Gözden kaçırmayın

Çorlu’da organize suç örgütü üyelerine nefes kesen operasyonÇorlu’da organize suç örgütü üyelerine nefes kesen operasyon

Odanın konferans salonunda düzenlenen foruma Kuzey Makedonya Büyükelçisi Jovan Manasijevski ve Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Komite Üyeleri ve iş insanları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Türkiye ile Makedonya arasındaki ticari işbirliğini geliştirmek ve ticaret hacmini arttırmak amacıyla gerçekleştirdikleri toplantının verimli geçmesini temenni etti.

“ULAŞAN ORTAK TARİH, KÜLTÜR VE MEDENİYET BAĞLARINA SAHİP”

Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın, yüzyıllardan günümüze ulaşan ortak tarih, kültür ve medeniyet bağlarına sahip olduğunu kaydeden Günay, “Ancak bu ilişkilerimizi yalnızca kültürel ve tarihsel bir yaklaşımla ele alamayız. Kuzey Makedonya’nın da içinde yer aldığı Balkan coğrafyası, ticaret hacmi ve barındırdığı fırsatlar itibariyle ülkemiz için stratejik bir bölgedir. Türkiye için Avrupa’ya ve dünyaya açılan bir kapı niteliğinde olan Balkan coğrafyası, uluslararası rekabette söz sahibi olmak isteyen firmalarımız için adeta bir sıçrama tahtasıdır” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNEMLİ BİR ÇEKİM MERKEZİ OLARAK ÖNE ÇIKIYOR”

Kuzey Makedonya’nın, Avrupa ortalamasının üzerinde bir büyüme oranı ve gelişmeye açık ekonomik yapısıyla, firmalar için önemli bir çekim merkezi olarak öne çıktığını kaydeden Günay, “Ülkemizden Kuzey Makedonya’ya en çok Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Çelik, Demir ve Demir Dışı Metaller, Elektrik - Elektronik, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörlerinden ihracat yapılmaktadır” dedi.

“EN ÇOK İHRACAT YAPAN 5’İNCİ İL”

Türkiye ekonomisinin, ticaretinin, sanayisinin ve ihracatının lokomotif şehirleri arasında bulunan Tekirdağ’ın Türkiye’nin en çok ihracat yapan 5’inci ili konumunda olduğunu dile getiren Günay, “Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası olarak Avrupa Birliği süreçlerinde olan bölgenin Türk yatırımcıları için sunduğu fırsatların farkındayız. Bu fırsatları çok daha fazla üyemize ve bölge yatırımcımıza ulaştırmak için çok daha yoğun çalışacağız. Bugünkü toplantımızın da Tekirdağ ve Kuzey Makedonya arasındaki ilişkileri canlandırmak ve daha da ileriye taşımak için önemli bir fırsat oluşturduğuna inanıyorum. Toplantımızın; Tekirdağ ve Kuzey Makedonya iş dünyası adına hayırlı olmasını diliyor, katılımlarından dolayı Kuzey Makedonya Büyükelçimize, İstanbul Başkonsolosumuza, Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosumuza, Ankara Büyükelçilik Temsilcimize ve değerli üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

SUNUM YAPILDI

Toplantıda konuşan ve sunum gerçekleştiren Makedonya Büyükelçisi Jovan Manasijevski ise karşılıklı üst düzey ziyaretler ile Türk şirketlerinin Makedonya'da stratejik altyapı ve sermaye projeleri alanında önemli projeleri üstlendiklerini belirterek “İki ülke arasındaki yakın ilişkiler, ikili işbirliğinin genel olarak sürdürülmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamaktadır” dedi.

“MAKEDONYALI ÜRETİCİ FİRMALARIN ANA TEDARİKÇİLERİ ARASINDA”

Türkiye’nin, Makedonya'nın 7’nci büyük ticaret ortağı olduğunu kaydeden Manasijevski, “Türk firmaları, Makedonyalı üretici firmaların ana tedarikçileri arasında. Ülkelerimiz arasındaki toplam ticaret hacmi ise 1 milyar dolara ulaştı. Kuzey Makedonya'da kayıtlı 2 bine yakın Türk şirketi farklı sektörlerde faaliyet göstermekte. Ülkemizdeki toplam kayıtlı yabancı şirketler arasında yüzde 25 oranla Türkiye birinci sıraya yerleşti. Bursa ile Makedonya arasındaki toplam ticaret hacmi ise 2023 yılında önemli bir artış ile 55 milyon dolar oldu. Bizler bu rakamları çok daha yüksek bir düzeye çıkaracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Haber / İrem BANÇO