Gözden kaçırmayın

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri anıldıErtuğrul Fırkateyni şehitleri anıldı

Milli Savunma Bakanlığı’nın 30 Ağustos Zafer Bayramı’na özel hazırladığı videonun izlenmesinin ardından konuşan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, “30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlamak, kahraman ecdadımızı hayırlı yad etmek için burada bulunmaktayız. Davetimize icabet edip geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Hepinizin bildiği gibi 1. Dünya Savaşı’nın ardından türlü bahanelerle vatanımızda işgaller başlamıştı. Bu işgali kabul etmeyen Milletimiz, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştı. 1. İnönü ve 2. İnönü zaferlerinin ardından büyük bir orduyla taarruza geçen düşman Sakarya Meydan Muharebesi ile durdurulmuştu. Devam eden süreçte düşmanı yurttan atmak için kesin bir zafer kazanmanın gerektiği anlaşılmış, bunun üzerine taarruz için hazırlıklara başlanmıştı” dedi.

 

 

TÜRK ORDUSUNUN ZAFERİYLE SONUÇLANDI

Büyük Taarruz’un, Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başladığını, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandığını anımsatan Soytürk, “Kurtuluş Savaşı'nın son evresi Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesiyle sonuçlanmıştı. Büyük Taarruz, yaklaşık 200 yıldan beri Türk Ordusu’nun zaferiyle sonuçlanan ilk taarruz muharebesidir. Çanakkale ve Sakarya'da Türk zaferi, hücum eden düşmanı durdurmakla sınırlı kalmıştı. Oysa Başkumandan Meydan Muharebesi'nde düşman ordusu topyekûn yok edilmiş, ardından ilerleyen ordumuz yaklaşık 150.000 kilometrekare alanı 14 gün gibi kısa bir sürede ele geçirmişti” diye konuştu.

 

 

“BU BÜYÜK TAARRUZ SAYESİNDEDİR”

Soytürk, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle 30 Ağustos Zaferi “Türk Ordusu’nun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek güç ve kahramanlığını tarihte bir daha belirleyen çok büyük bir eserdir”. Bu görkemli zaferle, Anadolu “Ya istiklal ya ölüm” diyen Türk Milleti’nin ebediyen yurdu olmuştur.  Çağdaş, güçlü, modern ve büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Bugün bağımsız ve özgür bir ülkede yaşayabiliyorsak bu büyük taarruz sayesindedir. O günlerde verilen mücadele ve yapılan fedakarlıklar, Milletimizi bu günlere taşımıştır. Nasıl ki şanlı ecdâdımız geçmişte bu mukaddes topraklar için kanını, canını feda etmiş ve bu toprakları vatan yapmış ise, bundan sonraki süreçte de aynı azim ve kararlılık içinde olan bizlerin, vatanımızı sonsuza kadar yaşatmak için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağımızı herkes bilmelidir. Kahraman ecdadımız şartlar ne olursa olsun yılmamış, ümidini yitirmemiş, zorluklara sebat etmiş ve bizlere böyle güzel bir vatan bırakmıştır. Bizler de tarihimizden aldığımız güç ve ilhamla Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizi yüceltmeye devam edecek ve her alanda en iyi yerlere taşıyacağız. Bu vesileyle, Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyor, bizlere bu eşsiz vatanı bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarını ve aziz Şehitlerimizi rahmet, minnet ve hayırla yad ediyorum” dedi.

 

 

MÜZİK DİNLETİSİ SUNULDU

Vali Soytürk’ün konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Topluluğu gece boyunca müzik dinletisi sundu.

Haber / Şaban KARDEŞ