Çocuklarda influenza virüsünün tanı ve tedavileri

İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde göreve başlayan Uzm. Dr. Hülya Kahya kış aylarında çocuklarda sıkça karşılaşılan influenza (grip) virüsünün

YAŞAM SAĞLIK 26.01.2022 09:45:00 0
Çocuklarda influenza virüsünün tanı ve tedavileri

Sonbahar ve kış ayların gelmesiyle birlikte nezle gibi hastalıkların çocuklarda görülmeye başladığını, bunların en başında da grip (influenza) olan soğuk algınlığının yer aldığını belirten Uzm. Dr. Hülya Kahya, “Grip (İnfluenza) havadaki damlacıklar tarafından bulaşan ve yüksek düzeyde enfeksiyon ile karakterize olan hastalıktır” dedi. 

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLAR

 

Çocukların besin ve güneş ışınlarının eksik aldığı sonbahar ve kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve virüse yakalanma olasılığının arttığını belirten Uzm. Dr. Hülya Kahya, “Buna bağlı yüksek vücut ısısı 38 dereceyi bulan ateş, burun akıntısı ve tıkanıklığı, uyuşukluk, titreme, kuru öksürük, lenf bezi büyümesi, kas ağrıları, mide bulantısı gibi belirtiler görülebilir. Özellikle daha ağır vakalarda kusma ve gastrointestinal sistemin bozulmasıyla karşılaşabilir” dedi. 

 

ÇOCUKLARDA GRİP (İNFLUENZA) TEDAVİSİ

 

Grip (influenza) tanısı konan bir çocuğa yatak istirahatının sağlanması gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Hülya Kahya, “Çocukların rahatsızlıklarını kapalı bir odada geçirir ve oksijen eksikliği yaşar. Bu nedenle çocuğun bulunduğu odayı daha fazla havalandırılması son derece önemlidir. Çoğu zaman hastalık sırasında çocuk yemeyi reddedeceği için burada anne babaya büyük iş düşmektedir. Özellikle hastalık durumunda vücut daha dirençli olması için gerekli olan vitaminleri anne babalar öğünü azaltıp ara ara yedirmeleri çocuk için faydalı olacaktır. Ateş sırasında fazla terleme yaşadığı durumlarda vücuttaki su dengesinin yenilenmesine yardımcı olacak kadar sıvı vermek önemlidir. Doktor muayenesi sonrasında doktor çocuğunuza verdiği ilaçları zamanında ve düzenli olarak vermeniz, hastalığın tedavi süresini önemli ölçüde etkilemektedir. Antiviral ilaçların kullanılmasının yanında; ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun akıntısını ve tıkanıklığını giderici ilaçların kullanılması, yatak istirahati, bol sıvı alınması ve hasta odasının sık sık havalandırılması grip tedavisinin temel taşlarıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır. Zatürre gelişen olgular hastanede yatarak tedavi edilmelidir. Antibiyotikler, influenza virüsüne karşı etkili olmadığı için kullanılmamalıdır. Öte yandan evde, nane, papatya veya adaçayı kullanarak buhar inhalasyonları verilebilir” dedi. 

 

ÇOCUKLARIN GRİP (İNFLUENZA) KARŞI AŞILANMASI

 

Uzm. Dr. Hülya Kahya, “Grip (influenzaya) karşı korunmanın en iyi yolu, altı aylıktan başlayarak bir çocuğa yapılabilen aşılamadır. En etkili aşılama sonbahar döneminde gerçekleştirilir, çünkü çocuğun vücudunun grip karşısında stabil bir bağışıklık geliştirmek için minimum olarak 4 haftaya ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı. 

 

Haber / İrem  BANÇO