Gözden kaçırmayın

“Ercan Çobanoğlu Çocuk Gündüz Bakımevi inşaatı hızla ilerliyor”“Ercan Çobanoğlu Çocuk Gündüz Bakımevi inşaatı hızla ilerliyor”

Ülkemizin son yıllarda eş zamanlı olarak farklı illerinde yaşadığı yangın felaketlerinin, itfaiyecilerin zorlu çalışma şartları altında aldıkları riskleri, vatan savunması için verdikleri mücadeleyi, pek çok eksikliğe rağmen gösterdikleri özveriyi gözler önüne serdiğini kaydeden İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Selcan Taşçı Hamşıoğlu, “Sadece yangınlarda değil hemen her felakette (deprem, maden faciası, çığ düşmesi, trafik kazası gibi) hayatlarını ikinci plana atarak, sorumluluk alanlarını sırtlayan itfaiye çalışanlarımızın bir meslek kanunu olmadığı için çalışma şartları yönetmelikler üzerinden belirlenmektedir” dedi.

“HAK EDİŞLERİ ADİL BİR ŞEKİLDE KARŞILANMIYOR”

Meslekleri gereği 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre Genel İdari Hizmetler Sınıfında yer alan itfaiyecilerin çalışma pratikleri ve bağlı oldukları hizmet sınıfının örtüşmediğini, hak edişlerinin adil bir biçimde karşılanmadığını, yıpranma payından meslek hastalığına daha pek çok haktan yoksun kalmalarına neden olduğunu kaydeden Hamşıoğlu, “Hak kayıplarından en trajik olanı ise bir olaya müdahale ederken itfaiye personelimizin şehit düşmesi ya da gazi olması durumunda hukuken şehit, gazi olarak tanınmamasıdır. İtfaiyeciler can kurtarırlar meslek sayılmazlar. Can verirler şehit sayılmazlar. Özetle ülkemizin bir deprem bölgesi olması, iklim krizi ile birlikte afetlerin her geçen yıl artması, bu afetlerin hem kırsal hem de kentsel tahribatının büyümesi itfaiye personellerinin görev alanlarını ve görev tanımlarını arttırırken, aynı oranda mesleki ihtiyaçları karşılanmamaktadır” ifadelerini kullandı.

BAKAN YERLİKAYA’YA SORDU

Hamşıoğlu, Bakan Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti: “Bakanlığınız itfaiye personelinin görevi başında vefatı, yaralanması durumunda şehit ya da gazi statüsüne alınması için bir çalışma yapmakta mıdır? Bakanlığınızın itfaiyeciliği meslek statüsüne alacak bir çalışması var mıdır? Bakanlığınız itfaiyecilerin 3600 ek gösterge hakkına sahip olması için bir düzenleme planlamakta mıdır? Bakanlığınız itfaiyecilerin yıpranma payıyla ilgili iyileştirme çalışması yapmakta mıdır?”

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU