Gözden kaçırmayın

Lokomotifler, yapay zeka destekli uygulamalarla 7/24 izleniyorLokomotifler, yapay zeka destekli uygulamalarla 7/24 izleniyor

Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Türk Tabipleri Birliği (TBB), sendikalar ve ilgili derneklerin oluşturduğu 14 kuruluş, yönetmeliği protesto etmek üzere 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı.

 

 

ÇERKEZKÖY’DEKİ AİLE HEKİMLERİ DE İŞ BIRAKTI

Çerkezköy’deki aile hekimleri de iş bıraktı. Bazı sağlık ocaklarında nöbetçi aile hekimleri vatandaşlara hizmet verirken, tüm doktorlarının iş bıraktığı bazı sağlık ocaklarında ise sadece iğne işlemleri yapılıyor.

YÖNETMELİKTE NELER VAR?

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle aile hekimlerine aylık ödemeleri belirleyen kıstaslar revize edildi. Aile hekimi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500'e indirilirken, yoğun nüfuslu bölgelerde yeni aile hekimliklerinin açılması düzenlendi. Kronik hastalıkların takibi ve koruyucu sağlık hizmetlerine ilişkin ödemelerde artış yapıldı. Bu kapsamda 65 yaş üstü kişiler ve yeni doğan izlenim uygulamaları da yer aldı.  Hekimlerin aylık başarı oranlarını belirleyen kıstaslara 'lohusalık' izlemi, bebek-çocuk izlenmeleri, kronik hastalık taramaları ve akılcı ilaç kullanımı eklendi. (Bu sayede hastaların kamu özel ve üniversite hastanelerine yaptıkları müracaat sayısını azaltmak hedeflendi) Yeni düzenlemelerle aile hekimlerinin antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmasına kota getirilerek, bu ilaçları az yazan hekimlere daha fazla ücret verilmesi planlandı. Hekimler bu durumun hekim ile hasta arasında çelişkilere yol açabileceği belirtiliyor. Tüm bunların yanında hekimlerin günlük hedef muayene sayısı 75 olarak belirlendi. Bu durumda ASM'lerdeki hekimler ne kadar hasta bakarlarsa o kadar çok para kazanacaklar. Bu da hastalara daha az vakit ayırmak anlamına gelebilir.

EYLEME KATILAN SAĞLIK KURULUŞLARI

Eyleme katılan sağlık kuruluşları şu şekilde; Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekim-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Tabip-Sen, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği.

Haber / Buse AKIN