Vali Canalp: 3,5 yıllık bir restorasyon süreci olacak

Selimiye Camisi iç mekânında başlanacak restorasyon çalışmaları öncesi Selimiye Cami'nde kılınan Cuma namazının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Edirne Valisi Ekrem Canalp; â??

GÜNDEM 23.01.2022 14:23:00 0
Vali Canalp: 3,5 yıllık bir restorasyon süreci olacak

Caminin belirli kısımlarında ibadet alanlarının olacağını ifade eden Vali Canalp, “3,5 yıllık süre içerisinde ibadetlerimizi esas itibariyle Mihrabın ve minberin olduğu bölümde her iki taraftan da caminin girişinin olduğu ibadet alanında yapılacak. Ama önümüzdeki 45 günlük süre boyunca buradaki geçici ibadet alanı hazırlanana kadar caminin ana girişindeki bölümünde üstü kapalı bir ibadet alanı olacak ve 45 günlük süre için geçerli olacak. Bu süreden sonra buradaki geçici ana ibadet alanı açılmış olacak. Bu ana ibadet alanı da hem ibadet için hem de ziyaret için 3,5 yıllık süre boyunca açık olacak” dedi.

 

SELİMİYE’Yİ 1 ASIR DAHA GELECEĞE TAŞIYACAK

 

Camiye gelen ziyaretçilerin restorasyon çalışmalarını görme imkanına da sahip olacaklarını vurgulayan Vali Canalp, “3,5 yıllık bir restorasyon süreci olacak ama süreç boyunca Edirne'nin kamu görevlileri olarak Edirneliler olarak Türk İslam Medeniyetinin en muhteşem eseri olan Selimiye Camisi'ne böyle bir restorasyonu yapabilmenin onurunu, şerefini, gururunu hep birlikte yaşıyor olacağız. Caminin ana statiği ile ilgili hiçbir problem yok yapacağımız bu restorasyon da Selimiye'yi 1 asır daha geleceğe taşıyacaktır” diye konuştu. 

 

AHŞAP İŞLERİ DE YENİLENECEK

 

Camide yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Canalp; “Kubbedeki Horasan harçları sökülecek sonrasında tekrar kaplanarak yeni kurşun kaplamalarla yeni bir imalat yapılacak, minarelerin ana statiğini, temel yapısını etkileyecek herhangi bir şekilde taş yenilemesi gerektiren durumlar ortaya çıkarsa bu yenilemeler yapılacak, kopmuş olan bazı taş parçaların yerine de yeni taş parçaları yerleştirilecek. Cami içerisinde ana kubbenin olduğu bölümde de aslına uygun horasan harcı ile yenileme ve restorasyon çalışması yapılmış olacak, camimizin içerisindeki bütün camlardaki ahşap işleri de yenilenecek” dedi. Vali Canalp yaptığı basın açıklaması sonrasında Tarihi Arasta Çarşısında bulunan esnafı ziyaret etti. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU