Gözden kaçırmayın

Çarşı merkezinde sona yaklaşılıyorÇarşı merkezinde sona yaklaşılıyor

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Edirne evlad-ı Fatihan bir yer. Bu şehir 6 asırlık çınarımız, Osmanlı Devletimize 88 yıllık başkentlik yapan, çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han’ın doğduğu, akıncılar yurdu, serhat şehrimizdir. Edirne Koca Sinan’ın Selimiye Camisiyle ustalık eserine imza attığı şehir, bileği bükülmez pehlivanlar diyarıdır. Bizlere düşen en büyük görev, şairlerle alimlerin, sanatkarların nakış nakış inşa ettiği bu güzel şehir için gece gündüz demeden çalışmaktır” dedi.

 

 

“TEK TEK BİTİRECEĞİZ”

Bu aziz şehirde bakanlık olarak huzuru ve güvenliği sağlamak için terörle mücadeleden, zehir tacirlerine, organize suç örgütlerinden göçmen kaçakçılığı organizatörlerine kadar suç ve suç odaklarıyla büyük mücadele verdiklerini kaydeden Yerlikaya, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de suçta kibirlenenleri, huzurumuza kastedenleri, hukuktan ve milletimizden aldığımız güçle tek tek bitireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye yüzyılında huzuru tesis etmek noktasında kararlılığımız tamdır” dedi.

“TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”

Edirne’de 1 Ocak – 31 Temmuz tarihleri arasında güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği bazı operasyon başlıklarıyla ilgili de bilgiler veren Yerlikaya, “Yılın ilk 7 ayında kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta  Edirne yüzde 12,2, yani Türkiye ortalamasının üzerinde bir suç olaylarını düşürmüş. Mal varlığına karşı işlenen 10 önemli suçta olay sayısını yüzde 44,5 düşürmüş. Bu da Türkiye ortalamasının üzerinde” dedi. Edirne’de ilk 7 ayda bin 69 yakalama yapıldığını dile getiren Yerlikaya, organize suçla ilgili de verileri açıkladı.

 

 

“BİZLERİ ARAYIN, BİZ DE GEREĞİNİ YAPALIM”

Edirne’de yapılan operasyonlar sonucunda şu an için organize suç örgütünün olmadığını söyleyen Yerlikaya, “Kıymetli hemşehrilerimizden istirhamımız gördükleri, duydukları, bildikleri, hissettikleri, onları rahatsız eden ne varsa 112’yi arasınlar. Biz onların emrindeyiz. Bizi arayın ve biz de gereğini yapalım” dedi. Edirne’de pkk terör örgütüyle ilgili yılın ilk 7 ayında 90 tutuklu, 20 adli kontrol ve 7 teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydeden Yerlikaya, “Fetöyle ilgili 348 operasyonda 535 tutuklu, 116 kontrol, deaş’la ilgili 18 operasyon 12 tutuklu, 2 adli kontrol. Marjinal sol terör örgütleriyle ilgili 21 operasyon, 8 tutuklama ve 12 adli kontrol olduğunu görüyoruz. 3 sözde üst düzey teröristin de etkisiz hale getirildi” bilgisini verdi. Uyuşturucuyla ilgili Edirne’de 905 kilo, 380 bin adet, 7 milyon kök uyuşturucunun ele geçirildiğini dile getiren Yerlikaya, “154 kişi uyuşturucu imalatı ve ticaretinden tutuklanırken, 40 kişi adli kontrol aldı. Kullanıcılık ve diğer meselelerle ilgili de tutuklu sayısı 14, adli kontrol sayısı 4” dedi.

 

 

“EDİRNE’DE 7 BİN 768 DÜZENSİZ GÖÇMEN BULUNUYOR”

Bakan Yerlikaya, Edirne’de geçici koruma kapsamında 7 bin 768 düzenli göçmen olduğunu belirterek, “Suriyelilerin sayısı 573, 6 bin 635 ikamet izinli, 460 uluslararası koruma kapsamında. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Edirne’mizde de biz 7 bin 768 düzensiz göçmenin adres tadilatlarını yaptık. Her birinin adreslerini, güvenlik birimlerimiz ve il göçte çalışan arkadaşlarımız gitti, kapılarını çaldı, o adrese oturup oturmadıklarını kontrol etti. Adreslerinde bulamadıklarımıza da belirli bir süre veriyoruz, 90 gün diyoruz ve onlara hem kendi dillerinde, İngilizce ve Türkçe dahil olmak üzere mesaj gönderiyoruz ki adreslerini güncellesinler. Bu güncellemeyi, onlara vermiş olduğumuz sürede yapmadıkları takdirde onları düzensiz hale getirip yakaladığımız zamanda deport edeceğiz” diye konuştu.

 

 

7 AYDA 30 BİN 400 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI

Düzensiz göçmenle ve göçmen kaçakçılarıyla mücadele kapsamında bakanlığı döneminde Türkiye genelinde göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 8 bin 701 operasyon yaptıklarını, 5 bin 126 kişinin tutuklandığını ifade eden Yerlikaya, “Edirne’de 942 operasyon düzenlenirken, 351 tutuklu, 127 adli kontrol” dedi. 2024 yılının ilk 7 ayında 30 bin 400 düzensiz göçmen yakalandıklarını kaydeden Yerlikaya, “Sınırlarımızdan girişi engellenen düzensiz göçmen sayısı 256, geri gönderme merkezinden şu ana kadar evraklarını tamamlayıp da Edirne'den deport ettiklerimizin sayısı da 9 bin 85’tir” bilgisini verdi. Edirne’de kaçakçılıkla ilgili operasyonların da devam ettiğini söyleyen Bakan Ali Yerlikaya, “Şu ana kadar alınan akaryakıt, alkollü içki, sigara ve makaron ile yaklaşık 125 milyon TL vergi kaybı önlendi. 13 kişi tutuklandı ve 13 de adli kontrol yapıldı” dedi.

 

 

Yerlikaya, “Bizim hudut birliklerimiz, 293 kilometrelik Edirne hududunda gerçekten önemli hizmetler veriyor. Biz onlara yardımcı olmak üzere 293 kilometrede 1 temelli jandarma taburu getirdik. 2 de geçici tabur olmak üzere hudut birliklerimizle beraber bir uyum içerisinde daha da dirençli hale getirdik. Bir yenilik olarak Deniz Liman Şube Müdürlüğünü emniyetimize kurduk” dedi.

“DEVRİYE SAYILARIMIZ ARTIRACAĞIZ”

Edirne’ye elleri boş gelmediklerini kaydeden Yerlikaya “Trafik devriye ve önleyici yunuslarımızın sayısını, asayiş hizmetlerinde kullanılan devriye sayılarımızı artırıyoruz. Yakın zaman sonra mezun olacak 6 bin 700 civarında yeni genç polislerimizden en az 200-250 polisimizi buraya vereceğiz. Bunların tamamını buraya göndereceğimiz 111 araçla birlikte devriye haline getireceğiz. Yani trafik devriye sayımızı en az 2 buçuk, 3 kar artıracağız. Önleyici hizmetlerde yunuslarımızın hem motor hem araç sayılarını artıracağız. Bu desteği jandarmamıza da vereceğiz. Artık bu devriye araçlarımızda yüz tanımalı yaka kamerası sistemi getiriyoruz. 2025 yılının sonunda Türkiye’de emniyet jandarma hatta sahil güvenliğimizde vatandaşla hemhal olan, denetim esnasında yan yana, yüz yüze bulunan tüm personelimizin yakasında Aselsan’ımızın yaptığı yerli ve milli olan yüz tanımalı kameralardan faydalanmak istiyoruz. Biz istiyoruz ki tüm çalışmalarımızda geriye dönük 30 gün boyunca vatandaşlarımızla yapmış olduğumuz iletişim kayıt altında olsun” şeklinde konuştu.

“DAHA İLERİ GÖTÜRMEYE KARARLIYIZ”

İçişleri Bakanlığı’nın hem kara vatanda hem mavi vatanda gece gündüz demeden, kanunların bize vermiş olduğu yetkiyle ve kanunun bize yüklemiş olduğu ödevleri, görevleri, sorumlulukları yerine getirmek üzere can siperane çalışıyoruz. Bayram demiyoruz, tatil demiyoruz, bizim teşkilatlarımızın ışığı sönmez, her zaman vatandaşımızın emrinde. Ve terörle, çetelerle, zehir tacirleriyle, tüm asayiş suçlarıyla, tüm suç yapılanmalarıyla mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam edeceğiz. Biz bugün Türkiye’nin Huzuru toplantılarıyla ilgili Edirne’mizdeydik. Edirne’de valimizin koordinasyonunda burada güvenlik birimlerimizin, hudut birliklerimizin, başsavcılığımızın, günlük muhafazanın, yani buradaki devlet birimlerinin tamamının bir uyum ve ahenk içerisinde, iki günü bir olmadan çalıştığını gördük. 293 kilometrelik bu önemli sınır noktasında göç rotasını, transit rotayı değiştirdik. Tüm Edirneli hemşehrilerimize şu sözü veriyoruz. Gelmiş olduğumuz bu noktayı çok daha ileriye götüreceğiz. Hem teknoloji olarak yapacağımız yeni yatırımlar hem de buraya gelecek olan yeni personel takviyesi ve araç takviyesi ile beraber var olan bu uyum ve hizmet heyecanını çok daha ileriye götürmeye kararlıyız” dedi.   

 ESNAFI ZİYARET ETTİ

Toplantının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Vali Yunus Sezer ve protokol üyeleri ile birlikte Saraçlar Caddesi’nde esnafları ziyaret etti.

 

 

İL BAŞKANLIKLARINI ZİYARET ETTİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ve partililerle birlikte Milliyetçi Hareket Partisi Edirne İl Başkanlığı’nı da ziyaret ederek İl Başkanı Emre Tokluoğlu ve partililerle bir araya geldi. Edirne’de programı kapsamında Bakan Yerlikaya, AK Parti Edirne İl Başkanlığını da ziyaret etti.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU