Gözden kaçırmayın

260. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı yapıldı260. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı yapıldı

Saat 11.00’de düzenlenen açılış törenine katılım yoğun oldu.

 

 

“ÜLKEMİZE DEĞER SAĞLAMAK HER ZAMAN BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ”

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan açılış programı, MTB İnan Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tijen Tusçuoğlu Alkan’ın konuşmasıyla devam etti. Tusçuoğlu Alkan, “İnan Makine ailesi olarak babamın vasiyeti üzerine ilçemiz Kapaklı'ya kazandırdığımız Zeliha Mehmet Tusçuoğlu Ortaokulu’nun açılış töreninde sizlerle bir arada olmaktan çok mutluyuz. 1972 yılında babam Mehmet Tusçuoğlu tarafından kurulan İnan Makine, MTB markasıyla ürettiği yüksek kaliteli ürünleri, özverili personelleri ve Türkiye'nin gururu olmanın verdiği motivasyon ile bugün Kapaklı'da entegre bir tesis haline gelmiştir. Dünyada 70 ülkede bir Türk firmasının yolları, tünelleri inşa etmesi, madenlerin vazgeçilmez olması, ataşmanları ile hayatımızı kolaylaştırması, bizlere mutluluk kaynağı olmuştur. Babam Mehmet Tusçuoğlu ve annem Zeliha Tusçuoğlu'ndan aldığımız değerler doğrultusunda üretmek, üretirken de milli ve yerli hassasiyetleri gözeterek ülkemize değer sağlamak her zaman birinci önceliğimiz olmuştur. Üretimin yanı sıra eğitim ve sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem veren İnan Makine ailesi olarak babamın hayali olan 24 derslikli bir eğitim yuvasını, üretim tesislerimizin de bulunduğu Kapaklı'mıza kazandırmış olmanın gururunu bugün burada hep birlikte yaşıyoruz. Bu vesileyle bu okulu memleketimize kazandırmamızda emeklerini hiçbir zaman esirgemeyen, ‘Türkiye için üretiyoruz’ sloganıyla çıktığımız bu yoldan her zaman yanımızda olan değerli İnan Makine çalışanlarına ve dostlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Okulumuzun ilçemize ve eğitim camiasına hayırlı olmasını diliyor, çocuklarımızın eğitim, öğretim hayatlarının başarılarla dolu olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

 

“BÜTÜNCÜL BİR MODEL”

Daha sonra konuşan Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Abdülaziz Yeniyol, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliyle başlanılan 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın tüm eğitim ailesine, velilere ve öğrencilere hayırlı olmasını temenni ederek, “Sözlerime Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliyle başlamak istiyorum. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; eğitimde kaliteyi arttırmayı, fırsat eşitliğini sağlamayı ve öğrencilerimizin 21. yüzyıl becerileriyle donatılmasını hedefleyen kapsamlı bir yaklaşımdır. Köklerden geleceğe eğitim birçok bileşeni olan bir bütündür. Bir ayağı geçmişte duran eğitimin, diğer ayağı insanlığın geleceğine ufuklar açan bir kapıdır. Milli ve manevi değerler manzumesiyle maddi gelişmenin zirvesini hedefleyen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, felsefemize dayanan öğretim programlarının temel yaklaşımı öğrenci profili, erdem, değer, eylem çerçevesi, beceriler çerçevesi bileşenlerinden oluşan bütüncül bir modeldir. Bu modelle bakanlığımızın önderliğinde gerek fiziki alanlarımızın geliştirilmesi, eğitim altyapımızın iyileştirilmesi, çağın gereklerine uygun eğitim ortamlarının sağlanması konusunda gerek şehrimizin eğitimizin akademik, sosyal, kültürel ve sportif başarılarının arttırılması anlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Değerli öğretmenlerimiz, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinde ifade ettiği; ‘Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir’ şiarıyla bakanlığımız öncülüğünde ve aziz milletimizin yüce değerleri doğrultusunda nesillerimizi yetiştirmek adına özveriyle yürüttüğünüz tüm çalışmalarınızı ve azminizi yürekten destekliyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“AYRI BİR HUZUR VE MUTLULUK DUYUYORUM”

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de “Bu okul sadece bir eğitim yuvası değil aynı zamanda Tusçuoğlu ailesinin bu topluma duyduğu sevginin ve inancın en somut ifadesi olmuştur. Eğitim bir toplumun kalkınmasındaki en güçlü araçlardan biridir. Bugün burada açılışını yaptığımız bu okul geleceğimizi şekillendirecek gençlerimizin yetişeceği bir eğitim merkezi olacaktır. İlçemiz çocuklarının burada alacakları eğitim onların bilgiye dayalı, özgüvenli bireyler olarak yetişmesine olanak sağlayacaktır. Bu okul sadece bugünün değil geleceğin mimarlarını yetiştirecektir. Değerli misafirler, bu tür büyük yatırımlar ve hizmetler ilçemizin gelişiminde ve çocuklarımızın geleceğini inşa edilmesine çok önemli rol oynamaktadır. Eğitime yapılan her katkı ülkemizin daha aydınlık bir geleceğe yürüyüşünü ışık tutmaktadır. Tijen hanım ve değerli eşi Dinçer Bey'in ve İnan Makine ailesinin bu anlamlı katkısı hepimize ilham kaynağı olmasını ve örnek teşkil etmesini hayırseverler için diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“EĞİTİMİ DESTEKLİYORUZ, DESTEKLEMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ”

Ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer de bugün sadece bir bina açılışını yapmadıklarını, geleceğimiz olan çocuklar için çok önemli bir umut kapısını açtıklarını belirterek, “Öğretmenlerimiz için, geleceğimiz için, öğrencilerimiz için, ülkemiz için, bu toplum için çok kıymetli. Kıymetli hayırsever İnan ailesine çok teşekkür ederim. En değerli yatırımı yapıyorlar Kapaklı'mıza, Tekirdağ'ımıza. Elbette şehrimize, Kapaklı'mıza yapılan her yatırım, açılan her bina, atılan her adım bizim için çok kıymetli ama bence en değerlisi eğitime olan yatırım. Bu okul sayesinde eminim ki birçok çocuğumuz tıpkı bizlerin zamanında olduğu gibi bilimle, sanatla, kültürle buluşacak. Geleceği kurtaracak. Her okul açılışında ve benim de kendim kendi öğrenciliğim, anılarım aklıma geliyor. Benim çocuklarım da Sanayiciler İlköğretim Okulu’nda ilk öğretimi, okumayı, yazmayı öğrendiler. Ve o dönemde de yaşadığımız sorunlar, sıkıntılar, özellikle derslik ihtiyacı, okul ihtiyacı hala devam ediyor. Aldığımız göç gerçekten çok yoğun. Şu an 900 üzerindeki derslik ihtiyacının önemli bir kısmı bildiğim kadarıyla Kapaklı ve Çerkezköy ilçelerimizde, bu anlamda bu yatırım daha da kıymetli oluyor. Ben bu yükü üstlenen hayırseverlerimize ve buna vesile olan sayın valimize, emeği geçen katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Son aylarda, yıllarda gerçekten her gün bir yerde okul açıyoruz. Bunu çok anlamlı, çok kıymetli buluyorum. Eğitimin olduğu her yerde gerçekten aydınlık var, yenilik var, umut var. Bizim bu yatırımları lazım. Geleceği olan köprümüzü en güçlü şekilde inşa etmemiz lazım. Biz de elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince öğrencilerimizi, eğitimi, şehrimizi destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz” dedi.

 

 

“HEP BERABER YENİ BİR OKUL DAHA YAPALIM”

İhtiyaç olan bir okulu hayırseverler sayesinde Kapaklı’ya kazandırdıklarını kaydeden CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar da “Demokratik toplum olmanın yolu demokratik okul kültürüyle başlayacaktır. Bu bireysel bir tercih değil, insani bir ödevdir. İnsan haklarına saygılı, bireysel farklılıkları zenginlik kabul eden, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmayan, ötekileştirmeyen, terör ve şiddeti bir çözüm yolu olarak tercih etmeyen, ülkesini ve değerlerini seven, maddi ve manevi değerlerle donatılmış, kendine güvenen bir gençliği sizler yetiştireceksiniz. Eğitim ve öğretim yılının öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize hayırlı olsun. İnan Makine’ya, Yönetim Kurulu Başkanı Tijen hanım ve eşi Dinçer beye teşekkür ediyorum. Ama hazır bu imkanı sağlamışken bu hayırsever ailemiz, ben Kapaklı'ya bir sanat ve bilim okulunun da çok yakışacağına inanıyorum. Biraz yüzsüzlük yapıyorum ama biz de destek olalım. Hep beraber yeni bir okul daha yapalım. Böylece hem Mehmet amcanın hem Zeliha Hanım'ın anılarını yaşatalım. Sayın Valim bu isimlerin Tekirdağ'da, Kapaklı'da, tüm ilçelerimizde hiç değiştirilmeden tarihimize dokunmadan devamını rica ediyorum. Biz hepimiz gelip geçeceğiz. Ama bu isimler ebedi olarak kalacaktır. Buradan yetiştireceğimiz öğrenciler birer Tijen, birer Dinçer, birer vali, birer kaymakam olarak yetişecektir. Dolayısıyla Tekirdağ tarihi de bu açıdan çok önemlidir diyor. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

 

 

“İNAN MAKİNE PARLIYOR, PARLAMAYA DEVAM EDECEK”

“Tekirdağ için taş üstüne taş konacaksa, ‘siyaset bir yere’ diyoruz” diyen CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da “Bugün de siyaset yapmıyoruz. Ama gerçekleri de söylememiz gerekiyor. Tekirdağ'da sorunların başında eğitim geliyor. Okul yok. Çerkezköy ve Kapaklı, Tekirdağ'ımızda en fazla göç alan ilçelerimizden iki tanesi. Çerkezköy ve Kapaklı, Tekirdağ'da yüzde 7,5’la beraber en fazla göç alan ilçelerimizden. Nüfus artıyor. Ama buradaki çocuklarımızın eğitim almasıyla ilgili maalesef sıkıntılarımız vardı. Ben bugün buraya gelirken İnan Makine'nin o ihtişamlı tabelasını da gördüm. Gururlandım, onurlandım. Rahmetli merhum Mehmet amcama şükranlarımı sunuyorum. Allah rahmet eylesin. Yine Zeliha hanıma teşekkür ediyorum. İnan Makine parlıyor. Parlamaya devam edecek diyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“EMEĞİ OLANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Konuşmasına Mehmet Tusçuoğlu’nu rahmetle anarak başlayan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş, “Kul vefat ettikten sonra üç şeyle birlikte amel defteri açık kalırmış. Bunlardan bir tanesi insanlığın hayrına yapılmış olan bir bilim, ilim, icat. Diğeri okul, cami, öğrencilerin kullanımında olabilecek bir yurt, hayrattır. Üçüncüsü de en kıymetlisi ardından hayırlı bir evlat bırakmak. Bunların ikisini aynı anda biz şahit olmuş oluyoruz. Burada bir eğitim yuvası var. Bu eğitim yuvasından bu çocuklar yetiştikçe kendisinin amel defterine hayır olarak yazacak. Sizler de onun mirasını, hayalini gerçekleştirdiğiniz için inşallah hayırlı birer evlat ardında bırakmış olarak kabul ediyoruz. Bu manada da inşallah amel defteri açık olarak devam edecek. Emeği olanlara teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

KADİR ALBAYRAK’A TEŞEKKÜR ETTİ

Bu açılış özel bir anlam taşıdığını kaydeden AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan da “Çünkü bu okul topluma ve geleceğe yapılan bir bağışın, bir iyilik hareketinin eseridir. İnan Makine olarak bu eğitim yuvasını Kapaklı ilçemize kazandırarak sadece bir binanın inşasına katkıda bulunmadınız, aynı zamanda nice öğrencinin geleceğine de ışık tuttunuz. Bugün burada açılışını yaptığımız bu okul, hayırseverliğin ve eğitime olan inancın en somut örneklerinden birisidir. Sizin cömert bağışınız sayesinde buradaki çocuklar bilgiyle donanacak, hayata hazırlanacak ve ülkemizin yarınlarını inşa edecekler. Eğitim, bir toplumun kalkınmasındaki en güçlü araçlardan biridir. Burada yetişecek olan her öğrenci sadece bireysel olarak değil, aynı zamanda toplumumuzun gelişiminde de önemli rol oynayacak. Bu okul, nesiller boyu eğitim verecek, geleceğin liderlerini yetiştirecek. Burada öğrenim görecek her öğrenci aldıkları eğitimle kendilerini en iyi şekilde geliştirme fırsatı da bulacaktır” dedi. Göreve geldiği günün hemen ertesinde 11 ilçeye 11 okul sözü veren Tekirdağ Büyükşehir eski Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ı da anan Mestan Özcan, “Verdiği bu sözü tutmuş ve 11 ilçemize de Büyükşehir Belediyesi olarak okul kazandırmıştır. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Candan Hanım'ın da Büyükşehir Belediyesi olarak bu göç alan şehirlerimize, ilçelerimize özellikle katkıda bulunacağını, büyükşehir olarak 1, belki de 2 okul da sözünü verebileceğini düşünüyorum” dedi.

 

 

“47 TANE OKULUN İNŞAATI DEVAM EDİYOR”

Program, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ün konuşmasıyla devam etti. Geçtiğimiz yıl 18 Ağustos’ta Tekirdağ Valisi olarak göreve başladığını kaydeden Soytürk, “İlk göreve başladığımda ilimizin okul sorunun olduğunu gözlemledik. Tekirdağ’ın her yıl 25-30 bin arasında göç alıyor. Her yıl en az 24 derslikli bir okul yapmamız gerekiyor. Bundan önceki dönemlerde bürokratlarımız, müdürlerimiz, kurum müdürlerimiz uğraşmış, didinmiştir. Ama ortada bir sorun var. O sorunu gidermek için iki şey yapmamız gerekiyor. Bir tanesi teknik personel yetmiyor. Belediyelerden ve OSB’lerden personel alarak işi biraz hızlandırdık. Bürokratik yazışmalar uzun sürüyor. Bunu hızlandırmak için birebir Ankara'ya çok sıkça gittik. Yazılarımızın cevabını ya iki günde aldık en fazla iki hafta içerisinde cevabı aldık ve işlemlere başladık. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bir yıl içinde yedisi güçlendirme olmak üzere 20 tane okulun inşaatını tamamladık. 47 tane okulun inşaatı devam ediyor. 7 tane okulun ihale aşamasında üç tanesi ihaleye çıktık. Toplam 7 tane okulumuzun ihale süreci devam ediyor.  Bunun dışında son tasarruf tedbirlerinden sonra ihale onayını aldığımız 12 okulla ilgili de çalışmalar devam ediyor” dedi.

 

 

OKULU GEZDİLER

Belediyelere de teşekkür eden Vali Soytürk, “Çünkü onların dosyalarını kendi teklif ekipleriyle hızlıca hazırlamayla ilgili olağanüstü gayret gösteriyorlar.  18 Ağustos’ta göreve başladığımda ilk ziyaretimi Kapaklı’ya yaptım ve ziyaretimde Tijen hanım ve kıymetli eşi Dinçer beyle tanıştım. 11 ilçeye 11 okul kazandıran Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a teşekkür ediyorum. İl genelinde hayırseverlerimizle bir araya gelip onlara belgelerini takdim ediyoruz. İnşallah tez zamanda Candan Hanım'a da bir belge verme şerefine nail oluruz diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Program, Kapaklı Halk Eğitimi Merkezi’nin halk oyunları ekibinin gösterisiyle devam etti. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Vali Soytürk ve protokol üyeleri, sınıfları gezdi. Sabah erken saatlerde Kapaklı’ya gelen Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, açılış öncesi ilçede devam eden okul inşaatları ile Kapaklı Devlet Hastanesi inşaatını gezerek, incelemelerde bulundu.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU