Gözden kaçırmayın

Çorlu’da organize suç örgütü üyelerine nefes kesen operasyonÇorlu’da organize suç örgütü üyelerine nefes kesen operasyon

Dün akşam Tele1’de Evren Özalkuş’un sunduğu Türkiye’nin Geleceği isimli programa katılan Tekirdağ Baro Başkanı Avukat Egemen Gürcün, “Sıla aslında gerçekten anne demeye dilimizin varmayacağı şekilde bir kişinin elinde doğdu. Ve gerçekten kişinin, çocuk bakamayan, bakmaya yetkili olmayan birinin evladı olarak dünyaya gelmesi en büyük şanssızlığı oldu bence. Çocuklar bizim en değerlimiz, bakmaya kıyamadıklarımız. Bu olay çocuklarımızı koruyamadığımızı, eğitemediğimizi göz önüne seren çarpıcı bir örnek oldu” dedi.

MALKARA ADLİYESİ’NE GİDEREK SAVCILIKLA GÖRÜŞTÜK

Soruşturma başladığı andan itibaren Tekirdağ Barosu olarak dosyaya müdahil olduklarını belirten Gürcün, “Ancak ilk günde yine sosyal medyadaki kirlilikten dolayı halk galeyana geldi. Ve biliyorsunuz basına da yansıyan görüntüler ortaya çıktı. Bu görüntülerin ortaya çıkmasından sonra Baro olarak bir sorumluluğumuzun olduğunu fark ettik. Ve burada vatandaşlarımızın gerçekten etkin bir soruşturma yapılıp yapılmadığı konusunda net bir bilgisi de olmadığını fark edince doğrudan Malkara Adliyesi’ne giderek savcılıkla o konuları konuştuk. Ve çıkışta da basın açıklaması yaparak vatandaşlarımızı bilgilendirdik” dedi.

 

“SORUŞTURMANIN ÖZVERİLİ BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ GÖRDÜK”

Yaptıkları görüşmeden, savcılığın aslında her detayı, her ince parçayı alarak soruşturma yürüttüğünü anladıklarını söyleyen Gürcün, “Gerçekten çok özverili bir şekilde saatler süren ifade alınma süreçleri yaşandığını gördük. Burada etkin bir soruşturma yürütüldüğüne kanaat getirdik. Akabinde yine kurumlarımızın, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) ve diğer kurumlarımızın, emniyet birimlerimizin bu konuda delillerin toplanması ve ortaya raporlanması ile ilgili çok ciddi bir hareketlinin olduğunu, hızlı hareket ettiklerini gördük. Ve bunu kamuoyuyla paylaştık. Buradaki asıl niyetimiz, vatandaşlarımızın şehrinde yaşanan bu üzücü olayla ilgili yargının etkili olduğunu bilmesiydi. Biz açıklama yapınca Tekirdağ kamuoyu da sakinleşti ve savcılıkta etkin soruşturma olduğuna kanaat getirdi” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR İTİRAF ETTİ”

Olayla ilgili anne dahil 5 kişinin tutuklandığını söyleyen Gürcün, “Anne, 13-14 yaşlarında iki komşu çocuğu, üvey baba ve bir komşu tutuklandı. Tutuklanan 2 çocuk da suçlarını itiraf etti” dedi.

“SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİNE UYULMASINI SAĞLAMAYA GAYRET ETTİK”

Annenin çocuğunun cinsel istismara uğradığına dair bulguları, delilleri görüp bunları gizlediği iddiasıyla tutuklandığını söyleyen Gürcün, “Anne olarak kanuni yükümlülüklerine aykırı davranıyor” dedi. Savcılık makamıyla tam bir işbirliği içerisinde soruşturmanın gizliliğine zarar vermeden çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Gürcün, “Biz gerçekten soruşturmanın gizliliğine uyulmasını sağlamaya gayret ettik. Gayretlerini gördüğümüz hukuk makamlarının ve savcılık makamının çalışmalarının yürütülmesini engelleyecek şekilde bir tutum sergilemedik. Buradaki amacımız gerçekten insanların etkili bir şekilde gerçek bilgiye, doğru bilgiye kavuşmasını sağlamak. Bu amaçla da sınırları belirlenmiş bir çerçevede kamuoyunu aydınlattık. Bence bu aşamada yürüyen soruşturma, örnek bir soruşturma oldu. Savcılık hızlı bir şekilde olaya müdahale etti. Bundan sonra yargılama aşamasını takip edeceğiz” dedi.

“SAĞLIK DURUMU CİDDİYETİNİ KORUYOR”

Sıla’nın 5 yaşındaki ablasının da devlet tarafından koruma altına alındığını söyleyen Gürcün, Sıla’nın Tekirdağ Şehir Hastanesi’ne entübe edildiğini ve sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu belirtti.

“SAYILAR KORKUNÇ”

Baroların bu tarz soruşturmalarda CMK üzerinden avukat görevlendirmesi yaptığını söyleyen Gürcün, “Ben bu verileri bugün inceledim. Tekirdağ’da 2023 yılında soruşturma aşamasında çocuğun cinsel istismarı kapsamında 283 cinsel istismar dosyası var. 2024’te de bugüne kadar meslektaşlarımızı 272 çocuğun cinsel istismarı dosyasında görevlendirmişiz. Bu anlamda sayılar korkunç. Aslında etkin yasalarımız var. Bu kanunların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacak mekanizmaların oluşturulmasıyla ilgili mücadele yapmamız gerekiyor. Biz bu mücadeleyi kararlılıkla yapacağız” diye konuştu.

6 AYDA 343 ÇOCUK ÖNLENEBİLİR SEBEPLERLE HAYATINI KAYBETTİ

Ülkemizde son 6 ayda 343 çocuğun önlenebilir sebeplerle hayatını kaybettiğine dair bir araştırmanın yayınlandığını dile getiren Gürcün, “Bizim çocuklarımızı koruyacak, onları güçlü bir şekilde savunacak, geleceğe yürütecek bir sistemi inşa etme zorunluluğumuz var. Hepimizin yükümlülüğü. Bu anlamda hepimiz çalışma yapmalıyız” dedi.

“SILA BEBEĞİMİZİ KORUMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ”

Haber Türk’te yayınlanan “Mesut Yar ile Gece Hattı” programına da katılan Gürcün, “Etkin bir soruşturma yürütülüyor yurttaşlarımızın içi ferah olsun. Özel bir ilgiyle Sıla bebeğimize bakılıyor. Bu yavrumuzu kurtarmakla yükümlüyüz. Elimizden geldiğince onun hukukunu korumakla da yükümlüyüz. Bu bilinç Tekirdağ’da var” dedi.

Haber / Şaban KARDEŞ