiz İçin Suyuna Sahip Çık” sloganlarıyla gerçekleştirdiğimiz çalıştayın, bölgemizin ve ülkemizin su kaynakları yönetimine kalıcı ve değerli katkılar sunacağına inanıyorum. Katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara, değerli akademisyenlere ve bugün bizlere yol gösterecek herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
“TEKİRDAĞ’IN EN ÖNEMLİ SORUNU SU SORUNU”
Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de “Yaklaşık bir yıldan beri Tekirdağ’da görev yapıyorum. Ve ilk tespitim ‘Tekirdağ’ın en önemli sorunu su sorunudur’ demiştim. Su sorunu hem içme suyunda hem sulama suyunda hem sanayi suyunda çok önemli bir sorun. Bu sadece Tekirdağ’ın sorunu değil, aynı zamanda Trakya’nın sorunu, aynı zamanda Türkiye’nin sorunu, aynı zamanda dünyanın da sorunu 2030’dan sonra işin çok daha sıkıntılı bir evreye gireceği söyleniyor. Su sorunu çok önemli diye Tarım Bakanlığımızda Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz var. Burada da çok kıymetli temsilcileri var. Ve konuya son derece hakim. Tüm Türkiye’yi, ilimizi, Trakya’yı her bir tarafı, her bir sorunu en ince detayına kadar bilen ve bu konularda il düzeyinde, bölge düzeyinde toplantılar yapan ki yakın bir tarihte hem il düzeyinde hem bölge düzeyinde toplantılar yaptık. Ve bu sorunları da en sonunda Türkiye geneli açısından bir karar merciine getirip gerekli tedbirleri alabilecek bir kurul çalışıyor” dedi.
“BARAJLAR YAPMAMIZ LAZIM”
Tekirdağ’ın içme suyu probleminin olduğunu ifade eden Soytürk, “Yeraltı suyu çok ciddi bir elektrik masrafı gerektiriyor. O yüzden barajlar yapmamız lazım. Bu konu Tarım Bakanlığımız nezdinde sürekli takip ettiğimiz, sürekli konuştuğumuz, özellikle tasarruf tedbirlerinden sonra da yine takip ettiğimiz, para istediğimiz, ödeneklerinin artırılmasını istediğimiz bir konu. Çünkü şehrin içme suyu ve uygun fiyata temin edilmesi çok önemli” şeklinde konuştu.
“ÇAMURUN KURUTULMASI İLE İLGİLİ DE ÇALIŞMALARIMIZ VAR”
İçme suyunun her zaman sıkıntı olmaya devam edeceğini söyleyen Soytürk, “Bir taraftan kuraklık var ama bir taraftan da her yıl nüfusumuz 25 binle 30 bin arasında artıyor. 25 bin ile 30 bin arası demek her yıl ilimizde yeni bir ilçe kuruyoruz anlamına gelir. O da içme suyu bakımından TESKİ’nin sırtında bir yük. Diğer taraftan ilimiz bir tarım şehri. Türkiye’de ayçiçeği üretiminde birinci sırada, buğdayda üçüncü sıradayız. Diğer taraftan hayvancılık bakımından Türkiye’de önemli yerlerdeyiz ve özellikle hayvansal ürünler bakımından peynircilik bakımından Türkiye’ye örnek olabilecek modern tesislerimiz var. Bunların hepsi su gerektiriyor. Ve her geçen gün arttığı, büyüdüğü için ek su kaynaklarına ihtiyacımız var. Başka bir konu sanayi suyu. İlimizin gayrisafi milli hasılasının yüzde 55’i sanayiden geliyor. 3 bin 287 tane sanayi tescilli firmamız var. Ve 201 bin kişi bu sanayiden ekmek yiyor, geçimini sağlıyor. Ve orada da ciddi bir su kullanımı var. Bunlarla ilgili de gerek baraj yapılması, gerek Meriç Nehri’nden su getirilmesi projesi gibi projeler var. Ayrıca suların arıtılarak tekrar kullanılması projelerimiz var. Arıtmalarla ilgili özellikle çevre kirliliğini engelleyecek arıtmalarla ilgili biliyorsunuz belki de Türkiye’nin ya da dünyanın en büyük projelerinden bir tanesi olan Ergene Havzası Projesi bitmek üzere. Bütün arıtma tesisleri kuruldu. Arıtma tesislerinin Çevre Bakanlığı’na bağlantısı da kuruldu. Arıtmalar devam ediyor. Ama bunu yaptığınız zaman karşınıza başka bir problem çıkıyor. Arıtmada çıkarılan çamurun bertarafı sorunu var. İçme suyunda yapılan arıtmada da benzer bir sıkıntı var. Bununla ilgili de çalışıyoruz. Hem Çevre Bakanlığıyla hem Sanayi Bakanlığıyla projeler yaptık, takip ediyoruz. O çamuru kurutarak yaklaşık 3 bin 200 kalori değerinde metal üretiyoruz ve bu bir ürün oluyor. Özellikle çimento fabrikalarında kullanılabilir hale gelebiliyor. Hem bunu yapacağız hem de çevreyi bu çamurdan kurtarmış olacağız” diye konuştu.
“ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERİYORUZ”
Su konusunun Tekirdağ’ın en önemli konusu olduğunu kaydeden Vali Soytürk, “Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tüm Türkiye’de olduğu gibi burada da yoğun bir şekilde çalışıyor. Her alanda çalışıyor. Büyükşehirimiz hem içme suyunun temini hem de arıtmalarla ilgili çalışmalar yapıyor. Valilik olarak biz elimizden gelen desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. İnşallah el birliğiyle hem Tekirdağ’da hem Trakya’da hem Türkiye’de bu sorunun üstesinden geliriz diye düşünüyorum” dedi.
Haber / Gülveren ALTUNOĞLU
Yorumlar
Yorum Yap