Gözden kaçırmayın
Mimarlık Fakültesi’nde açılış dersi verildiYükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında pek çok üniversitede derslerin başladığını belirterek, “Eğitim öğretim faaliyetlerinin en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi ve herhangi bir aksamaya mahal verilmemesi adına gereken bütün tedbirlerin alınmasının önemini özellikle vurgulamak isterim” dedi.
ÖZEL İHTİMAM GÖSTERİLMESİNİ İSTEDİ
Rektörlerden bilhassa 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel bir ihtimam gösterilmesini isteyen Özvar, “Üniversitelerin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin başta ikamet ve oryantasyon olmak üzere bütün sorunlarıyla yakından ilgilenmelerini bekliyoruz” dedi.
“OLASI BÜTÜN SIKINTILARI AŞMAK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Bugüne kadar deprem bölgesindeki üniversitelerin mümkün olan en sağlıklı biçimde eğitime devam edebilmeleri ve öğrencilerin ikamet sorunlarının çözümü adına devletin muazzam bir gayret gösterdiğini kaydeden Özvar, “Üniversitelerimizin yöneticileri, akademik ve idari personelleri büyük fedakarlıkla çalıştı. Yükseköğretim Kurulu olarak biz de bütün imkanlarımızla her zaman üniversitelerimizin yanında olduk. Bundan sonra da aynı şekilde üniversitelerimizin yanında olmaya ve olası bütün sıkıntıları aşmak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
DİJİTAL VE YAPAY ZEKA TEMELLİ 73 PROGRAM AÇILDI
Bu yıl açılan dijital ve yapay zekâ temelli 73 ön lisans ve lisans programının öğrenciler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandığını vurgulayan Özvar, “Programlarda doluluk oranı yüzde yüz olarak gerçekleşmiştir. Bu vesileyle, üniversite yönetimlerinden bu programlara ilişkin kalite standartları hususunda özel bir hassasiyet göstermelerini bekliyorum” dedi. Yeni eğitim öğretim yılıyla beraber devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılması, istihdamla ilişkisi zayıflayan programların kontenjanlarının azaltılması ve açık öğretimdeki öğretmenliğe temel teşkil eden beş programa “ikinci üniversite” kapsamında 35 yaş sınırının uygulamaya geçtiğini hatırlatan Özvar, “Aldığımız tüm kararlar hem yükseköğretimde istihdama duyarlılığı hem de program kalitesini artırmayı hedeflemektedir” dedi.
DAHA FAZLA GAYRET GÖSTERMELERİNİ İSTEDİ
Halihazırda 109 üniversitede 898 programın Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosunu kullanma hakkına sahip olduğu bilgisini paylaşan Özvar, bu rakamı artırma konusunda rektörlerden daha fazla gayret göstermelerini istedi. Bu yıl ilk olarak ODTÜ tarafından Bilgisayar Mühendisliği, İTÜ tarafından Endüstri Mühendisliği ve Hacettepe Üniversitesi tarafından Gıda Mühendisliği programlarının açıldığını kaydeden Özvar, “Bu programlara yerleşme hakkı kazanan öğrenci sayısı 86 olarak gerçekleşmiştir. Bunların arasında Azerbaycan merkezi yerleştirme sınavlarında en yüksek puanları alan başarılı öğrenciler olması Türkiye-Azerbaycan Üniversitesine yönelik şimdiden ciddi bir teveccühün olduğunu göstermesi bakımından sevindiricidir” ifadelerine yer verdi.
Haber / Buse AKIN
Yorumlar
Yorum Yap