Vali Bilgin'den afetin vurduğu Yıldırım Mahallesi'ne ziyaret

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, 28-29 Aralık tarihlerinde meydana gelen aşırı yağışlar sonrası su taşkınına maruz kalan Lüleburgaz Yıldırım Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Aşırı yağÄ

GÜNDEM 3.01.2022 18:33:00 0
Vali Bilgin

Ziyaretinde vatandaşlar ile bir araya gelerek, geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Bilgin, 28-29 Aralık tarihlerinde meydana gelen su taşkını sonrasında üç gün gibi kısa bir sürede mahalle halkının yaralarının sarılması için gece gündüz demeden özveri ile çalışan tüm ekiplere de teşekkür etti.

 

“VATANDAŞLARIMIZIN YARALARI KISA SÜREDE SARILDI”

 

Vali Bilgin, “Mahallemizde yaşanan su baskınları sonrası devletimiz ilk andan itibaren bölgeye gelerek, tüm unsurları ile eşgüdüm ve koordinasyon içerisinde çalışarak, taşkının ilk anında tahliye ve kurtarma çalışmalarını yerine getirmiştir. Ardından önleme faaliyetleri ile bölge güvenlik altına alındı. Hasar tespit çalışmaları, gıda, barınma, sağlık, yol ve alt yapı çalışmaları gibi öncelikli temel ihtiyaçları ivedilikle karşılandıktan sonra vatandaşlarımızın yaraları çok kısa sürede sarılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

LÜLEBURGAZ DERESİ İÇİN TEDBİR ALINDI

 

Çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Osman Bilgin; Lüleburgaz Yıldırım Mahallesi Küme Evlerinde 52, Durak Mahallesi’nde 20 ev olmak üzere toplamda 72 evde su baskını yaşandığını, Yıldırım Mahallesi Küme Evlerinde tahliye kararı alındığını kaydederek, “Mahallelerimizde 304 vatandaşımız tahliye edilerek, 132 vatandaşımız kurumlarımızda diğer vatandaşlarımız yakınlarının yanında misafir edilmiştir. Vatandaşlarımızdan 202’ si evlerine dönmüş diğer vatandaşlarımızın 32’ si kurumlarımızda, 70’i yakınlarının yanında kalmaktadır. Devlet Su İşleri ekiplerimizce su baskınına sebep olan Lüleburgaz Deresi’nde öncelikli olarak bölgede bir daha böyle felaketler yaşanmaması için tahkimatlar yapılarak önleyici tedbirler alınmıştır. Su baskından etkilenen bölgede Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince 109 binada yapılan hasar tespit çalışması sonucu 105 binanın hasarsız, 1 binanın az hasarlı ve 3 binanın ağır hasarlı olduğu tespit edilmiş olup, ağır hasarlı binaların teknik ekiplerce yıkılması yönünde karar alınmıştır. Yıkım kararı verilen bina sahiplerine Valiliğimizce aylık bin 250 TL’ den 4 vatandaşımız için 60 bin TL, 1 yıllık kira bedeli peşin olarak ödenerek kiralık evlerine çıkarılmış ve tüm ev eşyaları alınmıştır. Eşyalar için 122 bin TL ödenmiştir” dedi.

 

SELDEN ETKİLENEN AİLELERE 9 TON KURU GIDA YARDIMI YAPILDI

 

Kırklareli Valiliği tarafından 52 aileye 5’er bin TL’den 260 bin TL nakdi yardım yapıldığını da kaydeden Vali Bilgin, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızca bölgede su baskınından etkilenen ailelerimize erkek, kadın ve çocuk olmak üzere biner adet ayni giysi yardımı yapılmıştır. Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından vatandaşlarımıza 120 ton odun yardımı yapılmıştır. SYDV tarafından vatandaşlarımıza 50 ton kömür yardımı yapılmıştır. Kızılay tarafından bölgedeki ailelerimize 3 öğün sıcak yemek, görevli tüm personellere 3 öğün kumanya temin edilmektedir. Selden etkilenen ailelere 9 ton kuru gıda yardımı yapılmıştır” dedi.

 

“NORMALE DÖNDÜRÜLME ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR”

 

Bölgede su baskını sonrası 10 adet koyunu telef olan Nazif Yılmaz’a 11 adet koyun, 50 adet balya saman teslim edildiğini de kaydeden Vali Bilgin, “1 adet büyükbaş hayvanı telef olan bir vatandaşımıza telef olan hayvanının yerine yenisi alınıp teslim edilmiştir. Ayrıca hayvanların barınma ve beslenme alanları olan ağıl gibi alanlarda hasarları tespit edilmiş ve selden etkilenerek kullanılamaz hale gelen alanların yenilenme çalışmaları başlatılmıştır. Su baskınından etkilenen bölgemizde hayvanların beslenmesinin devamının sağlanması için selden zarar gören yemlerinin yerine yenileri alınmıştır. İl Özel İdaresi, Karayolları, DSİ, Belediye ve Hızlı Tren Müteahhitti Kolin İnşaat ekiplerince selden etkilenen bölgelerimizdeki su baskınından zarar gören yollarımızı ivedilikle onarmaktadırlar. Ayrıca su baskınından etkilenen bölgede oluşturulan 18 temizlik ekiplerince selden etkilenen tüm ailelerimizin evlerinde temizlik çalışmaları yapılmıştır. Su baskını yaşanan bölgelerde 5 paletli ekskavatör, 15 kepçe, 35 kamyon olmak üzere 50 iş makinası ve 272 personel ile bölgede hayatın normale döndürülme çalışmaları aralıksız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

50 KİŞİYE AŞI, 2 KİŞİYE DE PCR TESTİ YAPILDI

 

“Defterdarlık görevlilerince Yıldırım Mahallesi’nde 52, Durak Mahallesi’nde 20 ev olmak üzere menkul eşya hasar tespit çalışması tamamlanmıştır” diyen Vali Bilgin, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tahliye edilen ailelerin okula giden çocuklarının eğitimlerinin aksamaması için gerekli tüm tedbirler alınmıştır. İl Sağlık Müdürlüğümüzce iki UMKE, bir 112, bir aşı, bir filyasyon ve bir mobil sağlık ekipleri Yıldırım ve Durak Mahallelerinde zarar gören 72 hanenin tümü gezilerek sağlık taramaları yapılmış ve ilaç teminlerini sağlanmıştır. Sağlık ekiplerimizce 50 vatandaşımıza korona aşısı ve 2 PCR testi yapılmıştır. Ayrıca sağlık ekiplerimizce su numuneleri alınmış, Lüleburgaz Belediyesi’ne süper klorlama yapılması talimatı verilerek, süper klorlama çalışması yapılmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce iki mahallemizde oluşturulan 5 ayrı ekip ile psikolojik destek sağlanmıştır. Vefa Sosyal Destek Gruplarımızca günlük alışveriş gibi temel ihtiyaçlarını teminde zorluk yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanmaktadır. Kurumlarımızda misafir edilen tüm ailelerimiz ziyaret edilerek, istekleri dinlenmiştir. Kolluk kuvvetlerimizce bölgede emniyet ve asayiş yönünden tüm tedbirler 7/24 esasına göre sürdürülmektedir. Ailelerden yaklaşık 30 ailenin eşyaları tamamıyla zarar görmüş hayırsever vatandaşlarımızın destekleri ile yaklaşık 500 bin TL’lik mobilya, beyaz eşya gibi ev eşyası için vatandaşlara alışveriş çeki verilerek, alışveriş yapma imkânı sağlanmıştır”

 

Haber / Buse SERİN