Gözden kaçırmayın

“Ercan Çobanoğlu Çocuk Gündüz Bakımevi inşaatı hızla ilerliyor”“Ercan Çobanoğlu Çocuk Gündüz Bakımevi inşaatı hızla ilerliyor”


Bu kapsamda proje paydaşı Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne toplantı ve demonstrasyon amaçlı çiftçi inceleme gezisi düzenlendi.

EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİ TANITILDI
Proje tanıtım toplantısı ile başlayan geziye çiftçiler ve personel olmak üzere toplam 25 kişi katıldı.

Enstitü tarafından melezleme yoluyla geliştirilerek tescil edilen Albaşak, Damla ve Değirmen ekmeklik buğday çeşitlerinin tanıtılmasının ardından demonstrasyon parsellerinde tarla günü etkinliği ve kapanış toplantısı düzenlendi.

Programın sonunda Enstitü Müdür Yardımcısı Teknik Koordinatör Dr. İrfan Öztürk tarafından çiftçilere katılım belgeleri verildi.

BÖLGENİN EN İYİ ÇEŞİTLERİ ARASINDA
Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden projeyle ilgili yapılan açıklamada “İklim değişikliği, bölgeye adaptasyonu iyi olan çeşitlerin geliştirilmesini ve üretiminin yaygınlaştırılmasını gün geçtikçe daha önemli hale getirmektedir.

Proje ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından melezleme yoluyla geliştirilerek tescil edilen Albaşak, Damla ve Değirmen ekmeklik buğday çeşitlerinin Trakya/Marmara bölgesinde çiftçilere tanıtılması ve bu çeşitlerin tercih edilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.

Albaşak çeşidi yapılan çalışmalarda en hızlı fide gelişimi gösteren çeşitlerin başında geldiği için bölgede bu bakımdan kurağa toleranslı çeşit durumundadır.

Ayrıca ekmeklik kalite özellikleri yönünden bölgenin en iyi çeşitleri arasındadır” denildi.

HASTALIKLARA YÜKSEK DÜZEYDE TOLERANSLI
Damla çeşidinin verim potansiyeli, kurağa tolerans, hastalıklara tolerans ve kalite özellikleri yönünden öne çıktığı belirtilen açıklamada “Değirmen çeşidi Trakya Bölgesinde üretimi yapılan bütün çeşitlere göre verim potansiyeli, kalite değerlerinin yüksekliği ve hastalıklara yüksek düzeyde toleranslı olması bakımında iyi özellikler göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

Haber / Menşure KARDEŞ