Gözden kaçırmayın

Teleskopla Gece Gözlemi yaptılarTeleskopla Gece Gözlemi yaptılar

İl Özel İdaresinin program dahilinde işlerine devam ettiğini ifade eden Vali Sezer, “Hem yol içme suyu gibi Edirne Özel İdaresinin uhdesinde olan işlerde yüzde 90 tamamlama noktasındayız, nakdi gerçekleşmede ise yine aynı orandayız. Bir önceki toplantıda detaylı konuşmuştuk, hafızaları tamamlamak adına bahsetmek gerekirse 200 kilometrelik yol hedefini tamamladık. Buradan Enerji Bakanlığımıza teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Özellikle malzeme konusunda çok destek oldular. Her yeri sıcak asfalt yapmak isteriz ancak her yeri sıcak asfalt yapmak mümkün değil, daha önce programa alınan yerler var sathi kaplama yapılan yerlerde vatandaşlarımız çok memnun değil” dedi.  

“YAĞMUR AÇISINDAN SIKINTILI BİR YAZ DÖNEMİ GEÇİRDİK”

İçme suyu konusunda sıkıntılı bir yaz dönemi geçirdiklerini kaydeden Sezer, “Yağmur açısından sıkıntılı bir dönem geçirdik. Buna rağmen içme suyu noktasında hiçbir köyümüzü sıkıntıya düşürmeden sezonu bitirdik. Özellikle belli ilçelerdeki köylerimiz nüfuz yaz sezonlarında nüfus artıyor. Bu köylerimizde yaz sezonunda artı bir çalışma yapmakta fayda var” ifadelerini kullandı.

“ALTERNATİF YÖNTEMLER UYGULANIYOR”

Sulama konusunda alternatif yöntemler uygulandığını belirten Vali Sezer, “Özellikle Tunca nehrinde son bir aydır 2 metreküp/saniye su akışı var. Alternatif yöntemler ve nöbet usulü kademeli sulama sistemi ile beraber sona geldik, çeltikleri kurtardık. Meriç nehirde de yapılan çalışmalarla orayı da kurtardık ama önümüzdeki yıl bizim bir tarım çalıştayı yapıp hem ürün deseni noktasında hem de alternatif sulama yöntemleriyle ilgili olarak yoğun bir kaynak ayırarak bir çözüm getirmemiz gerekiyor. Özellikle Tunca nehrinde kademeli su biriktirme çalışması ilgili olarak DSİ çalışıyor. Suaçacağı köyünde bulunan kuru bir derede çalışmalar yaparak 1,5 milyon metreküp su tutulacak” dedi.

 

 

ÇÖMLEKKÖY BARAJI İNŞAATI BAŞLADI

 

Yılların hayali Çömlekköy Barajı inşaatının başladığını kaydeden Sezer, “Buraya su pompalama alanı ile ilgili olarak su depolama alanı yapılacak ve burada 2 milyon metreküp su tutulacak ve aradan baraja su basılacak. Onu da değerlendiriyoruz. Bu sene 2 milyon metreküp suyumuz olsaydı sıkıntı yaşamazdık. Özellikle Havsa, Uzunköprü’de kuyular açarak kapalı sulama yapacağız. Artık sürdürülebilir ve yenilebilir enerji yeni dönemin mottosu haline gelmiş durumda. Önümüzdeki yıl bu yıldan çok daha iyi olacak. Birçok küçük işlerimizi geride bıraktığımız yılda yaptık. Bundan sonra katma değeri daha fazla olan işlere yoğunlaşabiliriz. Bizim için elzem olan işlerin birçoğunu yol, içime suyu gibi işleri yapmış olacağız.  Özellikle küçük sulama göletleri ve teknolojik sulama sistemleri ile köylerimizi buluşturmak önceliğimiz olacak” diye konuştu.

“ÖRNEK PROJELERLE ÜRETECEK”

 Sezer, “İl Özel idaremiz bir diğer boyutu ile eğitim alanında da çalışmalar yapıyor. Özellikle ilköğretim boyutuyla, bu sene her yönüyle bizim 2025 yılı Edirne’nin Eğitim yılı olacak. Tüm kurumlar eğitime hizmet edecekler. Önümüzdeki yıl sosyal, sportif ve akademik alanda Edirne her tarafta en üst tarafta olmak zorunda. Bu manada da il özel idaremiz başta olmak üzere tüm imkanları seferber edeceğiz. Edirne kendi adına Milli eğitim sistemimiz içerisinde kendi modelini örnek projelerle üretecek” ifadelerini kullandı.

Haber / Menşure KARDEŞ