Gözden kaçırmayın

“Ercan Çobanoğlu Çocuk Gündüz Bakımevi inşaatı hızla ilerliyor”“Ercan Çobanoğlu Çocuk Gündüz Bakımevi inşaatı hızla ilerliyor”

Genel kurula DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, kent konseyleri başkanları, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
DÖNEM BAŞKANLIĞI GÖREVİNİ DEVRALDI Çorlu Kent Konseyi Başkanı Hülya Perin, Genel Kurulda Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya’dan Türkiye Kent Konseyi Platformu Dönem Başkanlığı görevini devraldı.
Genel Kurul’da Trakya’nın en büyük sorunu olan Ergene Nehri’ndeki kirlilik gündeme getirilirken, Genel Kurulun ardından Türkiye Kent Konseyi Platformu Dönem Başkanlığı görevini devralan Çorlu Kent Konseyi Başkanı Hülya Perin, basın açıklaması yaptı.
“BEDELİ İSE KİRLİLİK” Açıklamaya DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Kent Konseyleri Başkanları ve temsilcileri de katıldı.
Türkiye Kent Konseyi Platformu adına açıklamayı okuyan Perin, 13 yıl önce şafak harekatı ile başlatılan ve çözüm projesi olarak sunulan derin deniz deşarjı projesine rağmen Ergene Nehri’nin hala kapkara olduğunu ifade ederek “Çorlu bir sanayi başkenti.
Trakya ekonomisinin katma değer olarak en yüksek işletmeleri bu bölgede toplanıyor. Bunun bedeli ise kirlilik. Katı, sıvı, gaz olmak üzere her türlü atık, her türlü kaynaktan kontrolsüzce bırakılıyor ve zehir toprak, su kaynakları, hava yoluyla yayılarak, her yeri kuşatıyor.
Sanayisi ile şehirleri ile yoğunluğu ile bu büyük cüssenin varlığı Trakya'nın tam ortasına siyah bir imza atmış durumda” dedi.
“NEHİR DEĞİL ZEHİR” Ergene Nehri’nin kaynağında pırıl pırıl akan sularını ana kollara ilerledikçe kirleterek, grileştirerek sonunda simsiyah bir sıvıya dönüştürerek akan bir nehir olduğunu kaydeden Perin, “Nehir değil, zehir” ifadesini kullandı.
Perin, Ergene Nehri’nin aslında 4’üncü sınıf sıvı olarak tarif edilen, ciddi tehlikeler barındıran bir atık kanalı olduğunu ifade ederek “Bu atık kanalı var olduğundan beri içinden geçtiği topraklara hayat vermiş ama artık öyle değil.
Nehir suyu zehre dönüşünce su ihtiyacını yeraltı sularıyla karşılanmaya çalışılıyor ama orada da sona geldik.
Doğa, bize dur dediğinin işaretlerini vermeye çoktan başladı ama bizler bu yolda duracak gibi gözükmüyoruz! Hızla büyüyoruz.
Trakya, bu 'en büyük' olma macerasını yaşarken atıklar meselesini ne yazık ki göz ardı etmiş.
Ergene Nehir yatağını işgal eden bu siyah sıvı artık dünya çapında bir sorun” dedi.
“ERGENE HAYATA DÖNSÜN” 13 yıl önce şafak harekatı ile başlatılan ve çözüm projesi olarak sunulan derin deniz deşarjı projesine rağmen Ergene Nehri’nin hala kapkara olduğunu dile getiren Perin, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 56. maddesinde ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.’,
‘Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.’ demesine rağmen Trakya'nın üzerine atılmış bu siyah imza yerinde duruyor.
Herkesi bölgemizin üzerine yapışmış bu kara lekeden bir an önce kurtulmamız için kamuoyu oluşturmaya, sesimizin duyurulmasına destek olmaya davet ediyoruz.
Ergene hayata dönsün” ifadelerini kullandı.
“HAVAMIZI, TOPRAĞIMIZI ZEHİRLEMEYE DEVAM EDİYOR” DEVA Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar da yaptığı açıklamada “Kentimizin en önemli su kaynağı Ergene nehri, havamızı, toprağımızı zehirlemeye devam ediyor” derken, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da “Trakya’mızın can damarı,
kentlerimizin kanayan yarası Ergene Nehri’nin kirliliğine dikkat çekmek amacıyla Türkiye Kent Konseyleri Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında yerimizi aldık.
Zehir akan Ergene’mizin doğamıza ve dolayısıyla insanımıza verdiği zararın boyutu çok büyük.
Geleceğimizi korumak, topraklarımıza sahip çıkmak için, kirlilikle mücadele için tüm yetkili kurumlarımızdan daha somut ve çözüme yönelik adımlar atılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber / Gülveren ALTUNOĞLU