Turizm Master Planı Çalıştayı yapıldı

2013-2023 Trakya Bölgesel Turizm Master Planı Edirne Değerlendirme Toplantısı, Edirne Valisi Ekrem Canalp başkanlığında yapıldı. Vali Canalp, "İl Kültür Turizm Müdürümüz ile 1,5 yıldan beri Ã

GÜNDEM 12.01.2022 11:03:00 0
Turizm Master Planı Çalıştayı yapıldı

Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin koordinasyonunda, Edirne genelinde kültür, turizm ve sanat alanında faaliyet gösteren kamu kurum, kuruluş, dernek ve STK’ların katılımları ile düzenlenen çalıştaya; kaymakamlar, belediye başkanları, kamu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

 

“BAKANIMIZIN ZİYARETİ BİZİM İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLDU” 

 

Çalıştayın açılışında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Balkanların tarih ve kültür başkenti olan Edirne’de kültür turizminin hâkim konumda olduğunu belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un Edirne’ye gelişi bu çalışmalarımız için tetikleyici olmuştur. Aslında İl Kültür Turizm Müdürümüz ile 1,5 yıldan beri üzerinde çalışma yapmış olduğumuz konulardan bir tanesi de Trakya'nın bütüncül olarak var olan turizm master planı dışında Edirne olarak da bizim turizm master planımızı yapmaktı. Sayın Bakanımız 10 gün önceki ziyaretleri bizim için tetikleyici ve yol gösterici olmuştur. Bakanımıza vizyonundan dolayı teşekkürlerimi arz ediyorum. Bütün planlar için var olması gereken önceliklerden biri, bütün partnerleri bir araya getiren çalışmalar yapmaktır. Trakya Kalkınma Ajansının 2012 yılında yapmış olduğu Trakya Turizm Master planını değerli buluyorum.  Edirne ile ilgili yapacakları planlamada bu plan esas alacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“GURUR VERİCİ BİR OLAY” 

 

“Edirne’de yapılacak olan üç nehir bir şehir, motokros parkuru, sportif havaalanı gibi yeni projeler, kentin turizmine önemli katkı sağlayacak” diyen Vali Canalp, “Şu anda hemen yanında bulunduğumuz Meriç nehri üzerinde önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Üç nehir bir şehir projemiz tamamlandığı zaman, burada hem su sporları hem bisiklet sporu hem diğer birçok etkinlik yapılacak ve aynı zamanda buradan enerji üreteceğiz. Bu ve buna benzer projelerimizin Edirne turizmine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Edirne kültür, inanç, güneyde deniz turizmi ile ön planda olsa da son zamanlarda sağlık turizminde de söz sahibi olmuştur. Türkiye’de 8 ilde sağlık turizmi yapılırken bunların 7’si büyükşehirlerden oluşurken sekizincisi Edirne’dir. Bu gurur verici bir olaydır” ifadelerini kullandı.

 

“EDİRNE’NİN DEZAVANTAJLARINI AVANTAJA ÇEVİRECEĞİZ”

 

Belediye Başkanı Recep Gürkan da, Edirne'nin sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel varlıklarla avantajlı bir şehir olduğunu belirttiği konuşmasında, "Ne yapacağımızı, uzmanların çalışmaları, yönlendirmeleri ve bizim ortak akılla yöneteceğimiz bir süreçle Edirne'nin dezavantajlarını avantaja çevirip, güçlü yönlerini de daha güçlü bir şekilde ortaya çıkarmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

 

“TRAKYA BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALINIYOR”

 

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar da Türkiye'nin ağırladığı turistle elde ettiği gelir arasında büyük fark olduğunu belirterek, "Aslında turist başına gelirimizin çok gerilerde olduğunu, bizim rekabet içinde olduğumuz İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan gibi ülkelere nazaran bizi ziyaret eden yabancı turistlerden ve turizm endüstrisinden yeterince gelir oluşturamadığımızı anlıyoruz. Bunun için önümüzdeki dönemde bütün planlamaları gelir odaklı yapacağız" diye konuştu. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de Trakya Bölgesi Turizm Master Planı'nın 2011-2013 yılları arasında Trakya'nın bir bütün olarak ele alındığı çalışmalar olduğunu ifade etti. Sunumlarla devam eden çalıştayın sonunda kentin turizm master planı hazırlanacak.  

 

Haber / İrem BANÇO