Gözden kaçırmayın

50 ilde zehir tacirlerine büyük darbe50 ilde zehir tacirlerine büyük darbe

Geçtiğimiz hafta, ülkemizde yaklaşık 58 milyon kullanıcıya sahip sosyal medya platformu Instagram, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) idari kararıyla erişime engellendi.

“KANUNA UYGUN YÜRÜTÜLMEDİĞİ ANLAŞILIYOR”

Aralarında Tekirdağ Barosu’nun da bulunduğu 67 baro, kararın derhal geri çekilmesini talep etti. Barolardan yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Instagram, aralarında barolarımızın da bulunduğu tüm oda, dernek, vakıf ve kamu kurumlarının kullanıldığı, milyonlarca yurttaşımızın her gün haberleştiği, basın-yayın organlarının haber akışını sağladığı, sayısız işletmenin satış, reklam ve pazarlama faaliyeti gerçekleştirdiği bir platformdur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Instagram’ın katalog suçlarla ilgili gerekçeleri yerine getirmediğini belirtmişse de hangi içeriklerin çıkarılmasının istendiği, bunlarla ilgili hangi Savcılık veya Mahkeme tarafından içerik çıkarılma kararı verildiği, bu kapsamda Instagram’a tebliğ edilen bir karar olup olmadığı, Instagram’ın içerik çıkarma talebini reddedip reddetmediği kamuoyuna izah etmediğinden erişim engelleme sürecinin 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a uygun yürütülmediği anlaşılmaktadır”

“DEMOKRATİK BİR HUKUK DEVLETİNDE KABULÜ MÜMKÜN DEĞİL”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Sürecin kanuna uygun yürütülmemesi yurttaşların ifade ve haberleşme özgürlüğü, basına sansür getirdiğinden de basın özgürlüğü gibi Anayasal hakların yürütme organının kanundan kaynaklanmayan bir kararıyla engellenmesi sonucuna yol açacağından bu sonucun demokratik bir hukuk devletinde kabulü mümkün değildir. Öte yandan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’ne göre söz konusu erişim engelleme kararının ekonomiye günlük 1,9 milyar TL zararı bulunmaktadır. Dolayısıyla mevcut yasakçı tutumun, demokratik değerleri örselediği ve ülke ekonomisi açısından kaygı verici olduğu unutulmamalıdır. Biz Barolar olarak, kamusal makamlardan; Instagram’ı derhal erişime açarak yurttaşların Anayasal haklarını kullanmasına engel niteliğindeki bu hukuksuz uygulamaya son vermesini bekliyoruz”

Haber / Buse AKIN