Gözden kaçırmayın

Çarşı merkezinde sona yaklaşılıyorÇarşı merkezinde sona yaklaşılıyor

Edirne Kent Konseyi’nin çağrısıyla Edirne Eski Cami önünde toplanıp, trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’ne kadar yürüyen ve burada oturma eylemi yapan hayvanseverlere; Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, CHP Edirne eski Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP İl Başkanı Harika Taybıllı eşlik etti.

 

 

“MADDE HİÇBİR ZAMAN UYGULANMADI”

Hayvanseverler adına basın açıklaması yapan Gözde Kirezci, “İktidar, 2004 yılında çıkardığı yasanın sorumluluklarını almayıp, sokak köpeklerinin popülasyonunun artmasına sebep oldu. Bugün yine kendi yetkilerinden kaçarak, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu kamu kuruluşlarına uygulatmak yerine sorumluluklarını masum sokak hayvanlarına yükleyerek onları günah keçisi ilan etmektedirler. Kendilerinin hazırlayıp Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’na sundukları teklif gerekçesinde ‘kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat’ maddesinin denenip başarısız olduğu yazmaktadır. Ancak yine kendi teklif gerekçelerinde 2004 yılından bugüne kadar kısırlaştırılan hayvan sayısı 2 milyon 504 bin 595 olarak verilmiştir.

 

 

Yine aynı metnin devamında ‘Bilimsel verilere göre sahipsiz hayvanların popülasyonunun kontrol altına alınabilmesi maksadıyla tüm popülasyonun yüzde 70'inin kısırlaştırılması gerekmektedir. Ülkemizde bir yılda en fazla 342 bin 879 hayvan kısırlaştırılmış olup, bu rakam popülasyonun yüzde 8,5 oranına denk gelmektedir.’ denilmiştir. Bu rakamlar gösteriyor ki; 2004 yılından beri hayvanları koruma ile ilgili bir yasa olmasına rağmen yasa da mevcut olan ‘kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat’ maddesi hiçbir zaman uygulanmamıştır" dedi.

 

 

“İNSANİ VE BİLİMSEL ÇÖZÜMLER MÜMKÜN”

Kirezci, "Bu yasa kan kokmaktadır. Yaşam hakkı savunucuları olarak bir kez daha söylüyoruz. İnsani ve bilimsel çözümler mümkündür. Üretim ivedilikle durdurulmalıdır. Nüfusa bakılmaksızın her ilçe belediyesinde bir kısırlaştırma merkezi kurulmalıdır. Yalnızca bu iki maddeyle dahi sokak hayvanı popülasyonu 1 sene içerisinde kontrol altına alınacaktır. Her birimiz yaşam hakkının korunacağı tüm insani çözümlerde ortak çalışmalara hazırız. Ancak bu katliam yasasını asla kabul etmiyoruz. Hiçbirimiz sokağımızda baktığımız başını okşadığımız canlarımızı kanlı yasanıza teslim etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

Haber / İrem BANÇO