"Yakın gelecekte 'Arkeopark' şeklinde düzenlenecek"

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen "Trakya'da Arkeoloji" konferanslarının 9'uncusunda "Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde Yürütülen

GÜNDEM 30.12.2021 17:00:00 0

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, çevrim içi konferanslar serisine devam ediyor. Trakya’da Arkeoloji çevrimiçi konferans serisinin son konuğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Yazıcı Metin oldu.

 

KAZI ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın yaptığı konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, Kırklareli Demirköy Fatih Dökümhanesi’nde yürütülen kazı çalışmaları ve ortaya çıkarılan buluntular hakkında bilgiler verdi.

 

“İĞNEADA LİMANI’NA YAKINLIĞI ÖNEMLİ ROL OYNAMIŞTIR”

 

Yazıcı, dökümhanenin geç dönem Osmanlı tarihindeki önemine vurgu yaparak, “Tarih boyunca madencilik açısından büyük öneme sahip olan Kırklareli iline bağlı Demirköy ilçesi, Osmanlı hâkimiyetine girdikten sonra da bu önemini devam ettirmiştir. Dökümhanenin burada oluşturulmasında bölgede bulunan demir cevherinin yanı sıra meşe ormanları ve su kaynağı ile İğneada Limanı’na yakınlığı önemli rol oynamıştır.” dedi.

 

ÇOK SAYIDA FIRIN KALINTISINA ULAŞILDI

 

Türkiye sınırları içinde demircilik alanında günümüze ulaşmış en önemli arkeolojik verileri içeren Fatih Dökümhanesi ve çevresinde bugüne kadar yapılmış olan çalışmalarla çok sayıda fırın kalıntısına ulaşıldığı bilgisini paylaşan Prof. Dr. Yazıcı, “Osmanlı dönemi yazışmalarından burada Osmanlı ordusu için top güllesi ve humbara üretiminin olduğu ve üretilen yarı mamul demir ürünlerinin İğneada Limanı’ndan İstanbul’da, Tophane-i Amire ile Tersane-i Amire’ye gönderildiği anlaşılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

BULGAR İŞGALİNİN ARDINDAN FAALİYETLERİ SONLANDIRILDI

 

Bulgar işgalinin ardından dökümhanenin faaliyetlerini sonlandırdığı bilgisini de paylaşan Prof. Dr. Yazıcı, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanan proje ile alanın yakın gelecekte “Arkeopark” şeklinde düzenleneceğini söyledi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ