Aksoy: Tercih değil zorunluluk haline geldi

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, â€?

GÜNDEM 26.01.2022 11:41:00 0
Aksoy: Tercih değil zorunluluk haline geldi

Toplantı, Kırklareli İl Tarım Orman Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda önceki gün saat 11.00’de yapıldı.

 

SAHADA ETKİN TAKİP SÜRDÜRÜLECEK 

 

Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında "Tarımsal Kuraklık Yönetiminin Görevleri Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik" gereği olası kuraklık ihtimalini önceden değerlendirmek ve gerekli tedbirlerin alınması maksadıyla Vali Yardımcısı Mehmet Kılıç başkanlığında yapılan toplantıya; İl Kriz Merkezi (TKİKM) komisyon üyeleri olan kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Vali Yardımcısı Mehmet Kılıç, tüm paydaşların sürece dâhil edilmesi ile olası kuraklık ihtimaline karşı, kuraklığın etkilerinin azaltılması ve etkin bir mücadele programının uygulanması için İl Kriz Merkezince eylem adımlarını içeren prosedürlerin toplantıda kararlaştırılacağını ve sahada etkin bir takibin sürdürüleceğini söyledi.

 

“SU KAYNAKLARIMIZ YOK OLMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA” 

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy da, tarım, orman ve su alanında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak tedbirleri almak, küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek ve doğal kaynakları verimli kullanmanın artık bir tercih değil zorunluluk haline geldiğinin altını çizerek, "Tarımsal Kuraklık Strateji Eylem Planı ile tüm alanlarda kuraklıkla ilgili bilinç düzeyinin artırılması, paydaşların sürece dahil edilmesi, sürdürülebilir tarımsal su kullanımının planlanması, gerekli tedbirlerin önceden alınması hedeflenmektedir. Küresel ısınma, fiziksel ve tabii çevre, şehir hayatı, kalkınma ve ekonomi, teknoloji, tarım ve gıda, temiz su ve sağlık olmak üzere hayatımızın her safhasını etkilemektedir. Geçmişte yaşanan tarımsal kuraklıklar, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile gelecekte daha yoğun tarımsal kuraklıklarla karşı karşıya kalınacağına işaret etmektedir. Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı sonucunda, su kaynaklarımız yok olma riskiyle karşı karşıyadır. Kuraklıkla mücadele kapsamında Devletimiz birçok tedbir ve öncelik belirlemekte, bu alanlarda yapılan projelere ve üreticilerimizin etkin ve verimli sulama ile ilgili uygulamalarına destek vermektedir. İlimizde de yağmur hasadı, kapalı sulama sistemleri, kuraklığa karşı dayanıklı çeşit denemeleri ve bu çeşitlerin üreticiler tarafından benimsenmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır" ifadelerini kullandı. Daha sonra yapılan sunumların ardından Tarımsal Kuraklık Raporu, komisyon üyelerinin görüş ve önerileri doğrultusunda güncellendi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ