Sözdinler: Bu değişime ayak uydurmak zorundayız

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde düzenlenen ve 100 firmanın katıldığı ÇOSB Dijitalleşme Olgunluk Düzeyi Araştırması sonuçları düzenlene

GÜNDEM 14.01.2022 17:38:00 0
Sözdinler: Bu değişime ayak uydurmak zorundayız

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda bugün saat 14.00’da düzenlenen toplantıya, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, öğrenciler ve davetliler katıldı. 

 

MESLEKİ EĞİTİM ALTYAPISININ OLUŞTURULMASI AMAÇLANIYOR

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Trakya Bölgesinde katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürünlerin üretilmesi, küresel anlamda üst sıralara erişilmesi, yenilikçi üretim metotlarına uygun uluslararası standartlarda mesleki eğitim altyapısının oluşturulması amacıyla hazırlanarak faaliyete geçirilen Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projemiz açısından heyecan verici bir toplantıyı bugün sizlerle birlikte yapıyoruz” dedi. 

 

YENİ BİR GELİŞİM YOLU OLUŞTURACAK

 

Sözdinler, Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi isimli proje kapsamında kurdukları ve geçtiğimiz Eylül ayında açılışını gerçekleştirdikleri laboratuvarda eğitim alacak öğrencilerin ve teknik insanların, şirketlerin dijital dönüşümünde çok ciddi katkılar sağlayacaklarına inandığını da sözlerine ekleyerek, açıklanan firmalara ait Dijitalleşme Olgunluk Seviyesi Sonuçlarının da gerek bölge ve gerekse firmalar açısından yeni bir gelişim yolu oluşturacağına inandığını söyledi. 

 

“BU DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ”

 

Eyüp Sözdinler “İş dünyası, küresel rekabetin vazgeçilmez unsuru haline gelen yüksek teknoloji kullanımı konusunda ekonomik ve sosyal açıdan bir dönüşüm zorunluluğuyla yüz yüze kalmış durumdadır. Ülkemizde de bir ivme kazanmış olan Sanayide Dijital Dönüşüm geçiş süreci, üretici firmalarımızdan verimlilik, maliyet etkinliği, rekabetçilik artışı ve üretimde esneklik imkanı sağlıyor. Bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Sağlık, enerji, finans, gıda gibi her türlü alanda iş yapış şekillerinin değiştiği bu süreçte eski teknolojilerden dijital teknolojilere dönüşümün zorunlu olduğunu biliyoruz. Endüstri 4.0 kapsamında yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızın, projelerimizin bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. 

 

HIZLI VE HATASIZ İZLEMELER VE ÇÖZÜMLER OLUŞTURUYOR 

 

Sözdinler’in ardından konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de, dijital teknolojilerin verimliliğe, hızlı çözüm oluşturmaya, iş süreçlerinde kaliteyi artırmaya ve personel seçimi ile performans yönetiminde adil bir ortam sağlamaya yönelik etkisinin oldukça yüksek olduğunu kaydederek, “Ayrıca kolay geribildirim sağlaması, hızlı ve hatasız izlemeler ve çözümler oluşturması ve iletişim engellerini ortadan kaldırılması dijitalleşmeyi kullanan firmaların en önemli kazancıdır” dedi. 

 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK DANIŞMANLIK VERİLİYOR 

 

2019 yılında uygulanmaya başlanan Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Güdümlü Projeyi ve bu kapsamda eğitim ve araştırma, geliştirme amaçlı kurulan Siber Fiziksel Fabrikası’nı geçtiğimiz Eylül’de kamuoyuna tanıttıklarını da anımsatan Şahin, “Bu projeyi Çerkezköy OSB ile birlikte yürütüyoruz, projenin iştirakçileri ise Trakya’da faaliyet gösteren 16 OSB, Tekirdağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mekatronik Mühendisleri Derneği’dir. Bu projenin temel amacı dijital dönüşüm konusunda işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve Trakya Bölgesi genelinde dijital dönüşüm konusunda farkındalık oluşturularak, firmaların dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmaya yönelik danışmanlık verilmesidir” ifadelerini kullandı. 

 

YÜZ YÜZE YAPILAN ANKETLERLE BELİRLENDİ 

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Çerkezköy OSB bünyesinde 100 fabrika için hazırlanan “Sanayide Dijital Dönüşüm Olgunluk Düzeyi Araştırması” raporunun duyurulması için bir araya geldiklerini de sözlerine ekleyen Şahin, “Çalışma kapsamında faaliyetler tamamlanarak raporlar oluşturuldu. Bu raporda ilk olarak Çerkezköy OSB’de üretim yapan firmaların mevcut durumları ele alındı, daha sonra işletmelerin dijital olgunluk seviyeleri ölçümlendi. İşletmelerin dijitalleşmeye yönelik mevcut sorunları, zorlukları ve kısıtlamaları yüz yüze yapılan anketlerle belirlendi. Sonrasında da bir dijital dönüşüm yol haritası ortaya konuldu. Dijital Dönüşüm için Yol Haritası, firmaların mevcut durumundaki seviyeyi artırmasına yönelik yol gösterici niteliği taşıyor” dedi.

 

“PROJENİN YAYILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

 

Daha sonra konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ise, üniversite-sektör, üniversite-sanayi iş birliğinin çok önemli olduğuna inandığını ve bu işe 20 yılını verdiğini kaydederek “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi muhteşem bir işi başarmıştı ve yapmaya devam ediyor. Ben hem bölgeye geldiğim zaman hem de okumalar yaptığım zaman çok etkileniyorum. Çok büyük bir katma değer üreten ve örnek olabilecek nitelikte bir organize sanayi bölgesi. O nedenle de bu projeyle bir kaldıraç etkisi oluşturarak halka halka, dalga dalga bu projenin yayılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

HER ZAMAN SANAYİCİMİZİN EMRİNDEYİZ

 

“İhracat yapmak istiyorsanız mutlaka sürdürülebilirlikle ilgili bir altyapınız, çalışmanız olmalı” diyen Yılmaz, her zaman sanayicinin emrinde olduklarını dile getirdi. Ekip lideri Burcu Erkmen ise rahatsızlığı nedeniyle toplantıya online katıldı. Erkmen, yaptığı konuşmada “Dijital teknolojilerin katkısıyla şu an sizlere sesleniyorum projenin takım lideri olarak, Çerkezköy OSB’ ye yönelik dijitalleşme olgunluk seviyesini biz projeyle tamamlamış bulunmaktayız. Proje ekibimin özverili çalışmasıyla bu projenin genel değerlendirme raporlarını ve ön raporlarını firmalara yönelik raporlarını tamamladık. Proje sunumunda elde ettiğimiz bulgular ve geri bildirimlerin ülkemizin dijital dönüşümüne olumlu katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz” dedi. 

 

SUNUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

 

Erkmen’in ardından Revna Avar Vural, sunum eşliğinde projenin detaylarını anlattı. Vural’ın sunumunun ardından araştırma sonuçları katılımcılarla paylaşıldı. Yapılan araştırmada farklı sektördeki firmaların gelişim içerisinde oldukları ve tespit edilen bir durumun Türkiye’de farklı kurumlar tarafından yapılan açıklamalarda belirtildiği üzere Endüstri 2-3 düzeyinde gelişim olduğu, ÇOSB’deki firmalar açısından da benzer şekilde olduğu tespitinin yapıldığı kaydedildi. 

 

Haber / İrem BANÇO