Kapaklı Meclisi, komisyon raporlarını görüştü

Kapaklı Belediye Meclisi'nin Ocak Ayı Olağan Toplantısı'nın 2.oturumu bugün saat 15.00'da Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında yapıldı. Meclis üyesi Feyzullah Yoru

GÜNDEM 6.01.2022 17:29:00 0
Kapaklı Meclisi, komisyon raporlarını görüştü

Toplantıda ilk olarak İmar Komisyonu raporları görüşülerek karara bağlandı. 2009-2014 yılları arasında Karaağaç belde belediyesinde meclis üyeliği yapan ve yakın zaman içerisinde hayatını kaybeden Ahmet Aşar’ın isminin ilçede bulunan isimsiz bir cadde veya sokağa verilmesine talebini inceleyen İmar Komisyonu’nun ‘Karaağaç Mahallesi 664 ada ile 663 ada arasında kalan isimsiz sokağa Ahmet Aşar Sokak isminin verilmesi’ yönündeki kararı meclis tarafından da oy birliğiyle kabul edildi.

 

İMAR KOMİSYONU RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ

 

Kazım Karabekir Mahallesi Sarımeşe Caddesi üzerinde mahalle sakinleri tarafından Tatlıçeşme olarak bilinen alanda belediye tarafından yapılan park alanına Tatlıçeşme Parkı isminin verilmesi yönündeki İmar Komisyonu raporunun oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından, Karaağaç belde belediyesinde görev yapmakta iken 2013 yılında görev başında kaza sonucu hayatını kaybeden belediye personeli Rıza Tıltak isminin Karaağaç Mahallesi 662 ada ile 665 ada arasında kalan isimsiz sokağa verilmesi yönündeki İmar Komisyonu raporu da oy birliğiyle kabul edildi. Fatih Mahallesi Hamdi Kenar Caddesi isminin 19 Mayıs Gençlik Caddesi olarak değiştirilmesi talebiyle ilgili ise komisyon çalışmalarının devam etmesine oy birliğiyle devam edildi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

İmar Komisyonu raporlarının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu raporlarının görüşülmesine geçildi. Meclis Başkan ve üyelerine, Meclis ve Komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için 2022 yılında ödenecek huzur hakkı, belediye bünyesinde çalışan Zabıta Memurlarına 2022 yılında verilecek olan fazla çalışma ücreti, Meclis Üyesi Belediye Başkan Yardımcılarına 2022 yılında ödenecek olan aylık ödenek, Denetim Komisyonu toplantılarına belediye ve bağlı kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilenler ile kamu kurumu dışındaki diğer uzman kişilere 2022 yılında ödenecek olan günlük ödeme miktarı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun kararları doğrultusunda oy birliğiyle karara bağlandı.

 

SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

 

Belediyede tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışan 11 adet tekniker, 6 adet teknisyen, 17 adet mühendis, 8 adet ekonomist, 15 adet eğitmen, 2 adet şehir plancısı, 1 adet sosyolog, 1 adet psikolog, 1 adet hemşire, 2 adet avukat, 1 adet sanat tarihçisi, 1 adet tabip, 1 adet mimar ve 1 adet peyzaj mimarının aylık çalışma ücretinin de Plan ve Bütçe Komisyonu kararı doğrultusunda Nalan Çolak’ın ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

 

 

SÖZLEŞMELİLERE YÜZDE 85, MEMURLARA YÜZDE 125 ZAM

 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan zam iyileştirmesinin genel yapılacak olan zamla alakasının olmadığını belirten Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Bizim sendika ile yaptığımız sözleşmeye göre sözleşmeli personellere yüzde 85, memurlarımıza da yüzde 120 zam olacak. Burada yapılan iyileştirme ya da zam ayarı daha ziyade aradaki makası kapatmak için yaptığımız bir ayar. Sözleşmeliler yüzde 85, memurlar da yüzde 120 zam alacaklar. Mavi yakalılarla ilgili yapacağımız sözleşmede onları da mutlu edeceğimiz bir imzayı atacağız” dedi.

 

AYLIK ÇALIŞMA ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun ‘amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapılmasına’ ilişkin raporu da mecliste görüşülürken, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapılması ve mevzuat doğrultusunda 2022 yılı için amatör spor kulüplerine yapılacak yardım tutarını belirlemek üzere belediye başkanına yetki verilmesi yönündeki komisyon raporu meclis tarafından da oy birliğiyle kabul edildi. Tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalıştırılacak olan 3 adet mühendis, 1 adet tekniker, 1 adet kameramanın aylık çalışma ücretleri de Plan ve Bütçe Komisyonu kararı doğrultusunda oy birliğiyle karara bağlandı.

 

“KATI ATIK BEDELİNİ DÜŞÜRMÜŞ OLACAĞIZ”

 

5 adet hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu alımı da Plan ve Bütçe Komisyonu kararı doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi. İlgili gündem maddesiyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “İlçe belediyeleri katı atık toplama faaliyetini yapıyorlar, büyükşehir de bunların bertarafını yapıyor. Dolayısıyla burada prosedür gereği bizim yapmış olduğumuz faaliyetin maliyeti, birim fiyatı belirleniyor. Birim fiyat üzerinden de vatandaştan katı atık bedeli alınıyor. Göreve geldiğimizde çöpün toplama maliyeti, bize aylık kesilen faturası 1 milyon 320 + KDV’ydi. Önceki dönemde 18 aylık olarak yapılmış olan ihalede mazot dahil bize fatura bedeli 1 milyon 320 + KDV’ydi. Aradan 18 ay geçtikten sonra mazota ciddi bir zam gelmesine rağmen biz 36 aylık ihaleyi 1 milyon 50 + KDV’ye vermiştik. Ancak buna rağmen ilçeler arasında yine de en yüksek maliyet bizim maliyetimiz. Bu da vatandaşa olumsuz yansıyordu. 1 tane hibe almıştık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan. Gerekirse 2 tane daha hibe almanın yollarını arayacağız. 5 tane kendi imkanımızla, bütçemizi zorlayarak alırsak, çöp toplama maliyetini düşürüp vatandaştan alacağımız katı atık bedelini düşürmüş olacağız. Bütçemizi de bu anlamda tasarruflu kullanmış olacağız” dedi.

 

“EKMEK HER ZAMAN SİYASETE ALET EDİLİYOR”

 

Toplantıda, Kapaklı Belediyesi ile Kapaklı Fırıncılar Derneği arasında ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz ekmek temin etmek üzere protokol yapılması ve yapılacak olan protokolü imzalamak üzere belediye başkanına yetki verilmesi talebine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporun da görüşüldü. Gündem maddesiyle ilgili konuşan Başkan Çetin, “Bizim kültürümüzde ekmek kutsaldır. Ve maalesef ekmek her zaman da siyasete alet ediliyor. Günümüzde birçok belediyede Halk ekmeği adı altında faaliyetler yapılıyor. Bizim il genelinde birkaç ilçe belediye başkanının da Halk Ekmeği üretmeyle ilgili talepleri oldu.  Çerkezköy’de daha önce defalarca denendi, yapıldı, kapatıldı. İstanbul Büyükşehir’de de geçmiş dönemlerde yapılıp şimdi yavaş yavaş kapatılan bir uygulama. Halk ekmeğinin uygulanabilmesi, sürdürülebilmesi biraz sıkıntılı. Fırıncılarla beraber yaptığımız görüşmede bize bir bağışta bulunsunlar, biz ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımızı belirleyelim. Onlara Kapaklı kartı hazırlıyoruz şimdi. O kartın içerisine günlük ekmek alabilecekleri imkanı verelim. Onlar da istedikleri fırından ya da kartın geçeceği marketlerden ekmeği bedava alsınlar istiyoruz. Kimse rencide olmasın, kimse ifşa olmasın düşüncesiyle böyle bir uygulama yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Talebi uygun gören komisyonun kararı meclis tarafından da oy birliğiyle kabul edildi.

 

KOMİSYON ÇALIŞMALARININ DEVAM ETMESİNE KARAR VERİLDİ

 

Bütçe tertibi açılması ve tertiplere aktarma yapılması talebinin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu doğrultusunda kabul edilmesinin ardından, hayvan pazarı için pazara sonradan gelen hayvanlarla ilgili ücretlendirme konusunda yeni düzenleme yapılmasını talebinin daha ayrıntılı incelenebilmesi için Tarife Komisyonu çalışmalarının devam etmesine karar verildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU