Gözden kaçırmayın
Tekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacakİlk olarak, Hıdırlık Tabyaları ve Balkan Tarihi Müzesini ziyaret etti. Şükrü Paşa komutasında Bulgarlara karşı destansı bir direnişin gösterildiği Hıdırlık Tabya’da karargâh binaları, 18 adet topçu odası, 120 metrelik tünel ve 4 adet dehliz odası bulunuyor. Balkanlar üzerinden gelen düşman ordularının ciddi bir direnişle karşılaşmadan başkent İstanbul’a kadar gelmesi Osmanlı yönetimini Edirne’de savunma hattı oluşturmaya sevk etti. Bunun üzerine şehirde en büyüğü Hıdırlık olmak üzere 24 adet tabya inşa edildi. Hıdırlık Tabya, 1886-1888 yılları arasında inşa edilmiş ve Balkan Savaşları'nda ünlü Edirne savunmasının karargâh binası olarak kullanıldı.
2021 YILINDA EDİRNE BALKAN TARİHİ MÜZESİ OLARAK KAPILARINI AÇTI
Balkan Savaşları’nın 100. yılı anısına 2011 tarihinde restorasyon çalışmalarına başlanan 1912-1913 Balkan Savaşlarındaki Edirne Savunmasının simge mekanı olarak kabul edilen tabya 31 Aralık 2021 tarihinde "Edirne Balkan Tarihi Müzesi" olarak kapılarını ziyaretçilere açtı.
22 KARARGAH ODASIYER ALIYOR
Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1913 yılındaki Balkan Savaşı sonrasına kadar Türklerin Balkanlar’daki 600 yıllık tarihini anlatan ve yaklaşık 1800 metrelik çevre uzunluğu ile 60 dönümlük bir alanı kaplayan Balkan Tarihi Müzesi’nde toplam 22 adet karargâh odası, 4 adet dehliz odası ve 18 adet topçu odası olmak üzere toplam 44 adet oda teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında düzenlendi.
1488 YILINDA HİZMETE AÇILDI
Kuzey Makedonya’da enstitü kurslarında eğitim alan kursiyerler ardından, II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni ziyaret etti. Temeli 1484 yılında bizzat Sultan II.Bayezid tarafından atılan, 4 yıl gibi kısa sürede bitirilerek 1488 yılında hizmete açılan külliyenin içinde yer alan darüşşifa ve hemen bitişiğindeki tıp medresesi, Trakya Üniversitesi tarafından sahiplenildi. Girişimler üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü 1984 yılında külliyenin cami hariç diğer bölümlerini Trakya Üniversitesi'ne tahsis etti. Gerekli restorasyonlar tamamlandıktan sonra Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan onayın ardından 23 Nisan 1997 tarihinde külliyenin darüşşifa bölümünde kurulan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi törenle hizmete açıldı.
TARİHİ MERİÇ KÖPRÜSÜ VE MERİÇ NEHRİ’Nİ ZİYARET ETTİLER
Kursiyerler, Sultan Abdülmecit tarafından 1842-1847 yılları arasında inşa edilen, Edirne’nin 19. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı dönemine ait son taş köprüsü olan, tarihi ve mimari özellikleri yanında ayakları üzerindeki figürlü kabartma taş süslemeleriyle de dikkat çeken Tarihi Meriç Köprüsü ve Meriç Nehri’ni de ziyaret eden kursiyerler; Lozan Barış Antlaşması ve Karaağaç'ın bu antlaşmayla kazanımı anısına, Trakya Üniversitesi ile Edirne Belediyesi'nin öncülüğünde 29 Mart 1998'de temeli atılan, 19 Temmuz 1998'de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ziyarete açılan Lozan Anıtı’nı ve Karaağaç Tarihi Tren Garı’nı da ziyaret etme imkanı buldu.
CAMİ VE MÜZELERİ ZİYARET ETTİLER
Yıldırım Bayezid Han’ın oğlu Emir Süleyman tarafından 1403 senesinde yapımına başlanan, ölümünün ardından cami inşası 1414 yılında Çelebi Mehmet zamanında tamamlanan Eski Cami ve 1433-1447 yılları arasında II.Murat'ın yaptırdığı Üç Şerefeli Cami’yi ziyaret eden kursiyerler, Fatih Sultan Mehmet Müzesi ile Türk İslam Eserleri Müzesi’ni de ziyaret etti. Tanıtım gezisi, 1569-1575 yılları arasında II. Selim’in emriyle Mimar Sinan’a yaptırılan ve Mimar Sinan‘ın 80 yaşında yarattığı ve “ustalık eserim“ diye nitelediği Selimiye Camii ziyareti ile sona erdi.
“TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Edirne Valiliği’nden yapılan açıklamada “Şehrimizin tarihi ve kültürel güzelliklerini gönül coğrafyamızdaki soydaşlarımıza tanıtmaya devam edeceğiz” denildi.
Haber / İrem BANÇO
Yorumlar
Yorum Yap